fbpx

Wies schreef een boek over leuk ouder worden: ‘Vanaf je vijftigste word je veel gelukkiger’

Vanaf haar vijftigste is journaliste Wies Verbeek (58) al geïnteresseerd in leuk ouder worden. Maar hoe doe je dat toch? In haar boek bundelde ze de meest interessante tips die ze afgelopen jaren verzamelde.

Wies merkte dat haar leven er echt leuker op werd toen ze vijftig werd. ‘Als je wat ouder bent, zit je beter in je vel, daar hoef je niks voor te doen. Je hebt alles op de rit, je weet wat je wil, je weet wat je kunt en je leeft meer in het nu. Het zou toch niet zijn – net nu het zo leuk is – dat ik over vijf jaar al in de kreukels lig? En dat ik al verzakt en verouderd bent?, dacht ik. Uit eigen interesse ben ik op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag: hoe kan ik leuker ouder worden?’ Met die vraag op zak ging ze – voor de artikelen die ze schreef – langs bij wetenschappers die haar de antwoorden konden geven. ‘Zo vroeg ik mij af hoe het kan dat opeens je ogen zo achteruit gaan, dat je niet meer goed kunt lezen. Kunnen we daar nog iets tegen doen? Op die manier heb ik op allerlei fronten, van hormonen tot het haar, vragen gesteld.’ Daarnaast richtte ze vijf jaar geleden haar platform BLOW.nl op, wat staat voor ’n Beetje Leuk Ouder Worden, waar ze hetzelfde voor onderzoekt. Hoewel ze er inmiddels alles van weet, pretendeert ze niet dat ze zelf de wetenschapper is. Ze is namelijk zelf ook maar een leek, die dezelfde vragen heeft als de meeste vrouwen.

Advies nodig

Op een gegeven moment had ze meer dan 120 boeken gelezen en wel 80 wetenschappers geïnterviewd. Onder haar vriendinnen stond ze dan ook bekend als de expert op dit gebied. Zo vroegen haar vriendinnen haar regelmatig wat ze bijvoorbeeld konden doen om hun botten sterk te houden. ‘Toen kwam de gedachte in mij op: wat als ik de leukste tips samenbundel tot een boek? Ik heb niet alle tips erin verwerkt, maar wel de tips die mij het meest deden verrassen.’ Ze maakte de gids zodat iedereen die erin is geïnteresseerd niet eerst zelf die honderd boeken door moest ploegen.

Met een bestseller op zak, ziet ze hoeveel mensen hunkeren naar tips. ‘Op bepaalde vlakken, zoals hormoonhuishouding, is er te weinig bekend. Niet alle huisartsen zijn thuis op dit vlak, maar als je als vrouw in de overgang komt of boven de 40 bent, wil je wel weten of je moet stoppen met de pil en of je helemaal moet stoppen met hormonen. Voor de meerderheid geldt ook dat mensen door het bomen de bos niet meer zien. De één zegt dat je appels moet eten, de ander zegt dat je bananen moet eten.’

leuk ouder worden

Bewuster van de aftakeling

Elk jaar wordt iedereen weer een jaartje ouder. Toch begon Wies pas boven de veertig daarover na te denken. ‘Toen ik rimpels kreeg werd ik mij steeds bewuster van het verouderingsproces. Helemaal toen kennissen om mij heen al last kregen van ouderdomskwaaltjes. Als jonge vrouw denk je daar helemaal nog niet aan. Hoewel je last krijgt van kwaaltjes, staat er ook iets moois tegenover. Het is namelijk bewezen dat je boven de vijftig gelukkiger wordt.’

Focussen op het positieve

Je kunt je dan maar beter ook focussen op het positieve van ouder worden, volgens Wies. ‘Op sommige vlakken vind ik het niet leuk dat we ouder worden. Een frisse prille huid vind ik nou eenmaal mooier dan een verzakte rimpelige huid. Ik vind een strak lichaam mooier dan een lichaam vol met plooien. Wat dat betreft kan ik niet zeggen dat ik alles omarm. Als compensatie voor het verval, krijg je het geluksgevoel terug. Maar het is ook waar je je op focust, je kan je beter focussen op alles wat nog kan.’

Invloed van leefstijl

In het boek benoemt Wies dat 75 procent van de manier waarop je ouder wordt, wordt bepaald door je leefstijl. ‘Als je goed slaapt, genoeg beweegt en niet te veel zuipt, zie je dat terug in je uiterlijk. Verder ben ik heel erg fan van huid verbeterende behandelingen, zoals peelen en bindweefselbehandelingen. Je stimuleert daarmee collageen aanmaak en dat geeft een gezonde gloed af. Op een gegeven moment is het zo dat je merkt dat je niks meer kan doen tegen je rimpels, behalve botox, maar het verouderingsproces gaat keihard door. Daarom ben ik bezig om er voor mijn leeftijd zo goed mogelijk uit te zien. Jonger, daar begin ik niet meer aan, dat is hopeloos.’

Naast die 75 procent, wordt maar 25 procent bepaald door je gen en je geluk. ‘Je hebt het nooit helemaal zelf in de hand, maar je kunt zelf echt flinke invloed hebben. Ik heb zoveel tips al in mijn leefstijl geïntegreerd, dat ik mij er niet meer bewust van ben. Ik heb mezelf aangeleerd om bergen met groente te eten. Elke ochtend voor het ontbijt begin ik de dag goed met brisk walking. Daar krijg ik zoveel energie van.’ Er zijn veel tips die je gemakkelijk in kan voeren, zoals de verwarming een graad lager zetten, witlof eten, kalium zout gebruiken. Volgens Wies hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn. ‘Het zijn al die kleine dingen die samen heel veel uitmaken. Focus je in plaats van twee uur per week sporten, op het niet zitten. Gemiddeld zitten Nederlanders negen uur per dag. Die twee uur per week in de sportschool worden tenietgedaan door het vele zitten. Én vergeet niet te genieten. Ik haal mijn geluk uit mijn gezonde leefstijl.’

‘n Beetje Leuk Ouder Worden is uitgegeven door ambo | anthos en voor 20,99 te koop via deze link

Foto: Mark UylWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF