fbpx

Politiemedewerker Tamara helpt haar collega’s om mentaal in balans te blijven

Tamara kent Wendy van het programma Obese waar ze als trainster een bijdrage in heeft gehad. Een appje over het werk dat ze nu doet leverde dit mooie verhaal op. Tamara is politiemedewerker en werkt samen met haar partner in een project waarbij trainingen worden aangeboden die politiemedewerkers kunnen helpen om zichzelf persoonlijk te ontwikkelen waarbij er aandacht is voor zowel het denken, als het voelen. ‘Tijdens heftige situaties bij de politie waarin men zich niet wil laten leiden door emoties wordt het gevoel vaak uitgeschakeld om goed te kunnen handelen. Met het project dragen wij bij om de verbinding te behouden of de verbinding te herstellen met zichzelf, de ander en de omgeving.’

 

Van jongs af aan is ze al bezig met ontdekken, zingeving en yoga, vertelt Tamara. ‘Ik was altijd op een soort ontdekkingsreis en kon uren naar het plafond staren, het liefst in stilte. Naarmate ik ouder werd vervaagde dat door samenloop van omstandigheden naar de achtergrond, waardoor ik dat stukje nieuwsgierigheid pas later weer in mezelf heb herontdekt. Er zat iets in mijn systeem en dat wilde ik ruimte geven om te ontdekken, dáár wilde ik iets mee doen. Toen ik zes, soms zeven dagen in de week en soms zelfs twee tot drie keer per dag trainde, vroeg mijn partner mij of ik nog wel in balans was. Toen ik constateerde dat ik deze vraag niet positief kon beantwoorden, besloot ik definitief een andere weg in te slaan. Ik ben toen een opleiding NLP gaan doen en verdiepte mij daarnaast in verbindende communicatie, las boeken die daar gerelateerd aan zijn en leerde in contact te staan met mezelf, om zo dichter bij mijn eigen kern, en zo ook die van de ander te komen. Toen mijn partner mij vroeg of ik hem wilde helpen bij het project ‘In Verbinding met jezelf, de ander en je omgeving’, waar hij samen met een goede vriend en collega voortrekker van is, wist ik het meteen zeker. Hier wilde ik een bijdrage aan leveren.’

Empatisch luisteren

Niet alleen beroepsmatig, maar ook in haar vrije tijd vindt Tamara het belangrijk om geest en lichaam met elkaar verbonden te laten zijn. ‘Ook in mijn vrije tijd ben ik daar veel mee bezig. Wanneer ik met een ander in gesprek ben bijvoorbeeld, wil ik ook altijd in contact blijven met mezelf. Ik vind het belangrijk om open te staan voor zowel mijzelf als de ander, omdat empathisch luisteren naar mijn idee van groot belang is. Juist door empathisch te luisteren, vel je geen oordeel over die ander, en bied je deze persoon de volledige ruimte om open te zijn, zonder dat er ook maar enige vorm van belemmering bij komt kijken. Het komt weleens voor dat ik, tijdens een gesprek met een ander, in mijn eigen gedachten verdwijn. Dan merk ik deze gedachten op en kan ik opnieuw luisteren naar de ander, waardoor die verbondenheid met mezelf, ook verbintenis met anderen biedt. Daarbij ben ik me er ook heel bewust van dat ieder mens haar of zijn eigen wereldbeeld heeft, wat refereert naar het feit dat hetgeen wat een ander denkt of zegt, puur te maken heeft met zijn of haar eigen manier van denken, doen en laten. Die combinatie tussen dat stukje respect en empatisch luisteren, zorgt ervoor dat mensen zich, ondanks dat ik ook wel eens ‘nee’ moet verkopen, toch gehoord voelen. Dat vind ik belangrijk.’

