Is je partner op zakenreis? Dan heb je het bed voor je alleen. Misschien vind jij het heerlijk, maar anderen vinden het verschrikkelijk.
We delen een blog van Nieuwetijdskind Magazine over samen slapen met je partner.
Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid, stemming en energie de volgende dag. Er bestaan allerlei methodes voor een goede nachtrust, bijvoorbeeld met een nachtelijke routine, met supplementen, met een verzwaringsdeken, of door ruis op te zetten. En volgens een klein onderzoek uit het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Psychiatry, kan het ook helpen als je slaapt naast je romantische partner.
Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoekers van het Centrum voor Integrerende Psychiatrie in Duitsland, blijkt dat stelletjes dieper en minder onderbroken slapen als ze naast hun partner liggen, in vergelijking met wanneer ze niet bij elkaar slapen.
Slaap samen, slaap beter
De onderzoekers keken naar de slaappatronen van 12 heteroseksuele stelletjes – van de nachten dat ze samen sliepen en dat ze alleen sliepen – gedurende vier nachten. Via een methode genaamd dual simultaneous polysomnography (vertaald: tweeledige gelijktijdige polysomnografie), konden ze de hersengolven, ademhaling, spierspanning, lichaamsbeweging en hartactiviteit meten in de hele slaapcyclus. De stelletjes moesten ook vragenlijsten invullen over de status van hun relaties, waaronder de niveaus voor passie en diepgang, en de duur van de relatie.
De onderzoekers ontdekten dat stelletjes die in één bed sliepen meer remslaap kregen, het stadium in de slaapcyclus waarvan men vermoedt dat het verband houdt met dromen, emoties, geheugen en creativiteit.
Daarnaast hadden de stelletjes met hogere scores voor diepgang een grotere kans om hun slaapbewegingen te synchroniseren. Hierdoor werd hun slaapkwaliteit niet beïnvloed doordat de ander fysiek bewoog.
Er zijn twee factoren die mogelijk een rol spelen in de verhoging in remslaap, stelt hoofdonderzoeker Henning Johannes Drews: omgevingstemperatuur en psychologische aspecten. “Beide factoren zouden relevant kunnen zijn,” zegt hij.
- Temperatuur: remslaap beperkt het vermogen van het lichaam om haar natuurlijke temperatuur aan te houden, legt Drews uit. De aanwezigheid van een partner kan je dus helpen om de temperatuur stabiel te houden.
- Psychologische aspecten: psychologische stress of angst kan de remslaap tegenwerken, vertelt Drews. Een comfortabele, veilig omgeving kan de remslaap dus juist stimuleren. “De aanwezigheid van een partner kan helpen bij het creëren van die veilige omgeving.”
Tegenstrijdig onderzoek
Eerder onderzoek naar de slaapkwaliteit bij stelletjes kwam juist met tegenovergestelde conclusies. Een onderzoek uit 2016 wees bijvoorbeeld uit dat in hetzelfde bed slapen leidt tot lagere slaapkwaliteit en een verhoging in mentale gezondheidskwalen. Ander onderzoek beweerde zelfs dat het beter is voor de relatie als ieder in hun eigen huis slaapt, ook wel bekend als een latrelatie (de letters LAT staan voor ‘living apart together’).
Volgens Drews is de methodologie een mogelijke oorzaak voor deze verschillende conclusies. Veel van het eerdere onderzoek baseerde de slaapkwaliteit op basis van lichaamsbewegingen tijdens de slaap, ook wel bekend als actigrafie.
“Aangezien ons onderzoek ook hersengolven (EEG) mat, zien we duidelijk dat deze beweging – waar inderdaad meer van plaatsvindt als je naast je partner slaapt – de slaap helemaal niet verstoort,” vertelt Drews. “Je zou kunnen zeggen dat hoewel je lichaam wat onrustiger is wanneer je naast iemand slaapt, je hersenen dat juist niet zijn. En dat is het belangrijkste.”