Miss Nederland en plasticprobleem, twee woorden die je niet snel in één zin zou verwachten. Toch maakt onze Miss Nederland, Sharon Pieksma, zich sterk voor wereldwijde plasticvermindering. Ze wil haar podium gebruiken om een groot publiek te bereiken.
Op zondag 8 december zal Miss Nederland 2019, Sharon Pieksma, ons heerlijke kikkerland vertegenwoordigen tijdens de Miss Universe verkiezing in Amerika. In de Tyler Perry Studios in Atlanta zal Sharon samen met haar collega-Missen uit 90 landen op jacht gaan naar de felbegeerde Miss Universe titel! De wervelende drie uur durende show, waar Steve Harvey voor de vijfde keer op rij zal hosten, wordt live uitgezonden op FOX. Vanwege het tijdsverschil is deze show in Nederland op FOX te zien in de nacht van 8 op 9 december.
Foto- en videoreportage
Onlangs heeft Sharon in samenwerking met hofleverancier en designer Miss Pearl Couture een prachtige foto- en videoshoot gedaan, waarbij onze Miss Nederland letterlijk lost in trash is. Lost in trash is ook de naam van het project van Sharon.
https://www.instagram.com/p/B0vPrLsDzdz/
Feiten over plastic
Waarom wil Sharon zich sterk maken voor het plasticgebruik? Ze heeft hier een aantal feiten voor op een rijtje gezet.
- Sinds de massaproductie, die begon in de jaren 1950, is meer dan 8,3 miljard ton plastic gemaakt. Slechts 9% van dit geproduceerde plastic is gerecycled, de overige 91% ligt op een stortplaats, drijft in onze oceanen of is verbrand.
- De huidige recycling van plastic flessen resulteert over het algemeen in het ‘downcyclen’ van het materiaal tot een product dat niet gemakkelijk opnieuw gerecycled kan worden. Om de circulaire economie te ondersteunen, hebben we juist nieuwe producten nodig die zijn gemaakt van 100% gerecyclede oude producten.
- Sigarettenpeuken blijft het nummer één item dat wordt gevonden bij clean-ups wereldwijd! Deze uiteinden bevatten plastic en chemicaliën die 15 jaar (!) nodig hebben om uiteen te vallen en tegelijkertijd schaden ze de natuur enorm.
- Plastic zakken worden zelden gerecycled. Neem dus altijd je eigen boodschappentas mee! Laat er dus een in je auto of dichtbij je voordeur.
- We gebruiken elke dag meer dan 500 miljoen plastic rietjes. Omdat rietjes relatief klein zijn, zijn ze moeilijk te recyclen en komen ze zeer zelden terecht in de recyclingcentra.
- Elke dag belanden ongeveer 8 miljoen stukjes plasticvervuiling in onze oceanen.
- Er worden jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en schildpadden en 1 miljoen zeevogels gedood door plastic.
- De gemiddelde persoon eet elk jaar 70.000 microplastics.
- Slechts één plastic theezakje kan miljarden kleine plastic deeltjes in de thee vrijgeven. Een enkel, leeg plastic theezakje laten trekken bij 95 graden Celsius geeft ongeveer 11,6 miljard microplastics en 3,1 miljard plastic aan nanodeeltjes in het water af.
- Plastic heeft het vermogen om chemische stoffen te absorberen die gelinkt zijn aan hormoonontregelde stoffen en zelfs sommige vormen van kanker. Door plastic te gebruiken in bijvoorbeeld theezakjes, vervuilen we een bron van ons voedsel en uiteindelijk vervuilen we daarmee ook onszelf.