Van zingeving naar praktische tools

Door de mogelijkheid van een subsidieverstrekker kon de partner van Tamara vier jaar geleden het project ‘In verbinding met jezelf, de ander en je omgeving’ opstarten. Een project dat bestaat uit zes verschillende perspectieven, waaronder NLP, verbindende communicatie, Add Heart, positieve psychologie, storylistening, Tibetaanse Boeddhistische psychologie en yoga. Samen met een vriendin is Tamara coördinator en begeleider van dit project en staat ze politiemedewerkers bij. Tevens wordt het team van het project steeds groter met begeleiders, ondersteuners en vrijwilligers die heel veel in hun vrije tijd vanuit hun hart een bijdrage willen leveren. Inmiddels hebben er al meer dan 1300 politiemedewerkers de trainingen gevolgd. In de trainingen wordt gewerkt vanuit zingeving naar praktische tools. Tools waar ze direct in elke context mee aan de slag kunnen zowel privé als in het werk. ‘Bij de politie wordt in heftige situaties het gevoel vaak uitgeschakeld om zo goed mogelijk te kunnen handelen. Enerzijds is dat goed, hierdoor kun je blijven handelen en je niet laten leiden door je emoties, maar anderzijds zit ook daar wel een grens aan. Het kan namelijk ook zo zijn dat het uitschakelen van je gevoel een vast patroon wordt, waardoor je niet meer terug kunt komen bij je eigen gevoel, en dat is niet de bedoeling. In dat geval zou het in-of uitschakelen van je gevoelens niet langer in je voordeel werken, maar wordt het, zowel privé- als beroepsmatig, een belemmering. Neem bijvoorbeeld agenten met kinderen, wanneer zij beroepsmatigs iets heftigs meemaken waarbij kinderen betrokken zijn, kunnen ze dat best wel meenemen naar huis. Middels het project ‘In verbinding met jezelf, de ander en je omgeving’ leren wij hen deze gebeurtenissen door middel van onder andere NLP, verbindende communicatie, positieve psychologie, storylistening, Add Heart en Tibetaanse Boeddhistische psychologie en yoga, te helpen met het vergroten van het verbindend vermogen. Vertragen en verwerken van de gebeurtenissen is hierbij ontzettend belangrijk en is het contact maken met je zingeving hierin van belang. We vinden het hierbij belangrijk dat de mens achter het uniform, de rol of de functie zelf hierbij centraal staat, zodat de inzichten en vaardigheden effect hebben op iedere rol die ze vervullen in hun leven.’

Bijzondere gebeurtenissen

Alle politiemedewerkers die deelnemen aan de trainingen van het project In Verbinding met jezelf, de ander en je omgeving doen dit op vrijwillige basis. ‘Juist omdat de trainingen op vrijwillige basis zijn en niemand ze ertoe heeft gezet om de trainingen te volgen, zijn politiemedewerkers ook daadwerkelijk bereid om zichzelf te ontwikkelen en een stap naar voren te zetten. Daarbij merken we dan ook echt dat mensen over de kennis die wij hen bieden willen beschikken en dat ze de tools die we hen daarbij bieden, ook echt toe willen passen. Vaak komen de collega’s aan het begin van een training, die uit twee dagen bestaat, afwachtend binnen. Ze tasten de boel een beetje af, maar voelen zich al snel op hun gemak. Tot nu toe ben ik bij veel trainingen van elk perspectief aanwezig geweest, en altijd gaan de deelnemers weg met een glimlach op hun gezicht. Ze zeggen positiever te zijn geworden van onze trainingen, vertellen kennis te hebben opgedaan waardoor ze weer écht kunnen voelen en weer gewoon mens kunnen zijn. Daar word ik echt heel blij van. Het geeft me energie en het maakt me warm van binnen, maar het verrast me soms ook wel eens. De trainingen zijn gericht op de mens in de organisatie dus het maakt niet uit of je service medewerker of leidinggevende bent. Alle rangen en functies zitten bij elkaar, iedereen stelt zich open en er is veel respect voor elkaar. Dat zorgde tot nu toe voor hele bijzondere gesprekken die leidden tot bijzondere verhalen en prachtige gebeurtenissen.’

Het dochtertje van Bjelke werd na 26 weken geboren

Kay Poelen gaf 13 jaar lang borstvoeding

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF