Ma'maQueen

Dennis straalt op het podium als Ma'maQueen: 'Voor mezelf wil ik er vrouwelijk uitzien, maar ik bepaal zelf wat dat is'

Vandaag begint Pride Amsterdam, een negendaags evenement om te vieren wie we zijn. Dit jaar is het thema ‘My Gender, My Pride’. Dennis Bijleveld (31) staat bij het grote publiek beter bekend als drag queen Ma’maQueen. Die identificeert zich als non-binair trans femme en diens voornaamwoorden zijn die en diens. 

Op een roze maandag in Tilburg zag die voor het eerst drag queens op straat. Hoewel Dennis nog niet meteen de droom had om er zelf één te worden, begon die met het kijken van drag races en te experimenteren met make-up. “Vroeger droeg ik al jong vrouwenkleding en ook make-up vond ik leuk om op te doen. Pas toen ik bij een entertainment bureau ging werken als kostuumontwerper en entertainer, stond ik voor het eerst op het podium als drag queen. Het was niet de eerste keer dat ik op het podium stond. Ik heb mijn hele jeugd gedanst.”

Ma'maQueen

Het beviel zo goed dat Dennis doorgroeide als drag queen. Als die gevraagd wordt voor programma Drag Race Holland, grijpt die de kans met beide handen aan. “Drag Race Holland is één van mijn hoogtepunten uit mijn drag queen carrière. Aan een groot publiek kon ik laten zien wat ik in huis had. Ik ben echt gegroeid in die periode.” Vaak hoor je bij drag queens of drag kings dat het een alter ego is van de persoon. Bij Dennis ligt dat anders. Drag hoort namelijk bij diens leven. “Ma’maQueen is een heel groot deel van wie ik ben. Je performt het, maar daarnaast gaat het ook om de energie die je overdraagt. Door drag te performen kan ik mij uitleven tot iets wat ik in mijn hoofd creëer.”

Vlak na diens deelname aan Drag Race Holland voelde die veel druk. Veel mensen stuurden Dennis berichten over hun levensverhalen. “In het begin had ik een heel sterk gevoel alsof ik dat allemaal op moest lossen. Later kwam ik er pas achter dat de enige manier waarop ik ze kan helpen, is door goed voor mezelf te zorgen. Als jij kiest voor jezelf en je passie naleeft en mensen inspireert, hoef je niet de verantwoording op je te nemen om iedereen individueel te helpen.” Die vindt het mooi om een inspiratiebron te zijn. Maar het is volgens die ook dubbel, omdat diens leven soms ook nog een struggle is.

Vrouwelijker lichaam

Dennis identificeert zich als non-binair trans femme. Dat houdt in dat die hormonen slikt om diens lichaam vrouwelijker te maken, maar die heeft niet de ambitie om vrouw te worden. “Het is soms lastig om uit te leggen. Alles waarnaar ik refereer gaat niet over een transitie. In de media zie ik niemand zoals mij. Daarom wil ik zelf heel zichtbaar zijn.” Dat doet die op diens Instagramaccount. Maar daar krijgt Dennis niet alleen maar gewenste reacties. “Sommige mensen zeggen dat ze kunnen zien dat ik man ben geweest. Voor mezelf wil ik er vrouwelijk uitzien, maar ik bepaal zelf wat dat is. Dat is niet volgens de beautystandaard, daar ben ik mij heel bewust van.”

Acceptatie

Volgens Dennis er nog geen volledige acceptatie. “Ik voel mij geaccepteerd door de mensen die ik om mij heen heb verzameld. Daarbuiten vind ik het lastig. Nu ik openlijk in transitie zit, merk ik dat mensen nog graag een label op mij willen plakken.” Die kwam op diens 20e uit de kast als homoseksueel, later als non-binair en ook als trans femme. “Het gay zijn was een dingetje. Ik heb er een tijd mee gezeten, voor ik het heb gezegd tegen mijn ouders. Daarbij had ik echt het gevoel dat ik iets op moest biechten. Dat ik non-binair was, voelde meer als een openbaring. Ik wist eindelijk wat ik altijd al had gevoeld en kon dat nu beter onder woorden brengen. Toen ik jong was, werd ik blij van dingen die meisjes deden. Daardoor kon ik het vrouwelijke in mezelf erkennen.”

Beeld Jonathan Portugal & art directions Beri Dalgali