fbpx

De opvoedkwestie: hoe voorkom je die eeuwige machtsstrijd met je kind?

Froukje Stilma is moeder van drie tieners, juf in het speciaal basisonderwijs en opvoedcoach. Op haar Instagramaccount Juffieweetraad geeft zij opvoedtips aan ouders. Deze week bespreekt ze wat je kan doen tijdens een machtsstrijd met je kind.

Er is weinig vervelender dan in een machtsstrijd belanden met je kind. Want je geloofwaardigheid en je autoriteit staan op het spel. En ook al ben je de volwassene, en heb je het gelijk aan jouw kant, dat wil helaas niet zeggen dat je de machtsstrijd gaat winnen. Sommige kinderen zijn verbaal zo sterk, dominant of strijdlustig, dat je als ouder uiteindelijk maar toegeeft. Want afgezien van de kans op gezichtsverlies is een machtsstrijd ook dodelijk vermoeiend. Zelfs al win je, dan nog zijn ze uitputtend. Ik spreek uit ervaring. Feitelijk zijn er geen winnaars bij een machtsstrijd. Dus citeer ik de door mijn moeder veel gebruikte uitspraak: “Voorkomen is beter dan genezen.” Dus hoe voorkom je dat je in een machtsstrijd belandt?

Advies

Mijn dochters willen het liefst elke dag na schooltijd afspreken met een vriendin, om naar eigen zeggen samen huiswerk te maken. Ik vind dat nooit verstandig, want het zorgt er alleen maar voor dat ze continu afgeleid zijn en meer kletsen of op de telefoon zitten dan daadwerkelijk huiswerk maken. Bovendien vind ik het erg belangrijk dat ze na schooltijd even tot rust komen. Zonder deze rust is de kans op discussies en frustraties vaak vele malen groter en daar zit je als ouder na een werkdag zeker niet op te wachten. In je frustratie heb je vaak de neiging meteen en vanuit je emotie te reageren. ‘Samen huiswerk maken werkt niet!’

En dat brengt me meteen bij mijn eerste advies:

  1. Wij als ouders gaan vaak op onze strepen staan en ons krachtig uitdrukken (‘Ruim die jas op!’) maar realiseren ons op dat moment niet dat ons kind op dat moment aan het oefenen is met autonomie en macht. Een manier om uit de strijd te komen, is om met een helikopter view naar de situatie te kijken. Wat wil je kind met dit gedrag bereiken? Wat leert hij op dit moment? Deze blik stemt vaak milder dan de gedachte dat dochterlief jou expres dwars wil zitten.
  2. Zorg voor duidelijkheid. Ga op een rustige middag met je kind aan tafel zitten en spreek af dat ze bijvoorbeeld twee keer in de week met iemand mag afspreken. Geef je kind inspraak en keuzemogelijkheden. Wanneer de regels vooraf helder zijn, kunnen wij als ouders luchtiger reageren op het moment dat onze kinderen toch morrelen aan de afspraken. Blijf in dat geval vriendelijk maar ook vastberaden. Laat je niet meer overhalen tot een wijziging van de gemaakte afspraken.
  3. Loop even weg en neem even de tijd om rustig na te denken. Zeker na een lange werkdag kun je het niet altijd opbrengen om rustig en redelijk te blijven. Na zo’n pauze kun je vaak wel een creatieve oplossing bedenken om elkaar tegemoet te komen.
  4. Kondig een regel of gebeurtenis op tijd aan. Veel machtsstrijden ontstaan omdat je je kind vraagt om iets te doen. Maar kinderen hebben vaak even tijd nodig om te schakelen. Of af te maken waar ze mee bezig zijn.
  5. Het is zo langzamerhand een oude koe, maar hier is hij weer: beloon positief gedrag. Het werkt echt!
  6. “Pick your battles.” Door niet elke strijd aan te gaan, richt je je met je opvoeding op wat echt belangrijk is. Dus moeten ze per se vier stronkjes broccoli eten? En is het echt een probleem als ze die verwassen trui naar school dragen?

En beland je ondanks dit alles toch in een machtsstrijd dan zit er maar één ding op. Probeer je elegant terug te trekken…

Kijk voor meer opvoedtips op het Instagramaccount @Juffieweetraad.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF