fbpx

Wendy’s opvoedvraag: hoe geef je een puber zelfvertrouwen?

Ouders willen dat hun kind gelukkig is én als ouders hebben we de wens dat onze kinderen ‘zichzelf’ kunnen zijn. En bij dat laatste willen we dat nog wel eens zélf invullen, als ouders. Wat er dan eigenlijk op neer komt dat we het stiekem toch wel erg prettig zouden vinden dat ons kind zichzelf is, zoals wij dat hebben bedacht. Hoe kunnen we het gewoon zijn gang laten gaan? Onze puber- en WENDY-expert Marina van der Wal geeft in Wendy’s opvoedvraag antwoord.

De eerste keer dat ik bij mezelf ontdekte dat ik het invulde voor mijn eigen kind, vond ik dat een persoonlijke afgang. Je herkent het vast wel: ‘je mag zelf kiezen… en dan daar achteraan meteen zeggen: als ik jou was, dan zou ik … kiezen!’

In de praktijk zie ik de consequenties nog wel eens van dit zelf -maartochmaarniet- mogen kiezen: ouders die, als puntje bij paaltje komt, heel sterk adviseren om een bepaald vakkenpakket te kiezen. De redenen van ons als ouders klinken altijd heel verstandig: meer keuze voor een vervolgstudie, betere kans op een baan, prettiger school… Maar die puber gaat met hangen en wurgen door de schooltijd en heeft geen interesse in wat voor een vak dan ook… 

Ontwikkeling

Jezelf kunnen zijn, dat is een proces wat zich juist in de puberteit sterk ontwikkelt. In deze fase van je leven ontdek je langzaam maar zeker wat je zelf leuk vindt als het gaat om muziek, om kleding, om make up en bijvoorbeeld om vriendschappen. Maar ook je ideeën en meningen ontwikkelen zich; over het milieu en politiek. Noem een onderwerp en de kans is groot dat jouw puber daar een mening over heeft. 

De valkuil voor ons als ouders is, dat we met onze levenservaring de ruimte die onze kinderen nodig hebben voor het ontwikkelen van dit ‘zichzelf zijn’ nog wel eens willen beïnvloeden. In plaats van vragen te stellen vertellen we onze mening en geven we, vaak tussen de regels door, ook het advies om die mening heel serieus te nemen. Want ja: wij  kunnen het weten, met onze levenservaring…

Ruimte geven

We vergeten dan dat je als puber ruimte nodig hebt om te spelen met al deze ideeën, stijlen en meningen om uiteindelijk dichter bij ‘jezelf’ te komen. En ja: dat gaat met vallen en opstaan. Met handige keuzes waar je trots op kunt zijn en minder handige keuzes waar je niet blij mee bent. Je zelfbeeld en zelfvertrouwen train je als puber juist als je deze missers zelf op mag lossen.

Je puber zichzelf laten ontdekken betekent dus automatisch dat je ruimte geeft voor eigen initiatief. Ook als hij of zij bijvoorbeeld opeens met een appeltjesgroen kapsel voor je staat. Kijk, dat je niet staat te juichen bij groene haren, dat is weer iets anders. Van mij hoef je het niet mooi te vinden. Maar, vertellen hoe lelijk het is, hoeveel aandacht (en geld) je aan het verbleken van de kleur moet besteden, dat het máánden gaat duren voor deze kleur weer uit een kapsel is verdwenen, dat grasgroene lokken invloed kunnen hebben op een stageplaats… Dat kan ook anders als je echt wilt dat jouw zoon of dochter zichzelf kan ontdekken: vrágen stellen. Open vragen en niet zelf alvast het antwoord invullen. 

Goed nieuws

Jezelf kunnen en mogen zijn heeft heel veel te maken met zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen is weer onlosmakelijk verbonden met je zelfbeeld. En je kunt het ontwikkelen. Zelfvertrouwen kun je leren! 

Zelfvertrouwen is niet iets dat je met je geboorte meekrijgt. Natuurlijk heb je een temperament wat het je makkelijker (of lastiger) kan maken met het ontwikkelen van je zelfvertrouwen en je zelfbeeld. 

Het ik-ideaal

Zelfvertrouwen heeft alles te maken met de eisen die je aan jezelf stelt. Je kent dat vast van jezelf; jij hebt, voor de rol als opvoeder een bepaald beeld van jezelf en je kunt enorm teleurgesteld zijn in jezelf als je daar niet aan voldoet. Je kunt jouw zoon of dochter wel duizend keer vertellen hoe leuk hij of zij is, maar dat zal geen invloed hebben op de ontwikkeling van het zelfvertrouwen als je kind er van overtuigd is dat hij of zij juist een looser van de bovenste plank is. We noemen dit het ik-ideaal. 

Naast dat ik-ideaal is het ook belangrijk om te weten wat jouw zoon of dochter van zichzelf verwacht; hoe ziet hij of zij zichzelf? Wat is het zelfbeeld? Wat verwacht jouw zoon, wat verwacht jouw dochter van zichzelf als het gaat om prestaties en sociale vaardigheden? Niet alleen thuis maar ook op school, op het sportveld en in het dagelijks leven. 

Een goed zelfbeeld

En misschien klinkt dit heel vreemd, ook het uiterlijk van jouw kind heeft invloed op het ontwikkelen van een goed zelfbeeld en zelfvertrouwen. In plaats van roepen ‘ik vind je de leukste, de mooiste, de meest geweldige’ kun je ook eens een gesprek aangaan over de verwachtingen die jouw zoon of dochter van zijn of haar uiterlijk heeft. Kijk in dit gesprek uit voor de valkuil van ‘ja, maar social media is niet eerlijk!’ als er voorbeelden van instagram gegeven worden. Bij het ontwikkelen van een goed zelfbeeld en zelfvertrouwen gaat het om verlangens; wat wil jouw puber uitstralen met zijn of haar uiterlijk? 

Als je blond, stijl haar hebt is het onrealistisch te verlangen naar kort, krullend rood haar. Of je moet bereid zijn om het te laten verven. Een makkelijk voorbeeld. Want als jij flaporen hebt, een veel te grote neus of scheefstaande ogen… dan is het een heel ander verhaal. Als je je puber wilt ondersteunen in het ontwikkelen van een goed zelfbeeld en zelfvertrouwen, dan kun je gesprekken over het uiterlijk niet wegwuiven met een ‘je bent goed zoals je bent!’ Luisteren en praten over twijfels en onzekerheden helpt bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen

Voor een goed zelfvertrouwen is het dus belangrijk dat het ik-ideaal, dat ik al eerder noemde, in verhouding is met het zelfbeeld. Dat zelfbeeld wordt dan weer gevormd door de manier waarop jouw puber zijn of haar eigen prestaties ervaart en beoordeeld, de sociale vaardigheden en… dat uiterlijk. 

Gesprekken over zelfvertrouwen voer je niet eventjes, tijdens het inruimen van de afwasmachine. Vaak zijn het momenten van groot verdriet en onzekerheid waarop je opeens zult ontdekken dat jouw zoon of jouw dochter aan zichzelf twijfelt. Dan is het enige wat je kunt doen de tijd nemen om te kijken waar jouw kind ondersteuning nodig heeft: bij de eisen die het aan zichzelf stelt? Of wankelt het zelfbeeld?

Hier aandacht aan besteden is een investering in de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van jouw zoon of dochter! 

  • Tip 1 Zelfvertrouwen is een spier; je kunt deze trainen. Jouw puber heeft jou nodig voor deze ‘training’
  • Tip 2 verwar zelfvertrouwen nooit met zelfverzekerdheid. Die grote mond en het niets aantrekken van de regels thuis is geen zelfvertrouwen.
  • Tip 3 zelfvertrouwen groeit niet van complimenten; aandacht en luisteren helpen wel met het trainen van de ‘zelfvertrouwenspier’

In de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren’ leg ik je in vijf lessen en ruim een uur video uit hoe je de spier van zelfvertrouwen kunt trainen. 

Bij Marina kun je als ouder ook handige online cursussen volgen

Zelfvertrouwen kun je leren

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren’ vinden. Zelfvertrouwen is een spier die je kan trainen. Deze cursus geeft je meer informatie over de emoties van je puber door je eigen gedrag, welke verwachtingen jouw puber heeft in vergelijking met jouw gedrag en wat jouw zelfvertrouwen zegt over het zelfvertrouwen van jouw puber. Deze cursus bestaat uit 5 online lessen met schriftelijke informatie, praktische opdrachten en heb je een persoonlijk en op maat gemaakt plan.

puber

Happy huiswerk

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je ook de online cursus ‘Happy Huiswerk’. terugvinden. Deze cursus geeft je meer inzicht in verschillende leertechnieken die jouw puber helpen om effectiever te studeren, helpt de schoolresultaten en rapporten te verbeteren en zorgt ervoor dat jouw puber niet meer op het laatste moment voor een proefwerk leert, maar op tijd. Deze cursus bestaat uit een video van tien online lessen met schriftelijke informatie, praktische planners om uit te printen en praktische opdrachten. Je kan de deze cursus perfect in je eigen tempo volgen.

HappyHuiswerk e cursus Wendy’s opvoedvraag: hoe geef je een puber zelfvertrouwen?

Meer opvoedvragen van Marina:

Wendy’s opvoedvraag: helpt het om een puber te straffen?

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF