genoeg slaap

De helende werking van slapen

Slapen doen we allemaal, alleen slapen we wel voldoende? Neuroloog Steven vertelt over de verschillende vormen van slapen. Slapen is iets wat ons kan helen en waar we erg kostbaar mee om moeten gaan. Doktoren grijpen vaak snel naar de slaappillen om slaapproblemen op te lossen, terwijl juist het onderliggende probleem aangepakt moet worden. 

Steeds meer mensen grijpen naar slaappillen als zij slaapproblemen hebben. Dit is een oplossing voor zowel de arts als de patiënt. Het enige positieve aan de slaappillen is dat je er door in slaap valt. Slaap is een erg complex proces wat belangrijk is voor je emotionele welzijn en geheugen. Vaak repareren we slaap alsof we een auto naar de garage brengen. Dat is de klassieke aanpak, maar het heeft geen zin om pillen te slikken die symptomen aanpakken zonder het onderliggende probleem aan te pakken. Neuroloog Steven Harvey wil zich inzetten om dit aan te pakken.

Later beginnen in onderwijs?

Zo hebben tieners een andere bioritme dan volwassenen. Zij hebben moeite om 's morgens vroeg op te staan. Dat is een biologisch gegeven. Hier wordt alleen weinig mee gedaan. De reden waarom er niks mee wordt gedaan, is echter omdat leraren vroeg willen beginnen. Uiteindelijk zal het voor leraren fijner zijn als hun leerlingen niet in slaap vallen.

Iedereen heeft een ander bioritme. Iemand die geen ochtendmens is, zal dan ook niet direct een aansteller zijn, omdat die gene zo moe is. Er is daarom vast de mogelijkheid om werkritmes anders in te vullen, aldus Steven Laureys.

Weinig onderzoek naar droomslaap

Iets wat we allemaal doen, maar waar weinig over bekend is, is droomslaap. Droomslaap is moeilijk te onderzoeken. Dit komt omdat jij de enige bent die weet wat je droomt. In het boek van Laureys lees je een bijzonder onderzoek naar dromen. Hierbij keken proefpersonen naar Youtube-filmpjes, waarbij de onderzoekers hun hersenpatronen registreerde. Zelflerende algoritmen leerden de patronen koppelen aan specifieke beelden. Tijden de slaap van de proefpersonen kon vervolgens worden afgelezen welke beelden voorbijkwamen in hun dromen: een kasteel of papegaai bijvoorbeeld. Laureys: 'Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar is erg fascinerend.'

Droomslaap moet beter onderzocht worden

Volgens Neuroloog Steven Laureys moet droomslaap verder onderzocht worden. Hij zegt dat we een groot deel van ons leven dromen. Mensen die een trauma meemaken, zien vaak de weerspiegeling van hun trauma's in een droom. Die dromen kunnen volgens Laurey ook een rol spelen in therapie, alleen weten we daar momenteel te weinig vanaf.