Heel normaal: partners hebben in een relatie soms andere behoeften en vinden soms andere dingen leuk. Dan is het de kunst om duidelijk te maken wat die behoeften zijn én elkaar daarin niets te verbieden. Als je wat water bij de wijn doet, word je er allebei blijer van.
Goed voornemen nr 1: haal het beste in elkaar naar boven
Geven & ontvangen
Martijn staat samen met zijn vriend Hans in een skiwinkel enthousiast de nieuwste skiboards te bewonderen. Skiën is hun grootste hobby en met de wintermaanden voor de boeg is de voorpret al begonnen.
Frederique, de vrouw van Hans, is ook mee en ze kijkt met plezier naar de mannen die net kleine kinderen in een snoepzaak zijn. Hans laat Frederique een skiboard zien die hij ‘supergaaf’ vindt. Hierop reageert Frederique enthousiast en moedigt hem aan die dan ook te kopen. Martijn is helemaal verbaasd over deze enthousiaste reactie van Frederique, iets wat Hans en Frederique niet begrijpen. Martijn legt uit dat zijn vrouw Sabine het zonde van haar tijd zou vinden om naar skispullen te kijken. En ze zou het al helemaal niet aanmoedigen om iets te kopen. Ze vindt het maar vervelend dat hij een hobby heeft waar hij zo veel tijd in steekt.
Sinds het ski-uitje in de winkel is Martijn gaan nadenken over zijn relatie, en zo kwam hij bij mij terecht. Want dit was niet de eerste keer dat hij het gevoel kreeg ‘iets niet te mogen’ van zijn vrouw Sabine. En nu hij had gezien dat het ook anders kon, besefte hij dat dit dus helemaal niet zo normaal was, zoals Sabine beweerde. Het inleveren van je hobby’s of dingen die je belangrijk vindt om de relatie goed te houden. Het zogenaamde ‘aan je relatie werken’, zoals er altijd wordt gezegd.
Ik kan hem uitleggen dat dit element weliswaar in een relatie mag zitten, maar dat het niet ten koste mag gaan van jezelf. Werken aan een relatie is soms nodig om behoeften op elkaar af stemmen. Samen een route bepalen voor het gemeenschappelijke leven dat je deelt en die route zo mooi mogelijk maken. En dan is water bij de wijn doen echt niet vreemd.
Maar ‘werken’ in de zin dat je elkaar dingen verbiedt zodat de relatie goed blijft met het gevolg dat je een deel van je zelf inlevert, is niet zoals het zou moeten zijn. Als je dit voor ogen houdt en leert te luisteren naar elkaars behoeften en elkaar juist kunt stimuleren in datgene wat belangrijk is, heb je een veel grotere kans dat je er beiden blijer van wordt en het beste in elkaar naar boven haalt.
Nadat Martijn zijn twijfels heeft uitgesproken over zijn relatie met Sabine, wil hij graag samen met haar naar mij toe komen. Ik zeg dat ze altijd welkom zijn, maar dat ik het belangrijk vind om eerst te onderzoeken of er al winst valt te behalen zónder haar. Dit vindt hij goed en zo komen we erachter dat hij, vanuit zijn opvoeding, gewend is om alles onder het tapijt te schuiven. Er werd vroeger bij hem thuis weinig besproken. Confrontaties waren uit den boze. Aanpassen was dan de beste strategie om de rust te bewaren. Terwijl, zo vertelt Martijn, Sabine haar hart op de tong heeft en direct alles zegt wat haar niet bevalt.
Door hierop door te gaan, komt Martijn erachter dat hij al niet meer schrikt van haar reactie – iets wat in het begin van hun relatie zeker het geval was. Maar hij zegt er nog steeds niets van en gaat eigenlijk met haar mee om zo ruzie te voorkomen. Het is volgens hem het risico niet waard om elkaar eventueel te verliezen.
Zijn gedrag levert hem dus iets op: door niet zijn behoeften kenbaar te maken, voorkomt hij ruzie en een eventueel verlies van Sabine. Maar het negatieve gevolg van dit gedrag is dat hij een deel van zijn leven, dingen die belangrijk voor hem zijn, opgeeft. En dit zit hem steeds meer dwars. Hij verliest dan wel niet zijn vrouw, maar wel steeds meer zichzelf. Met de kans dat de relatie uiteindelijk toch klapt, omdat hij er niet meer tegen kan.
Martijn ziet in dat hier echt verandering in moet komen. Opgelucht en enigszins gerustgesteld gaat hij de deur uit met de opdracht ons gesprek en inzichten te delen met Sabine. Bij de volgende afspraak is Martijn al een stuk positiever. Sabine had helemaal geen idee dat hij het gevoel had dat zij hem dingen verbood. Ze zegt het gewoon meteen als iets haar dwarszit. Omdat Martijn nooit wat zei, dacht ze dat hij er ook zo over dacht.
Zo te horen is Sabine meer dan bereid om naar hem te luisteren en te kijken wat het beste voor beiden zou zijn. Ze geeft zelfs aan graag een weekend met hem te gaan skiën.
Martijn is nog een aantal keren bij mij terug geweest om ervoor te zorgen dat hij niet terugvalt in zijn oude gedrag. Bij de laatste sessie vertelt hij dat er boven aan hun lijstje met goede voornemens voor het nieuwe jaar als nummer 1 ‘het beste in elkaar naar boven halen’ staat.
Over Barbara Nanninga
Barbara Nanninga is psycholoog, (bedrijfs)coach en hypnotherapeut. Ze weet als geen ander mensen te raken en de vinger op de zere plek te leggen zonder daarbij kwetsend te zijn. In haar praktijk en in het bedrijfsleven coacht ze individuen en groepen op zelfvertrouwen, zelfreflectie, intuïtie en communicatie; zeer belangrijke thema’s in haar werk. Barbara werkt mee aan meerdere tv-programma’s.
Online training
Sinds kort heeft Barbara biedt Barbara de online training Zelfvertrouwen door Zelfinzicht aan.
Barbara over de training: ‘Aangezien zoveel mensen onzeker zijn en ik al jaren mijn ‘Zelfvertrouwen door Zelfinzicht model’ inzet, zowel in mijn praktijk als in de tv wereld en het bedrijfsleven, wilde ik het voor iedereen toegankelijk maken zodat je zelfvertrouwen opbouwt en jouw emoties (zoals onzekerheid) en gedachten geen invloed meer hebben op jouw gedrag en functioneren. Zelf de regie nemen, hoe fijn is dat!
Waarom doe je wat je doet? Waar komen bepaalde emoties vandaan? Gedragingen kunnen een positieve, maar ook een negatieve uitwerking hebben. Als vooral het laatste bij jou het geval is, kan dat ten koste gaan van je mentale & fysieke gezondheid. Ben je onzeker, ervaar je stress, ben je negatief, lukt het niet je doelen te behalen, zit je tegen een burn-out aan of gaat je relatie met je partner of vrienden kapot? Door mijn online training Zelfvertrouwen door Zelfinzicht word je je bewust van je emoties & gedragingen en leer je je negatieve denkpatronen om te zetten in positieve. Hierdoor bouw je zelfvertrouwen op, krijg je meer energie en neem jij de regie van je leven in handen.’
Meer informatie over de training vind je op de site van Barbara.