fbpx

5 tips van psychologe Josje Smeets om een winterdepressie te voorkomen

Foto: Shutterstock

Voel jij je tijdens deze dagen ook wel eens somber en lusteloos? En belemmerd dat jou in je dagelijkse taken? Dat komt onder andere door en tekort aan een bepaald stofje in ons lichaam. Maar pas wel op want anders zit je zo in een winterdepressie en daar zit je natuurlijk niet op te wachten! Wendy-expert Josje Smeets vertelt ons hoe we het best met een winterdip om kunnen gaan.

Vermoeid in het najaar

De dagen worden korter, de avonden langer. Gegarandeerd merk je nu al dat je ‘s ochtends moeilijker uit je bed kan komen, omdat het langer donker blijft. Het stofje melatonine (dat ons slaperig maakt) blijft langer in ons systeem en maakt dat we ons minder energiek voelen in de winter. We zijn sneller moe.
Daarnaast wordt het geluksstofje serotonine in ons brein minder hard aangemaakt bij korte dagen, omdat daglicht en vooral zonlicht die aanmaak stimuleert. Daarom voelen we ons minder positief en blij in de wintermaanden. Jeetje, dat is dus dubbel pech! 

Winterdepressie

De ene persoon is gevoeliger voor een winterdip dan een ander. Sommige mensen vervallen daarom zelfs in een winterdepressie. Deze mensen zijn zo somber en lusteloos dat ze belemmerd worden in hun dagelijkse taken en leven. Normale zaken als uit je bed komen kan dan een enorme opgave zijn. In dit geval is het raadzaam een arts te raadplegen. Gelukkig blijft het voor de meeste mensen bij een winterdipje. Je bent wat minder blij, bent sneller geïrriteerd en staat minder te stuiteren dan in de zomer.

Stamppot

Veel mensen merken ook dat ze in de winter meer eten dan wanneer het buiten warm weer is. Zo’n fijne troostrijke maaltijd als een bord boerenkoolstamppot is voor veel Nederlanders meer dan welkom op een gure avond in de herfst.

Hoe dit kan? Dat is heel simpel. Omdat serotonine minder makkelijk wordt aangemaakt bij het ontbreken van veel daglicht, heeft de aanmaak hiervan een andere voedingsbron nodig. En dit zijn goede, vezelrijke koolhydraten, zoals groenten, fruit, maar ook zilvervliesrijst en noten. Helaas vertalen wij deze carb cravings vaak anders en zoeken we ons heil in een extra speculaasje bij de thee.

De oplossing

Maar wat is dan de oplossing? Hoe zorgen we ervoor dat we energiek en happy de winter doorkomen, zonder tonnetje rond te raken? Met deze tips moet dat lukken:

  1. Zorg dat je meer naar buiten gaat dan anders. Vooral heel vroeg ‘s ochtends is er veel zogenaamd ‘blauw licht’ in de lucht dat ons actief en blij maakt.
  2. Zoek een werkplek bij het raam. Daglicht is dé remedie tegen een winterdip.
  3. Beweeg voldoende. Sporten zorgt ook voor de aanmaak van gelukshormonen.
  4. Eet veel goede koolhydraten. Dit is de voedingsbron voor serotonine.
  5. Blijf in contact met anderen. Praat, maak het op afstand (en 1 op 1) gezellig met elkaar. Daar word je gegarandeerd blij van.

Happy winter!

Josje Smeets is GeluksPsychologe en eigenaar van HelloBetty.nl. In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijs over alles dat gelukkig maakt. Vanaf 10 november 2020 ligt haar boek ‘Happy in 100 dagen’ in de on- en offline schappen van Nederland.

View this post on Instagram

De relatie tussen voeding en geluk. Wat eet je wel en wat niet om happy te worden? * Laat me even voorop stellen dat ik geen voedingsdeskundige ben. Wat ik wel weet is dat de inname van complexe koolhydraten ervoor zorgt dat het serotoninepeil in ons brein op peil blijft. En dat is maar wat handig. Dit lange termijn gelukshormoon zorgt namelijk voor rust en tevredenheid in je leven. Best fijn zo in deze eenzame en donkere dagen toch? Natuurlijk staan de beste stuurlui aan wal en sla ik mijn eigen adviezen naar een gelukkiger leven regelmatig in de wind, dus eigenwijze me is begonnen aan een low carb eetpatroon. Gewoon om een paar kilo minder te wegen. Je weet wel, iets waar we allemaal zo af en toe tegenaan lopen. Een goddelijk lichaam zouden we allemaal wel willen. Maar hoe gemakkelijk dagelijks sporten 🏃🏼‍♀️ mij afgaat, hoe moeilijk vind ik het negeren van koolhydraten. Doe mij maar zo’n genotsshot! Het laten staan van koolhydraten betekent dat ik veel vaker iets kleins moet eten en dat ben ik niet gewend. Met als gevolg dat ik gisteravond sterretjes zag 💥✨. Haha, wat een watje ben ik hè? Toch vind ik het een uitdaging en heb ik aardig wat discipline en zet ik door. Maar zodra m’n doel bereikt is stap ik voorzichtig weer over naar gezonde koolhydraten. Want dat maakt blij! Naar het schijnt. • • • 📷 @eighty8things #lowcarb #nocarbs #diet #dieet #voeding #geluk #gelukspsycholoog #tips #advies #staytuned

A post shared by GeluksPsycholoog @ HelloBetty (@josjesmeets) on

 

(Visited 1.172 times, 2 visits today)


MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief