fbpx

Deze yoga poses doe je gemakkelijk thuis

Thuis komen van een drukke werkdag, snel het eten koken en de kinderen in bed leggen brengt vaak veel stress met zich mee. Hoe fijn is het dan om even een momentje voor jezelf te nemen en je thuis yoga poses kan beoefenen. Het leuke is dat er aan de onderstaande poses een thema is verbonden, dieren. Met elke pose kom je iets te weten over jezelf en waar je aan kan werken. Deze yoga poses worden voor jou een makkie als je ze thuis blijft oefenen. 

Achtergrond

In de yoga kennen we veel poses die de naam van een dier dragen. Dit is ontstaan doordat de eerste yogi’s werden geïnspireerd in dat wat zij tegenkwamen in de natuur.

Wanneer je sommige dierhoudingen uitvoert zie je daadwerkelijk dat dier erin, denk bijvoorbeeld aan de cobra pose. Maar voer jij de adelaar uit (Garudasana) dan heb je niet gelijk het idee dat je deze prachtige vogel uitbeeld. Pas wanneer je je armen spreid, jouw vleugels naar buiten brengt, dan ervaar je de vrijheid van een vogel. De adelaar staat ook voor concentratie. Dus wanneer je in Garudasana staat zal je merken dat juist in deze houding concentratie erg van belang is.

Dierlijke poses

De onderstaande yoga poses zijn een paar dierlijke poses die je makkelijk thuis zou kunnen oefenen. Wanneer je deze poses uitvoert bekijk dan ook wat deze houding jou wilt vertellen.

Wat ervaar jij wanneer jij in deze houding staat. Wat kom jij tegen. Het kan zijn dat wanneer je een houding staat weerstand tegenkomt. Dit kan dan zeggen dat je iemand mist, je niet loyaal genoeg bent naar jezelf of je eigen grenzen niet bewaakt. Maar kijk ook naar de mooie dingen die het je geeft, jouw innerlijke kracht, het bewaken van jouw grenzen, de ruimte die het geeft en vreugde.

Cobra Pose

De cobra pose is een goede pose die de bloedsomloop en het hart stimuleert. Door het openen van je borstkas maak je bij deze pose ook ruimte voor je ademhaling.

Ga liggen met je benen niet te ver van elkaar af. Breng je handen naast je borst op de mat. Spreid je vingers. Span dan licht je kuiten, je bovenbenen en vervolgens je billen aan. Kom nu op een inademing omhoog, duw je handen in de mat. Belangrijk is dat je niet over je grens gaat. Voel hoe ver jouw rug het toestaat jezelf omhoog te brengen. Houd je armen dicht naast je lichaam, niet naar buiten gericht.

Yoga poses voor thuis

Neerwaartse hond (Downward Facing Dog)

De Neerwaartse hond is een van de bekendste houdingen binnen yoga en wordt vaak gebruikt bij de warming-up. Hij gaat onder andere stijfheid in rug, schouders en benen tegen.

Wanneer je in de cobra pose bent, krul je je tenen in de mat en breng je je staartbeen omhoog op een uitademing. Plaats je handen op schouderbreedte en de voeten op heupbreedte. Buig eventueel licht je knieën. Zorg dat je vingers goed gespreid zijn en trek je navel licht in. Richt je energie richting je staartbeen. Ga niet hangen in je schouders.

Wanneer je merkt dat het pijnlijk is bij je polsen, kun je je handen iets naar buiten richten. Draai je polsen, je vingers wijzen nu naar de lange zijde van de mat.

Yoga poses voor thuis

De Zwaan (Swan ofwel Pigeon Pose)

De Zwaan is een intensieve houding. Deze houding is zeer goed voor het openen van het heupgebied.

Vanuit de donward facing dog, strek je je rechterbeen naar achter uit en omhoog. Zorg dat je heupen recht blijven. Vervolgens breng je je voet naar voren en plaats je deze achter je linkerhand. Je knie komt ter hoogte van je rechterhand. Wanneer je last hebt van je knie bij je uitgestrekte been, kun je er een dekentje onder plaatsen. Als het lukt breng je je rechtervoet nog iets naar voren richting je hand. Flex je voet ter bescherming. Kom op een inademing omhoog, kruin op.

Je kunt je handen vervolgens achter je rug verstrengelen, om zo je borst te openen. Houd hierbij je schouders weg van je oren en duw je handen licht omhoog en je armen gestrekt. Om uit de pose te komen, breng je je handen weer terug op de mat, krul de tenen van je achterste voet in de mat, breng jezelf weer terug in donward facing dog.

(wissel van kant)

Yoga poses voor thuis

De kikker (Frog pose ofwel Malasana)

De Kikker is een uitdagende houding vanwege de opening in het bekkengebied en is goed voor het stretchen van enkels en liezen. De kikker is een leuke oefening voor kinderen. Spring de kamer in het rond wanneer je in deze houding bent. En maak dan het geluid van een kikker. Kinderen beleven altijd weer veel plezier aan deze houding.

Ga staan in Tadasana, draai je voeten naar buiten en zet deze wat breder neer dan je heupen. Op een uitademing buig je je knieën en kom je als het ware “zitten”. Je houdt je hakken op de mat. Wanneer dit lastig is, kun je een blokje onder je voeten plaatsen of een opgerolde deken.

Je richt je kruin op en je brengt je bovenarm licht tegen de binnenkant van je knieën. Plaats hierbij je handen in Anjali mudra (bidhouding). Door je bovenarm tegen je benen aan te drukken open je je borst en strek je je bovenlichaam.

Yoga poses voor thuis

Namaste, RinskeWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF