fbpx

Kies jijzelf de richting van jouw leven?

Weet jij al welk pad je bewandelt in je leven? Of zie je wel waar je uitkomt? Het belangrijkste is in ieder geval dat je leeft voor jezelf en niet voor een ander. We delen een blog die Rose Bertram schreef voor 365 dagen succesvol.

Je kent het wel: van die cliché-uitspraken als ‘sta aan het roer van je eigen leven’ of ‘wees de kapitein van jouw leven’. Dat is toch logisch?, dacht ik altijd, dat jíj bepaalt hoe je leven eruitziet, met wie je omgaat of waar je elke ochtend achter de computer gaat zitten om te werken? Toch hebben we onbewust minder invloed op ons leven dan we misschien denken.

Binnen het plaatje

Studeren omdat de rest dat ook doet, misschien wel dezelfde richting als je ouders kiezen (zoals bij mij het geval was), even later werken bij een bedrijf naar de standaarden van je omgeving (je gaat toch niet in een koffiebarretje werken met een diploma op zak?) en die promotie halen lijkt weer een logische volgende stap. Zonder dat we het in de gaten hebben, leven we vaak het leven van een ander. Of eigenlijk: we leven naar de standaarden van anderen. En dat terwijl je denkt zelf zoveel invloed te hebben. ‘Ík kies toch die studie, ík bepaal toch bij welk bedrijf ik solliciteer?’, denk je misschien. True. Maar het is interessant om eens bij jezelf te rade te gaan waarom je bij deze keuze-opties uitkomt.

Neem het jezelf vooral niet kwalijk, in de Westerse maatschappij is het immers heel normaal (en misschien wel de standaard) om te doen wat er van jou binnen dit systeem verwacht wordt: naar school gaan, studeren en dan werken bijvoorbeeld. Daarbinnen is er enkele keuzevrijheid (en natuurlijk de bijkomende keuzestress), maar echt veel speelruimte past er binnen dat voor-jou-bepaalde-plaatje eigenlijk niet. Niet als je een beetje binnen dat plaatje wilt passen tenminste.

Ik dacht misschien dat ik de keuze zelf maakte om ‘iets met media’ te studeren, maar dat wilde ik natuurlijk omdat mijn ouders ook in dat veld werkten. Net als mijn zus. Het ging zo natuurlijk en automatisch. Des te blijer ben ik dat het tien jaar later nog steeds even leuk is, maar dat terzijde.

Verwachtingscultuur

Ik ben niet de enige. Het is doodnormaal (vroeger meer dan tegenwoordig gelukkig) dat je je studie, werk en bedrijfscultuur kiest zonder er echt goed over na te denken wat er bij jou past of wat jij uit het leven wilt halen. Het mooie is, je hóéft helemaal niet binnen dat plaatje te passen. Je kan zélf richting geven aan je leven, als je dat wilt althans. Maar hoe doe je dat?

Een belangrijke stap bij verandering is herkenning, en het leven-voor-een-ander-patroon begint vooral op te vallen wanneer er iets schuurt, als je leven even niet zo lekker loopt in één van de belangrijkste gebieden in je leven: relaties, gezondheid, werk en geld. Een mooi aanknopingspunt om eens flink te reflecteren.

Onderzoek eens bij jezelf

Onbewust kan je dus het leven leiden van een ander, óók als je een goed leven leidt. Dat maakt het interessant om eens bij jezelf na te gaan en te onderzoeken hoe jouw leven er op dit moment uitziet. Hoe zit met met de vier gebieden van gezondheid, relaties, geld en werk? Sta je achter de keuzes die je maakt? Passen deze bij wat jij belangrijk vindt in het leven en bij jouw kernwaarden? Matcht jouw agenda met jouw belangen en behoeftes? Hoe sta je ervoor en waar komen jouw keuzes vandaan?

We zijn benieuwd tot welke inzichten je komt! En het mooie bij dit alles is: het is nooit te laat om de richting van jouw leven zelf te bepalen.

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nl



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF