fbpx

Mentale problemen? Dit is waardoor het komt

Als we na een lange werkdag ons hoofd willen leegmaken, doen we er goed aan om in het bos of het stadspark te gaan wandelen. Maar overal hangen stofdeeltjes in de lucht, óók in de natuur. Uit het Amerikaanse onderzoek van PLOS Biology is gebleken dat luchtvervuiling voor een grotere kans op mentale problemen zorgt, waaronder sombere gevoelens, angsten, depressies of een bipolaire stoornis.

Stel dat je vlak bij een drukke snelweg of fabriek woont, dan leef je in een relatief vervuilde omgeving. Door de uitlaatgassen van de vele auto’s, hangen er relatief veel fijnstofdeeltjes en stikstofdioxide in de lucht. Als we deze vervuilde lucht inademen, treden er veranderingen op in de hersengebieden, waaronder als de hippocampus, de amygdala en de prefrontale cortex. Deze gebieden reguleren met name je geheugen, stemming, socialiteit, impulsbeheersing, angsten en emoties. Deze veranderingen kunnen ertoe leiden dat we sombere gevoelens krijgen en aandacht- en concentratieproblemen, of dat we ons angstiger gaan voelen.

Onherstelbare schade

Normaal gesproken zijn onze hersenen door de bloed-hersenbarrière goed afgesloten voor deze fijnstofdeeltjes en stikstofdioxide. Maar uitlaatgassen zorgen ervoor dat deze barrière afbreekt en daardoor meer stoffen doorlaat. Bovendien zijn de fijnstofdeeltjes zó klein dat ze rechtstreeks door de neus het brein kunnen binnendringen. Ze bevatten bacteriën en giftige stoffen, zoals ijzer en lood. Door deze stoffen kan er een ontsteking ontstaan met als gevolg dat het immuunsysteem van ons brein continu actief is. Dan functioneren onze hersenen natuurlijk niet optimaal en dat kan onherstelbare schade aanrichten.

Wat je kunt doen

Dat klinkt allemaal erg zorgelijk, maar je kunt er gelukkig zelf iets aan doen! Hoe minder vervuilde lucht je inademt, hoe beter natuurlijk. Reis bijvoorbeeld minder met de auto en meer met de trein. Of stap juist in een elektrische of andere schonere auto. Houd je van hardlopen, wandelen of fietsen? Zoek dan een schone route op. En als je naast een drukke weg of fabriek woont, houdt dan juist niet de ramen dicht. Zet als het kan de ramen aan de schoonste kant open. Ventileren is belangrijk. Je neemt namelijk altijd fijnstofdeeltjes mee naar binnen. Door de ramen regelmatig open te zetten, kunnen deze stofdeeltjes weer naar buiten dwarrelen en laat je schone lucht binnen. Dat vinden je hersenen fijn!



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF