fbpx

WENDY-expert Ralph Moorman over zwanger worden en vermindere vruchtbaarheid

Zowel bij de man als vrouw komt verminderde vruchtbaarheid steeds vaker voor. Dit komt mede door de steeds hogere leeftijd waarop men een kind wil, maar er spelen ook andere zaken mee. Onze WENDY-expert Ralph Moorman vertelt alles over vruchtbaarheidsproblemen. 

Op de dag van de eisprong of ovulatie op ongeveer dag 14 is er de meeste kans op bevruchting van een eicel door een zaadcel. Een spermacel kan ongeveer vijf dagen levensvatbaar blijven in het lichaam van de vrouw. Wanneer de bevruchting plaats heeft gevonden gaat de bevruchte eicel zich innestelen in het baarmoederslijmvlies. Na innestelen ontstaat er nieuw weefsel met cellen die HCG produceren wat er voor zorgt dat de hormoonaanmaak (progesteronen oestrogeen) door het gele lichaam de eerste paar maanden van de zwangerschap voldoende gestimuleerd wordt. Deze hormoonproducerende functie wordt later overgenomen door de placenta. Wanneer er geen zwangerschap ontstaat begint de menstruatie en wordt een nieuwe cyclus opgestart.

Wat kan er misgaan?

Bij vruchtbaarheidsproblemen gaat er iets mis bij de eisprong, de bevruchting van de eicel, de innesteling van het bevruchte eitje in de baarmoeder of de ontwikkeling van de foetus.

Veel voorkomende symptomen/ klachten

Meerdere aspecten kunnen een rol spelen. Heb je bijvoorbeeld gedurende 12 menstruaties geprobeerd zwanger te worden en nog geen resultaat? Dan spreek je over een vruchtbaarheidsprobleem. Daarnaast kan je miskramen hebben gehad. Je kan ook symptomen vertonen van oestrogeendominantie, PCOS, trage schildklier, endometriose en insulineresistentie, afhankelijk van de oorzaak die onder de verminderde vruchtbaarheid ligt.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen met specifieke aandachtspunten.

  1. Trage schildklier: Een vertraagde schildklier betekent dat de schildklier te weinig schildklierhormoon (https://www.dehormoonfactor.nl/schildklier-hormoon)(T4 of thyroxine) produceert.
  1. PCOS: Dit is een syndroom waarbij er niet één, maar meerdere eicellen tegelijk gaan rijpen. Hierdoor treedt er geen of een onregelmatige eisprong op en hierdoor menstrueren vrouwen dus niet of onregelmatig.
  2. Oestrogeendominantie (progesterontekort): Oestrogeendominantie duidt op een verstoorde balans tussen de vrouwelijke hormonen oestrogeen (https://www.dehormoonfactor.nl/oestrogeen-hormoon) en progesteron (https://www.dehormoonfactor.nl/progesteron-hormoon). In verhouding is er te veel werking van oestrogeen ten opzichte van progesteron.
  3. Insulineresistentie: Bij insulineresistentie zijn lichaamscellen als het ware ongevoelig geworden voor het hormoon insuline (https://www.dehormoonfactor.nl/insuline-hormoon). De reden hiervan is dat insulinereceptoren niet meer goed reageren op de aangeboden insuline.
  4. Endometriose: Bij endometriose groeit baarmoederslijmvlies gelijkend weefsel op andere plaatsen dan het hoort.

Algemeen leefstijladvies

Het is belangrijk om samen met je partner jullie leefstijl te verbeteren om als team de kans op een zwangerschap te vergroten.

Mijn 10 tips:

  1. Rook niet
  2. Wees matig met alcohol
  3. Verlies overgewicht
  4. Voorkom ondergewicht
  5. Verminder stress
  6. Eet onbewerkte voeding
  7. Zorg voor een stabiele bloedsuiker
  8. Zorg voor een goede slaap en herstel
  9. Laat je checken op geslachtsziekten, status van de eierstokken, je eicelvoorraad, dichtzittende eileiders en verklevingen in de buikholte.
  10. Geniet van het proces

 

Ir. Ralph Moorman (https://www.dehormoonfactor.nl

Meer over Ralph lees je hier.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF