Het kan zo zijn dat je altijd al hebt gedroomd van het starten van je eigen horecaonderneming. Dit kan een cafe, lunchzaakje, foodtruck of een groot restaurant zijn. Het begin is een hele spannende stap en er is flink wat lef voor nodig. Daarom is het handig om goed in kaart te brengen waar je moet beginnen. In deze blog bespreken we belangrijke stappen die je moet nemen om je droom van een eigen horecaonderneming wil waarmaken.
Onderzoek en planning
Je wil natuurlijk niets liever dan gelijk van start wanneer je hebt besloten om je droom voor een horecaonderneming aan te gaan. Toch kun je beter niet beginnen met de aanschaf van horeca apparatuur of personeel aannemen. Zo wil je voordat je begint eerst grondig onderzoek doen en een goed plan opstellen. Hierdoor is de basis van jouw droom heel stabiel en kun je vanuit daar weer verder. Begint met het beantwoorden van een aantal vragen zoals:
- Wat voor een soort horecaonderneming wil je starten?
- Wie is je doelgroep?
- Waar wil je de locatie?
- Hoe onderscheid je jezelf van de concurrentie?
- Wat is het budget
Wanneer je antwoorden hebt op al deze vragen heb je een goede basis voor de start van de horecaonderneming.
Schrijf een ondernemingsplan
De tweede stap is om een goed ondernemingsplan te schrijven voor je horecaonderneming. Dit gaat nog even een stapje verder dan de bovenstaande vragen te beantwoorden. Zo wil je natuurlijk echte doelstellingen maken; ‘’zoals ik wil binnen een jaar een X aantal bezoekers hebben geserveerd’’. Daarbij hoort er tegenwoordig ook een goede marketingstrategie bij, inclusief een website. Op de website en via online maak je jezelf zichtbaar voor de doelgroep. Hierbij moet je ook denken aan het inzetten van social media om een naam te krijgen, dit kan zelfs al voor de opening. Hiermee maak je potentiële klanten nieuwsgierig en zullen ze langskomen, denk dus goed na over de marketingstrategie voor een succesvolle start. Verder moet je denken aan het opstellen van een financiële prognose samen met een financieel adviseur.
Zoek een geschikte locatie
Als derde stap is het van belang om ene goede locatie te kiezen voor de horecaonderneming. Dit is heel belangrijk omdat je natuurlijk op een plek wil zitten waar veel mensen komen, maar die ook helemaal past bij jouw idee. Zo kan een chique restaurant prima wat meer afgelegen liggen, omdat mensen toch op reservering komen. Bij een lunchroom is het juist belangrijk om bij een wandelroute te liggen, of midden in de stad voor winkelend bezoek. Zorg dus dat de plek past bij het concept van de horecaonderneming.
Schaf de juiste horeca apparatuur aan
De vierde stap van het proces is om de juiste horeca apparatuur aan te schaffen. Hierbij kun je denken aan:
- Een professionele keuken met ovens, fornuizen, koelkasten, vriezers en vaatwassers.
- Barapparatuur zoals koffiemachines, een biertapinstallatie en glazenspoelers.
- Meubilair voor zitplaatsen en tafels.
- Servies, bestek, glazen en andere benodigdheden.
Met de juiste apparatuur kun je veel bereiken, doordat het personeel lekker aan de slag kan. Door te investeren in kwaliteit en duurzaamheid gaat alles ook lang mee.