fbpx

Waarom is het voor pubers zo saai op school?

Op de basisschool vond de zoon van Wendy’s adjunct Rosa het nog heel leuk, maar de middelbare school vindt hij bloedsaai. Is het onderwijs voor pubers niet veel te ouderwets, vraagt ze zich af.

Ouderwets

Het onderwerp voor deze column is bedacht door mijn zoon zelf. Of ik niet eens kon schrijven over hoe saai het is op school? Goed onderwerp eigenlijk, want waarom moet school zo saai zijn voor mijn zoon? Als moeder die toch wil dat haar kind geen onvoldoendes haalt zeg ik het natuurlijk zelden tegen hem, maar in feite verbaas ik me er sinds hij op de middelbare school zit – hij is nu dertien en zit in 2 vwo – al over dat er amper iets is veranderd in het onderwijs de afgelopen dertig jaar. Het is alsof ik terug stap in de tijd als ik mijn zoon help met zijn huiswerk. Diezelfde stomme Franse woordjes die hij moet leren, die Duitse grammatica. Ik heb zes jaar Duits gehad, maar spreek geen woord meer, waarom is dat eigenlijk een verplicht vak? De geschiedenislessen die zo leuk moeten kunnen zijn, maar waar ook ik van in slaap val. Ik bedoel: al die grijze bladzijden met teksten over Hugo de Groot, de Engelse zeeoorlogen en ontdekkingsreiziger Jan Huygen, is er nu geen leukere manier om hen te leren over geschiedenis? Je zou denken dat er toch van alles te verzinnen valt: neem de kinderen mee naar een museum, laat ze een digitale presentatie maken, een app of filmpje desnoods. Dat sluit toch veel beter aan bij hun belevingswereld? Kinderen zitten op school nog steeds zes of zeven uur achter elkaar op een stoel te luisteren naar een leraar. Ik weet nog hoe saai ik dat zelf vond.

Waarom is het voor pubers zo saai op school?

Ik had verwacht dat er toch wel heel wat veranderd zou zijn toen mijn zoon naar de middelbare school ging. Dat er meer gekeken zou worden naar de persoonlijke interesses van een kind bijvoorbeeld. En dat alle moderne technieken zouden worden ingezet om ze iets te leren. Dat er, net als op de lagere school, ruimte zou zijn om andere talenten te ontwikkelen – op de lagere school werd elke schoolweek bijvoorbeeld afgesloten met optredens of een toneelstuk in de aula – toch ook heel leerzaam lijkt me. Er werden projectweken gedaan en leerlingen uit verschillende klassen werkten met elkaar samen. Veel leuker! Maar op de middelbare school lijkt het alleen nog te gaan om het afwerken van de verplichte lesstof en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen goed scoren. Echt, ik ben de laatste die zal zeggen dat dat niet ook belangrijk is, maar let op het woordje ook. School moet in mijn ogen óók een plek zijn waar kinderen worden gestimuleerd zichzelf te ontwikkelen en kanten van zichzelf te leren kennen die ze nog niet kenden. Waar ze plezier mogen hebben en kunnen lachen. Het is meer dan ooit in deze wereld belangrijk dat je een persoonlijkheid bent. Kennis kun je opzoeken, waardoor het zal steeds meer draaien om social skills en om wie je bent als persoon. Besteed daar meer aandacht aan!

Excellente school

Er wordt al jaren gezegd dat het onderwijs moderner, persoonlijker en eigentijdser moet worden. Er komen ook steeds meer scholen die dat wel nastreven. Of ouders richten zelf een school op omdat ze nergens het onderwijs kunnen vinden dat ze graag voor hun kind zouden willen. Ik probeerde ook zo’n leuke school te vinden toen mijn zoon naar de middelbare school moest. Maar helaas: dat soort scholen zijn populair en mijn zoon werd uitgeloot. En kwam daardoor op een gewone middelbare school terecht. Een excellente school weliswaar, maar inmiddels heb ik wel door dat excelleren vooral betekent dat kinderen er goed scoren. Mijn zoon kan inderdaad geen vijf minuten afwezig zijn of er wordt al gebeld door de school: alles draait om het feilloos afwerken van het programma.

Ik vind het jammer. Zelf heb ik de middelbare school ervaren als een strafkamp. De hele dag zitten en dan ook nog al dat huiswerk. Ik vond het zwaar. Ik deed het allemaal braaf en stroomde moeiteloos door het vwo, maar ik zou mijn zoon zo graag een andere tijd toewensen. Natuurlijk snap ik dat je soms gewoon moet stampen om woordjes erin te krijgen. Dat je echt moet weten wanneer de Franse revolutie was en wat er veranderde tijdens de renaissance. School kan niet alleen maar leuk zijn. Maar mag het misschien wel iets leuker?

Lees ook Rosa’s artikel over of wij te snel bang zijn dat ons kind te dik wordt.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF