fbpx

Kay Poelen gaf 13 jaar lang borstvoeding

Kay Poelen (44) is de eigenaar van het draagdoeken merk ByKay en moeder van vier kinderen. Kay vertelt open over de dertien jaar die zij achtereenvolgend borstvoeding heeft gegeven en waarom zij deze keuze gemaakt heeft. 

Kay is moeder van vier kinderen: Nouk (19), Mik (16), Sep (14) en Yip (11). Het was vooraf nooit haar bedoeling om zolang borstvoeding te geven. Drie maanden, dat was het maximum! Maar op den duur vond ze het steeds makkelijker en werden drie maanden enkele jaren. In dit interview legt ze uit waarom.

Het begin

‘Na mijn eerste bevalling wilde ik proberen om drie maanden borstvoeding te geven, omdat er veel allergieën in de familie zijn. Ik wist niet goed waar ik aan begon. Ik was vooral met de zwangerschap bezig geweest en keek niet heel veel verder dan de bevalling. In het begin vond ik het best pittig. Mijn tepels deden zeer en ik was echt aan het aftellen tot ik kon stoppen. Maar op den duur werd het steeds gemakkelijker en merkte ik dat ik niet meer aan het aftellen was. Het was heerlijk dat ik ’s nachts niet mijn bed uit hoefde te komen om een voeding te gaan maken en ik naast een luier verder niets hoefde mee te nemen als we de deur uit gingen. Ik besloot dus om nog iets langer door te gaan met het geven van borstvoeding.’

Drie maanden werden vier jaren

‘Ik ging meer lezen over borstvoeding en besloot om het WHO te volgen, zij adviseren om tot 2 jaar borstvoeding te geven. Die twee jaar liep uit tot vier jaar. Een groot gedeelte van deze 13 jaar in totaal hebben we al tandemend doorgebracht (twee kinderen van verschillende leeftijd aan te borst). Het was mooi om te zien dat mijn kinderen zowel aan de borst als bij andere dingen geen enkele jaloezie lieten zien. Ze deelden de aandacht, de voeding en het samenzijn. Ze kunnen nog steeds heel goed delen. Het is met de paplepel ingegoten. Ik weet niet of het zo is, maar ik heb het gevoel dat de borstvoeding en het ‘samen delen’ daar wel mee te maken heeft.’

Mijzelf verdiepen in de voordelen

‘Toen ik er plezier in kreeg en mij er meer in ging verdiepen, kwam ik er pas echt achter hoe groot de voordelen zijn van borstvoeding. Het werd steeds belangrijker voor mijn kinderen en voor mij. Daarnaast was het gemak ook belangrijk. Ik kon mijn bedrijf (draagdoeken voor baby’s) opzetten tijdens het grootbrengen van vier kids. Ik had ze lekker dicht bij me in mijn draagdoek, en voedde op verzoek. Zo had ik de handen vrij en de ruimte om mijn werk te kunnen doen.’

‘Verder vond ik het ook belangrijk om borstvoeding te geven vanwege alle gezondheidseffecten, de binding en vanwege het gemak. Wat ook nog meespeelde is dat mijn oudste kind op 11 september 2001, toen ze een paar maanden oud was, een ademhalingsstilstand kreeg, nadat ze ’s ochtends een vaccinatie had gehad. Vanwege mijn werk als biotechnicus in het Radboud ziekenhuis en mijn drive om me te verdiepen in allerlei wetenschappelijke onderzoeken, besloot ik daarna mijn kinderen pas te laten vaccineren nadat ze één jaar oud waren. Dan waren ze wat groter en minder kwetsbaar. Ze hadden dan ook minder frequent vaccinaties nodig, omdat zij vanaf één jaar oud meer antistoffen aanmaakten. De wetenschap toont aan dat borstvoeding boordevol antistoffen zit en dat gaf mij vertrouwen om later te gaan vaccineren.’

Mentaal en fysiek

‘Mentaal heeft het geven van borstvoeding mij heel veel zelfvertrouwen gegeven, zowal als moeder en als mens. Ik vond het prachtig om te zien hoe mijn kinderen groeiden aan mijn borst. Mentale onzekerheden die ik had voor de komst van mijn kinderen verdwenen tijdens het moederschap.’

‘Lichamelijk is er niet veel veranderd ten opzichte van het lichaam wat ik had voordat mijn kinderen geboren werden. Mijn borsten zijn wel tijdens mijn zwangerschappen van cup A naar cup F gegaan en bleven tussendoor op B/C hangen. Nu heb ik opnieuw een A en soms een kleine B. Mijn lichaam is ook een beetje slapper geworden, wat wel logisch is na 20 jaar. Maar over het algemeen heeft de borstvoeding eerder een positieve invloed gehad op mijn lichaam dan een negatieve. Ik was altijd snel weer in vorm na een bevalling.’

Taboes rond borstvoeding

‘Er zijn nog steeds verschillende taboes rond borstvoeding. Ik heb ervoor gekozen om mijn kinderen die al wat ouder waren borstvoeding te blijven geven. Verschillende mensen hebben daar een uitgesproken mening over, maar daar heb ik mij altijd vrij weinig van aangetrokken. Zelf ben ik altijd bezig geweest om meer ruimte te creëren voor voedende vrouwen, het taboe te doorbreken en meer begrip te kweken.’

‘Ik gaf ook voeding in het openbaar maar altijd op een discrete manier. Daar voelde ik me persoonlijk prettiger bij. Vaak hadden omstanders helemaal niets in de gaten. Ik voedde ook veel in de draagdoek, niemand die zag wat er daarin gebeurde. Een ober vroeg me weleens om te vertrekken op zijn terras, want het was ongepast gedrag wat ik vertoonde, terwijl je geen blote huid of borst zag. Toen ik zei dat alle mensen om me heen ook gewoon hun eten en drinken aan het nuttigen waren en mijn kind dat ook deed, en dat je bovendien niets zag, zei hij: “Ja, maar ik weet dat je kind daaronder aan je borst zit.” Ik had boos kunnen worden, maar moest in plaats daarvan lachen om zijn reactie. Uiteindelijk zijn we vertrokken, nadat we klaar waren met de voeding.’

‘Ik vind het belangrijk dat mensen elkaars keuze wat betreft flesvoeding of  borstvoeding respecteren. Net als dat ik het belangrijk vind dat mensen open minded zijn over het feit dat ik verschillende jaren borstvoeding heb gegeven. Mensen moeten elkaar in hun waarde laten en steunen in de beslissingen die ze nemen, want ze zullen er wel hun redenen voor hebben.’

borstvoeding borstvoeding

Benieuwd naar andere power stories? Lees ook:

Actrice Romana Vrede: ‘Een kind met autisme is nu extra zwaar’

Het dochtertje van Bjelke werd na 26 weken geboren

Paarden hielpen Angelic te helen van haar jeugdtraumaWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF