Vol energie na een dag aan zee of een fikse strandwandeling? Dat is goed te verklaren, want de zee blijkt inderdaad een helend effect te hebben op onze gezondheid en onze stemming. Het Bleu Growt Research doet hier onderzoek naar.
Jana Asselman staat als professor aan het hoofd van het Blue Growth Research Lab aan de Universiteit Gent en doet onderzoek naar de effecten van zeelucht op onze gezondheid. ‘Al heel vroeg werd er een link gelegd tussen de zee en onze gezondheid’, vertelt zij. De oude Egyptenaren hadden er een woord voor: oceaantherapie en in de 18e en 19e eeuw waren er langs de Belgische kust sanatoria voor kinderen met ernstige longziekten zoals Tuberculose. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat mensen die aan zee wonen gezonder zijn en langer leven. Ook heeft de zee een positief effect op onze stemming. Tijdens Covid is bijvoorbeeld onderzocht hoe mensen reageerden op de lockdowns en mensen die aan zee woonden bleken daar minder over te piekeren.’
Is ook bekend waarom zeelucht dit effect heeft?
‘Daar wordt op dit moment veel onderzoek naar gedaan, maar we weten het nog niet precies. Zeelucht is zout – dat voelen we aan onze plakkerige huid – en het bevat veel jodium, maar de concentratie daarvoor is niet hoog genoeg om effect te hebben op onze gezondheid. Een andere hypothese is de aanwezigheid van micro-organismen in de zee. De zee zit vol leven: er leven gigantisch veel beestjes in die allerlei stoffen produceren, denk bijvoorbeeld aan het gif van een kwal. Wij onderzoeken nu in hoeverre we deze stoffen inademen. Wat ook mee zou kunnen spelen is dat mensen die aan zee wonen meer bewegen en dat heeft sowieso een positieve invloed op onze gezondheid.’
Wat kan dit onderzoek voor de toekomst betekenen?
‘Er zijn nu al medicijnen die gebaseerd zijn op de zee, zo is er een anti-kankermedicijn dat wordt geproduceerd uit koraal en bestaat er een pijnstiller die uit zeeslak komt. Als we meer stoffen kunnen identificeren die een positieve invloed hebben kunnen we die bijvoorbeeld verwerken in voedingssupplementen. Het is nu nog te vroeg om bijvoorbeeld te kunnen zeggen dat zeelucht helpt bij de genezing van kanker, maar het is interessant om daar verder onderzoek naar te doen.
Vitamine Zee
De zee zit vol plantje die we best wat vaker op het menu mogen zetten. Gezond voor je lijf én voor de aarde.
Zeewier. Een belangrijke reden waarom zeewier bijdraagt aan een gezonde voeding, is dat het veel mineralen en vitaminen bevat, die gemakkelijk geabsorbeerd kunnen worden door het lichaam. Vanwege het hoge vezelgehalte in zeewier worden suikers in het verteringsstelsel langzamer opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt, hetzelfde effect als volkorenproducten hebben. Tot slot bevat het gunstige vetzuren en specifieke aminozuren. Zeewier kun je vers eten, maar wordt bijvoorbeeld ook verwerkt tot zeewierpasta of weedburgers.
Zeekraal. Te koop in de betere viswinkel. Zeekraal bevat veel mineralen en vooral veel calcium. Daarom is het een goede aanvulling op je menu als je geen gebruik maakt van zuivelproducten.
Lamsoor. Ook Lamsoor bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Bovendien is het een goede bron van plantaardige eiwitten. Lamsoor is rijk aan vitamine B11, dat onder andere betrokken is bij de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Spirulina. Deze blauw-groene alg is één van de bekendste superfoods en is een vitamine- en mineralenbom. De alg wordt in poedervorm of tabletten verkocht. Je immuunsysteem zou erdoor verbeteren én het is een krachtige energiebooster.
Pollenvrij
Last van hooikoorts? Ga naar zee! De wind die van de zee komt is namelijk een stuk schoner dan de lucht vol met pollen in het binnenland, wat zorgt voor minder klachten. Ook de neus spoelen met een zoutoplossing helpt tegen hooikoorts.
Neem een duik
Een frisse duik in zee activeert de koudesensoren op ons hele lichaam, waardoor de hartslag verhoogt en we er echt van ‘opfrissen’. Daarnaast heeft zeewater nog meer gezondheidsvoordelen: zwemmen in zee kan helpen bij eczeem, al werkt dit niet bij iedereen en is het niet wetenschappelijk bewezen, zeewater heeft een ontsmettende werking waardoor wondjes sneller genezen en zwemmen in koud water werkt als een natuurlijke pijnstiller door de aanmaak van adrenaline. Een winterse duik in zee is ook een aanrader: onderzoek laat zien dat koud water een milde vorm van stress veroorzaakt, waardoor het immuunsysteem geactiveerd wordt en als het ware een workout krijgt.
Zomerspecial van WENDY
De nieuwe superdikke zomerspecial van WENDY met als thema 'Zomer op een eiland' ligt nu in de winkel. Een feestje om te maken en een feest om te lezen! We waren op de mooiste Nederlandse eilanden voor eilandinterviews met Noortje Herlaar, Edsilia Rombley en Tooske Ragas, reisden af naar Mallorca om binnenkijkers te maken bij Michael en Cindy Pilarczyk en drie andere Nederlanders die op Mallorca wonen en verzamelden de beste eilandtips voor de mooiste eilanden, met onder andere tips voor Curaçao, Kos en Bonaire. Natuurlijk ontbreekt ook Wendy's lievelingseiland Ibiza niet in dit zomernummer. Daarbij geven we een gratis cursus Spaans weg zodat je deze zomer uit de voeten kunt op je Spaanse eiland, schreef bestsellerauteur Marion Pauw een zinderend zomerverhaal over seks na je vijftigste en vind je in dit nummer de grote zomerhoroscoop.