fbpx

Tamara won 10 miljoen euro in de Staatsloterij: ‘Ik ga niet de rest van mijn leven vakantievieren op een mooi eiland’

Tamara Straatman (37) won 2,5 jaar geleden 10 miljoen euro in de Staatsloterij. Het geld was meer dan welkom: altijd droomde ze er al van iets goeds voor de wereld te doen, nu wil ze haar miljoenen gebruiken om die droom waar te maken. Ze richtte Stribe op, een platform voor duurzame ondernemers en schreef het boek Jackpot, de sleutel tot innerlijke rijkdom, waarvan we vijf exemplaren mogen weggeven. Toch maakt veel geld niet per se gelukkig, zegt Tamara. ‘Ik zou het geld zo willen inruilen voor een liefdevolle jeugd zonder trauma’s.’

Staatsloterij

‘Mijn vader was die Oudejaarsavond nog om 5 voor 5 naar de winkel gegaan om loten te kopen van de Staatsloterij. Mijn moeder was kort daarvoor overleden en mijn vader bedacht zich net op tijd dat hij haar oudejaarsavondtraditie in ere wilde houden. Ik heb een behoorlijk traumatische jeugd gehad: mijn moeder was vanaf mijn tiende psychisch ziek en mijn vader hield erg van alcohol. Die nacht dacht ik: laat ik voor het fatsoen toch nog even mijn vader bellen. Toen hoorde ik dat op een lot de jackpot was gevallen. Ik betwijfelde nog of mijn vader het wel bij het rechte eind had omdat hij ‘s middags al aardig dronken was. Maar toen belde mijn broer me op: het was écht waar, ik was in een klap multimiljonair.’

In de rouw

‘Aanvankelijk was ik niet eens blij met het geld. Ik was nog in de rouw om het verlies van mijn moeder en veel liever wilde ik haar terug; daar kon geen geld tegenop. Ondanks mijn moeilijke jeugd was het me later gelukt om een goede relatie op te bouwen met mijn moeder en de jaren voor haar overlijden waren we heel close. Juist door over dingen van vroeger te praten waren we steeds dichter bij elkaar gekomen. Toch groeide langzamerhand het besef dat ik het ook anders kon zien. Ik had er altijd van gedroomd om een bijdrage te kunnen leveren aan een betere wereld en had daar al veel bedrijfsplannen voor geschreven, maar bij de bank en investeerders viste ik altijd achter het net. Het geld van de Staatsloterij kon ik ook zien als een gift van boven, een cadeau van mijn moeder dat me eindelijk in staat zou stellen om mijn dromen waar te maken. Als klein kind heb ik mijn moeder vaak gesmeekt of ze alsjeblieft wilde scheiden van mijn vader. Maar ze bleef bij hem omdat ze als huisvrouw die haar school nooit had afgemaakt financieel afhankelijk was van mijn vader. Ook emotioneel was ze niet stabiel. Ik vond mijn vader een tiran die zichzelf op een voetstuk plaatste, en geld als machtsmiddel gebruikte, zowel richting zijn vrouw als richting zijn kinderen. Dit was mijn moeders manier op mij geheel vrij te maken, ook al was ik al heel jong financieel zelfstandig en wilde ik never en nooit afhankelijk zijn van een man. Maar nu hoefde ik zeker nooit meer zoals haar te leven, wat altijd mijn grootste angst was. Het voelde alsof mijn grootste fan me met het geld voor altijd haar onvoorwaardelijke steun gaf.’

