fbpx

Hormoonexpert Ralph Moorman over wat je kunt doen tegen een middagdip na de lunch

Na de lunch even helemaal inkakken; de middagdip is een bekend fenomeen. Hormoondeskundige Ralph Moorman legt uit waar deze dip vandaan komt en geeft tips hoe je het kunt voorkomen.

 

Als voedingscoach krijg ik vaak vragen over de beruchte middagdip, die ongeveer vanaf een half uur na de lunch er flink in kan hakken. Wat je hierbij moet beseffen is dat niet iedere dip na de maaltijd hetzelfde is. Zo zijn er drie oorzaken die het meeste voorkomen. De eerste oorzaak is het eten van een te grote maaltijd waardoor je lichaam veel moeite moet doen om deze te verteren. Daarnaast kan het ook zijn dat je iets gegeten hebt wat je niet goed kunt verteren en/ of verdragen waardoor je immuunsysteem extra hevig reageert op deze voeding. Een geactiveerd immuunsysteem zuigt ook veel energie weg, die je liever voor iets anders zou willen gebruiken in een actief en leuk leven. De derde reden is een bloedsuikerdip die kan optreden wanneer je iets eet waar veel koolhydraten en suikers in zitten, maar weinig vezel en vet. Bij veel mensen loop de bloedsuiker dan te ver op, gevolgd door een bloedsuiker suikerdip na de maaltijd.

Grote maaltijd

De eerste oorzaak, namelijk het eten van een te grote lunch is waarschijnlijk het makkelijkst te verhelpen. Wanneer je niet of te karig ontbijt is het verstandig om de hoeveelheid te verhogen met goed verzadigende ontbijtvoeding. Dit kan een eetfestijn tijdens de lunch wellicht voorkomen.

Voedselintolerantie

De tweede oorzaak is wat lastiger te verhelpen. Voedselintoleranties of gevoeligheden zijn erg persoonlijk en het kan een flinke zoektocht zijn om erachter te komen welke voedingsbronnen jouw immuunsysteem activeren en onnodig energie wegtrekken. Zo bestaan er testen voor voedselallergieën, lactose- en glutenintolerantie (coeliakie), maar de wat lichtere overgevoeligheidsreacties zijn vaak alleen te onderzoeken door het voedingsmiddel even niet te eten en vervolgens weer te introduceren. Als de klacht verdwijnt bij eliminatie en terugkomt als je het weer eet, dan kun je er dus wellicht overgevoelig of sensitief voor zijn. In dat geval kun je het beter minder of zelfs niet meer eten als je je optimaal wilt voelen. Veel voorkomende overgevoeligheden zijn voor componenten in zuivel en tarweproducten, en dat zijn nu zijn producten die veel Nederlanders eten tijdens de lunch.

Minder suiker

De derde oorzaak is te verhelpen door maaltijden te eten waar weinig suiker in zit en vooral bestaan uit vezelrijke koolhydraten zoals volkorenproducten, zilvervliesrijst en peulvruchten. De bloedsuiker zal minder snel stijgen, de bloedsuikerdip zal uitblijven en je voelt je langer verzadigd en energiek.

Klik hier voor het boek ‘Hormoonbalans Voor Vrouwen’ van Ralph Moorman.

Volg Hormoonfactor via Facebook of Instagram.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF