Maaike van Miss Green vertelt: de spaghetti aan Fashion Keurmerken

Inmiddels blog ik twee maanden over Eco & Fair geproduceerde kleding voor jullie, lezeressen van WENDY Online. Steeds komen er keurmerken voorbij. Waarom is een keurmerk belangrijk zal je je ongetwijfeld afvragen? En welk keurmerk doet wat? Als je recent een van de programma’s zoals Genaaid hebt gezien over misstanden in de kledingproductie heb je vast een idee. Vorige week had ik al het een en ander gezegd over keurmerken. Ik vertel nu snel verder over de rest van de keurmerken!

Fairtrade, Max Havelaar, WTFO

Het Fairtrade keurmerk ken je ongetwijfeld voor oa je bananen in de supermarkt. Maar voor de kleding met dit keurmerk krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun grondstof, vaak katoen. Ze werken onder goede arbeidsomstandigheden, waarbij mensenrechten en arbeidsnormen worden nageleefd. Ook garandeert het Fairtrade-keurmerk dat de grondstof op een milieuvriendelijk manier is vervaardigd

  • eerlijke prijs
  • goede arbeidsomstandigheden
  • economische ontwikkeling plaatselijke bevolking
  • milieuvriendelijke vervaardiging

Fair Wear Foundation

Misschien wel een van de bekendste keurmerken in Nederland is Fair Wear. Deze onafhankelijke organisatie kijkt naar de arbeidsomstandigheden waar kleding voor de Europese markt gemaakt wordt zoals India, Bangladesh en China. Als producent van een kledingmerk kun je lid worden van de Fair Wear Foundation als je aan de eisen voldoet. De eisen die de Fair Wear Foundation stelt voor lidmaatschap zijn gelijk aan de norm van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en zijn:

  • geen dwangarbeid
  • niet discrimineren
  • geen kinderarbeid
  • vrijheid van (vak)vereniging en het recht op collectieve arbeidsonderhandelingen
  • een loon dat de basisbehoeften van het gezin dekt
  • geen buitensporig overwerk
  • een gezonde en veilige werkplek
  • een wettig arbeidscontract

Als merken het Fair Wear keurmerk in hun kleding zetten, spreken ze daarmee de intentie uit hun kleding te laten maken onder goede omstandigheden. Hun fabrieken worden geaudit op sociale omstandigheden op basis waarvan een plan van actie opgesteld wordt ter verbetering.

PETA-Approved Vegan

Vind je dierenwelzijn belangrijk? Dan is het keurmerk Peta approved Vegan, er een voor jou om op te letten. Peta is een wereldwijde dierenwelzijn organisatie die kleding en accessoires checked op animal traces. Dat je als merk dan geen bont mag voeren in de collectie mogen duidelijk zijn, maar wist je bijvoorbeeld dat knopen gemaakt kunnen zijn van schelpen? Of dat schapen voor bijvoorbeeld merino wol onder zeer dieronvriendelijke manier gefokt en geschoren worden. Hier let Peta op.  Miss Green is met uitzondering van de wol Peta approved Vegan.

OEKO-TEX Standard 10

Dit is een kleding keurmerk dat ziet op gezondheidsaspecten in de textielproductie. Dit betekent dat dit keurmerk eisen stelt aan het gebruik van schadelijke stoffen, zware metalen en bestrijdingsmiddelen in de textielproductie.

Better Cotton Initiative

Het BCI (Better Cotton Initiative) is een samenwerking tussen ontwikkelingsorganisaties, milieuorganisaties en het bedrijfsleven en richt zich op het verduurzamen van de katoenketen. BCI stelt regels omtrent eco & faire productie maar wordt ten onrechte vaak verward met biologisch katoen. Daar is bij BCI geen sprake van.

Tot slot, wil ik benadrukken dat deze lijst alles van compleet en volledig is, maar het geeft een beeld wat er momenteel in de duurzame kledingmarkt speelt.

X Maaike

Lees ook haar vorige blog: Maaike van Miss Green vertelt: het woeste woud van kleding keurmerken!