Betere wereld

‘Voordat ik miljonair werd, had ik een doorsnee inkomen en werkte ik als filiaalmanager bij een kledingwinkel. Daarnaast had ik mijn eigen bedrijf in NLP coaching en training, deed ik soms modellenwerk en had ik een ECO beauty drogist wegwinkel. Als klein meisje, ik moet een jaar of zeven zijn geweest, predikte ik al tegen mijn moeder dat ze zo achteloos met eten omging, terwijl in Afrika de kindjes omkwamen van de honger. Op mijn vijftiende had ik mijn eerste bijbaantje en van het geld dat ik verdiende steunde ik goede doelen. Dat het me nooit lukte om mijn passie om te willen bijdragen aan een betere wereld te volbrengen frustreerde me. Ik had zoveel goede ideeën, waarom wilde niemand dat steunen? Ik geloof ook dat als meer mensen zich zouden inzetten voor een betere wereld, het hier een stuk vriendelijker zou worden, dat is ook de reden waarom ik mijn verhaal deel. Het is zo hard nodig dat we in actie komen! Het klimaatprobleem, oorlogen, natuurrampen, de massaproductie van ons eten: het zijn allemaal dingen waar we iets aan moeten doen. De COVID-19  pandemie maakt des te duidelijker dat we niet zo kunnen doorgaan en ik geloof erin dat steeds meer mensen bewust zullen worden.

Met het geld dat ik in de Staatsloterij heb gewonnen heb ik Stribe opgezet, een impact community met een sustainable marketplace, waar we duurzame en/of holistische producten aanbieden van impactvolle bedrijven. Het platform is internationaal ingericht, dus zowel internationale ondernemers als consumenten kunnen bij ons terecht. Ook verzorgen we financiering voor duurzame bedrijven. Daarnaast hebben we een academy met trainingen in persoonlijke ontwikkeling, en op ondernemersgebied en investeerdersvlak. Met al onze activiteiten werken we samen met diverse partners, en ondersteunen we tevens de stichting Kenya Child Care, een rescue Centre in Afrika voor weeskinderen die als vuilnis op straat zijn gezet. Het is mijn droom dat Stribe een platform wordt dat qua grootte kan concurreren met platformen als Facebook en Amazon, een geoliede machine die bijdraagt aan een betere wereld. Soms heb ik het gevoel dat ik 10 jaar heb getraind voor de marathon en hem nu eindelijk mag lopen.’

Geld niet verbrassen

‘Dat ik zoveel geld heb voel ik als een verantwoordelijkheid; ik wil er iets goeds mee doen. Ik had de rest van mijn leven vakantie kunnen gaan vieren op een mooi eiland, maar iets goeds doen met je geld vind ik een veel grotere rijkdom. Geld kan veel slechte dingen losmaken bij mensen. Zelf heb ik daar weinig last van, dat soort mensen heb ik niet in mijn directe omgeving of ik neem er per direct afstand van, mochten ze rare dingen van me verwachten. Ik poch ook niet met mijn geld, daar houd ik niet van. Ik heb mezelf een aantal dingen veroorloofd: zo heb ik een mooi huis gekocht en een Tesla en heb ik een paar mooie reizen gemaakt. Ook heb ik geïnvesteerd in zakelijke cursussen voor mezelf, bij Tony Robbins bijvoorbeeld. Maar ik verbras mijn geld niet. Als ik bijvoorbeeld met een vriendin uit eten ga gebeurt het regelmatig dat we net als vroeger iets via Social deal uitzoeken.
Hoewel het superfijn is dat ik nu mijn dromen kan waarmaken door het bedrag van de Staatsloterij, realiseer ik me ook dat veel dingen niet te koop zijn. Ik vind het een prettig idee dat ik financieel onafhankelijk ben en daardoor nooit naar de pijpen van een ander zal hoeven te dansen, maar gezondheid is bijvoorbeeld niet te koop. En ik zou het geld zo willen inruilen voor een liefdevolle jeugd zonder trauma’s. Het is niet zo dat je je rugzak opeens helemaal kwijt bent. Maar ik dank mijn moeder nog elke dag, zij is mijn engeltje.’
Tamara heeft ook een boek geschreven: Jackpot, de sleutel tot innerlijke rijkdom. En we mogen vijf exemplaren weggeven! Wil je dit boek winnen? Like en deel dan het bericht over Tamara op onze social kanalen en laat ons in de comment weten waarom je het boek graag wilt winnen!
Omslag Tamara won 10 miljoen euro in de Staatsloterij: 'Ik ga niet de rest van mijn leven vakantievieren op een mooi eiland'
Meer informatie over Tamara’s platform Stribe vind je hier.
Meer mooie powerstories van Wendy vind je hier.


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF