Dat je goed voor jezelf moet zorgen tijdens de zwangerschap is - zelfs in onze snelle samenleving - over het algemeen geaccepteerd. Je neemt een stapje terug op werk, slaapt af en toe overdag, zorgt ervoor dat je gezond eet en op een juiste manier beweegt. Alles om ervoor te zorgen dat je kindje zich goed kan ontwikkelen. Maar hoe is jouw herstel na de geboorte van je kindje?
De meeste moeders (to be) zullen in deze periode ook extra vitamines, kruiden en mineralen slikken. Zeker als je daarmee de gezondheid van je kindje ondersteunt. Verder zijn er cursussen die je kunt volgen, speciale yoga lessen voor zwangere vrouwen en je kunt zelfs op zoek gaan naar een coach die je begeleidt in deze wonderlijke periode.
Maar zodra de baby is geboren, ben je vooral bezig met het zorgen voor je kindje én het smeren van beschuit met muisjes voor alle familie en vrienden die op bezoek komen. En wie zorgt er dan voor jou?
Zorgen voor jezelf is key
Juist in deze periode is het belangrijk om aandacht te besteden aan je eigen gezondheid. Niet alleen om een postnatale depressie te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat je fysiek weer op kracht komt. Hoeveel vrouwen ken je die zeggen last te hebben van chronische lage rugpijn, een slap en pijnlijk lichaam, urineverlies en alle andere soorten ongemakken jaren na de bevalling? Juist, waarschijnlijk kun je er zo een heleboel opnoemen.
In Ayurveda hebben we een mooi gezegde: "De eerste 42 dagen na de geboorte van een kind bepalen de gezondheid van de moeder voor de komende 42 jaar." In andere woorden: als je in de eerste 6 weken na de zwangerschap niet goed voor jezelf zorgt, maar alleen maar voor anderen, kan dit ertoe lijden dat je de rest van je leven ongemakken blijft ervaren.
Beschadigde lichaamsweefsels
Wat je namelijk niet moet vergeten is dat - zelfs bij een zeer gemakkelijke bevalling - je lichaamsweefsels (of dhātus in Ayurveda) in meer of mindere mate beschadigd zijn. Het is alsof je een marathon hebt gelopen zonder je lichaam ervoor te trainen. Bovendien is er een lege plek ontstaan in je lichaam waardoor je organen zich moeten herschikken en mist je lichaam kracht. Reden genoeg dus om prioriteit te geven aan je eigen herstel. Omdat de productie en voeding van je lichaamsweefsels wordt gevormd van alles wat je eet is het heel belangrijk met aandacht te kijken naar wat je in je mond stopt.
Je zou kunnen zeggen dat het eigenlijk net zo belangrijk is om voldoende vitamines, mineralen en kruiden binnen te krijgen als tijdens de zwangerschap. Dit keer niet voor de opbouw van de weefsels van je kindje, maar die van jezelf.
Hieronder een lijstje met supplementen en kruiden die je kunnen ondersteunen bij het herstel na de bevalling:
Arnica 30c
Om zwelling en pijn te verminderen kun je de eerste 5 dagen na de bevalling driemaal daags arnica 30c nemen.
Kali Phos 30c
Kalmeert het zenuwstelsel en helpt bij oververmoeidheid na de bevalling. Het ondersteunt ook gebroken nachten. Je kunt het direct na de bevalling innemen en op de dagen dat je nerveus bent en moeite hebt met in slaap vallen.
Calendula 30
Goed om te nemen na een keizersnede of een knip / ruptuur. Calendula 30 helpt bij het versnellen van de genezing van snijwonden en wonden. Neem het een uur na de bevalling gedurende 5 dagen.
Prenatal supplement
Blijf prenatale vitamines innemen zolang je borstvoeding geeft, want deze bevatten alle essentiële vitamines en mineralen voor de groei van je baby.
Moeder’s Ayurvedic booster
Neem 3 keer per dag een shot met ½ theelepel Shatavari en ½ theelepel Ashwagandha gemengd met warme biologische volle koe- of amandelmelk. Shatavari ondersteunt het herstel van de voortplantingsorganen en bevordert melkproductie. Ashwagandha helpt je te aarden terwijl het het zenuwstelsel kalmeert.
Pippali or long pepper
Helpt om je spijsvertering te optimaliseren. Neem ½ theelepel. pippali 3 keer per dag.
Bala
Bala betekent ‘kracht’ in het Sanskrit en helpt je om je kracht terug te vinden na de bevalling. Het verstrekt zowel lichaam als geest. Neem 3 keer per dag een ½ theelepel gedurende de eerste 6 weken na de bevalling.
Kijk wat voor jou werkt
Omdat Ayurveda gebaseerd is op de gedachte dat iedereen uniek is bestaat er helaas niet zoiets als een ‘one-pil-fits-all-solution’. De bovenstaande suggesties hebben mij heel erg geholpen, maar het is altijd goed om voor jezelf na te gaan wat wel of niet werkt voor jou.
Meer weten over hoe je jouw zwangerschap en kraamtijd kan ondersteunen met Ayurveda? Kom naar mijn volgende ‘Ayurveda for Mommies (to be)’ workshop in The White Door Studio. Tickets zijn hier verkrijgbaar.
Liefs,
Kim
Meer weten over Ayurveda?
Kim heeft nog andere artikelen geschreven over Ayurveda, deze vind je hier!
https://www.instagram.com/p/B7IiloSlP-F/