fbpx

Met deze methode breng je jouw stressniveau omlaag

Hans de Waard is ontwikkelaar van de succesvolle methode Body Mind Release en schrijver van het gelijknamige boek. In dit artikel geeft hij ons een methode waarmee we ons stressniveau omlaag kunnen brengen. Vergelijk een beperkend gevoel eens met een pen die je vasthoudt. Zit jij in een stressvolle situatie, dan zorgt het eventuele vecht- en vluchtgedrag ervoor dat jij deze pen nog steviger vastpakt. Dit maakt het loslaten van jouw ballast er niet makkelijker op.

Filosofie achter deze oefening

Voordat ik deze methode met je deel, leg ik je eerst de onderliggende filosofie uit. In hoofdstuk 2 heb ik verteld dat je rustig kunt worden, wanneer jij je in een ruimte bevindt met iemand die heel ontspannen is. Ook het rustige getik van een klok kan een vergelijkbaar effect op jou hebben. Vooral in stressvolle situatie waarbij je hartfrequentie vaak hoger is dan die zestig slagen per minuut. Je lichaam probeert zich dan aan te passen aan het ritme van de klok. Tik, tik, tik… Maar ja, stel je hebt een hartslag van honderd, dan ervaar je dit rustige getik wellicht als irritant. Je lichaam is dan niet in staat dit verschil zomaar te overbruggen. Alternerend tikken of kloppen met je handen op je benen (links, rechts, links, rechts, et cetera) kan je eenvoudig helpen dit verschil te overbruggen. Het ontspannende effect wordt versterkt wanneer jij dit tikken langzaam laat uitlopen. Daarin zit de essentie van deze oefening.

Spreek de woorden ‘tik’ in de volgende zin – met steeds meer ruimte ertussen – maar eens hardop uit.

Tik,  tik,    tik,     tik,     tik,       tik,        tik,          tik,            tik,               tik,                   tik,                 tik, tik,                                      tik,                                                       tik…

Geef toe, je wordt al rustiger. Dit steeds langzamer tikken is vergelijkbaar met een auto die uitrolt, wanneer je deze al rijdende in zijn vrij zet en volledig tot stilstand laat uitrollen.

Aan de slag!

Ga lekker zitten of liggen. Wanneer je ligt, trek dan je knieën op. Leg je handen op je bovenbenen of knieën en tik alternerend links, rechts, links, rechts en ga zo door. Doe dit in een tempo dat voor je gevoel resoneert met het stressniveau dat je ervaart. Ben je nog gestrester of in paniek, dan klop je nog veel sneller. Adem vervolgens bewust diep in door de neus en adem uit via je mond alsof je een ventiel uit een band trekt. Tijdens die uitademhaling ga jij steeds langzamer kloppen. Klop helemaal uit! Tik,     tik,     tik, tot aan die laatste tik.

Vervolgens ga je weer alternerend tikken. Alleen nu iets minder snel dan de eerste keer. Adem vervolgens weer bewust diep in door de neus en adem uit via je mond alsof je een ventiel uit een band trekt. Tijdens deze uitademhaling ga jij weer steeds langzamer kloppen. Klop weer helemaal uit!

Vervolgens ga je nog een laatste keer alternerend tikken. Alleen nu nog langzamer. Adem vervolgens weer bewust diep in door de neus en adem uit via je mond alsof je een ventiel uit een band trekt. Tijdens deze uitademhaling ga jij weer steeds langzamer kloppen. Klop weer helemaal uit totdat je beide handen stilliggen op je benen. Geniet vervolgens even van de rust die je nu ervaart.

Hans de Waard is ontwikkelaar van de succesvolle methode Body Mind Release. Hans houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met het ontwikkelen van methodieken en opleidingen op het gebied van persoonlijke groei. Het is zijn missie om de innerlijke oorzaak van levensklachten naar boven te halen en mensen tools te geven deze gericht en effectief aan te pakken. Dit om het ´lijden´ structureel te verminderen en mensen hun positiviteit, innerlijke rust en kracht weer terug te geven. In zijn blogs deelt Hans zijn inzichten met je over hooggevoeligheid, afhankelijkheid en vele andere herkenbare onderwerpen. Kijk voor meer informatie op zijn site.

Lees ook het interview met Hans over Body Mind ReleaseWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF