fbpx

Overprikkeld? Ga wandelen

Heel Nederland is aan het wandelen geslagen. Wandelen is enorm goed voor je en het kan ook leuk zijn om nieuwe plekken in je omgeving te leren kennen. Lauri, founder van One Day Retreat Ibiza en online magazine Nyepi, geeft je in deze blog tips hoe je creatief omgaat met een wandeling en vertelt hoe wandelen jouw overprikkeling tegengaat. 

 

Wandelen als medicijn

Er was eens een jonge vrouw die zich diep van binnen doodongelukkig voelde. De vergankelijkheid van het leven woog zwaar op haar schouders. Die jonge vrouw dat was ik die in een depressie zat. Ik wilde daar eigenhandig en zonder medicijnen uitkomen. Na heel wat speurwerk waar CSI Miami niets bij is, ontdekte ik de kracht van wandelen als medicijn. Tot in den treuren liep ik rondjes en nee niet op Thunderdome. Ik kwam veelal niet verder dan het Oosterpark en mijn straat, daar had ik in het hart van mijn depressie geen inspiratie voor. Als ik maar elke dag die 10.000 stappen zou halen. Regen en wind: geen excuus.

Creatief met wandelen

Je zou kunnen zeggen dat ik een early adaptor ben, want vanaf toen werd wandelen mijn hobby. Hoe beter ik mij begon te voelen des te creatiever ik werd. Bizons spotten in de Kennermerduinen, wandelen over de heide op Texel en ik riep Pim Pam Pet: The Walking Edition in het leven. Men draaien het rat van Pim Pam Pet en de letter vertelt waar naartoe te gaan. Dit hoeft niet de natuur te zijn (al is wandelen in de natuur natuurlijk wel het beste medicijn), het kan ook een stad, dorp of gehucht zijn. Valt hij op de S, dan kun je flink op stap in Staphorst. V, staat natuurlijk voor de Veluwe en ga zo maar door. Ik ben zo al op hele bijzondere plekken uitgekomen.

Wandelen en prikkels

HSP, ik heb het uitgevonden. Hoe meer yogadocentenopleidingen ik volgde, des te gevoeliger ik werd. Iets met zintuigen die nog meer openen. Wanneer ik de status van onaangenaam overprikkeld heb bereikt (meestal door teveel geluid) dan pak ik zo’n grijphandje van de Kermis om mij zo hup de natuur in te takelen. Na dertig minuten vallen de stekels van mijn lijf en transformeer ik van een niet zo capabele cactus weer in een zachtaardig zoogdier. Hoe kan het toch dat tijd in de natuur doorbrengen zo helend is?

De natuur helpt ons herinneren

Door jezelf weer middenin de natuur te plaatsen kom je in contact met je natuurlijke staat van zijn. Wij zijn de natuur, alleen zijn we dat vergeten. De natuur helpt ons dat weer te herinneren. Door uit het stadse leven te stappen, worden een hoop (harde) prikkels geëlimineerd. Zeker wanneer de telefoon niet mee op avontuur mag. Ok, maar waarom is de natuur nou zo helend? Hier zijn twee theorieën over te vinden. Namelijk de Stress Reducerende Theorie en de Aandacht Herstellende Theorie. De eerste gaat over het helingsproces: deze theorie bekrachtigt het feit dat de natuur kan bijdragen aan een sneller herstel van stress, een gebroken hart of een ander rouwproces. Wie tussen de betonblokken woont doet hier veelal langer over.

Nog een theorie

De Aandacht Herstellende Theorie gaat over: prikkels. Een stad met miljoenen mensen kent veel harde prikkels. Doe maar even een gedachte experiment met bestemming downtown Delhi waar allerlei krioelende mensen en apparaten allemaal een ander geluid produceren. Dit terwijl de natuur veel zachte stimuli voor de zintuigen voortbrengt. Denk aan het gezang van vogels, een kabbelend beekje of het ritselen van de bladeren. Deze zachte prikkels werken kalmerend en dragen bij aan ontspanning.

De wandeltip des levens

Als er iets positiefs te benoemen valt aan de tijd waar wij ons nu in bevinden dan is het wel dat heel Nederland aan de wandel is. Het fijne aan deze goedaardige verslaving is dat hij niet meer verdwijnt. Eens een wandelaar, altijd een wandelaar. Sinds mijn verhuizing naar Ibiza, heet het alleen geen wandelen meer. Nee, het is nu exploren of hiken. Oh jawel, soooooo international ;). Toen ik hier net kwam wonen kocht ik een landkaart en een prikbord, om zo mooie routes voor One Day Retreat Ibiza te ontdekken. Het schijnt dat heel lang geleden alle routes op Ibiza verboden waren om openbaar te maken, alleen de militairen mochten landkaarten hebben. Gelukkig is dat het verleden en alle routes nu legaal op (de app) Wikiloc: oftewel de digitale landbijbel. Het fijne aan deze app is dat hij wereldwijd werkt en ik besteed dan ook uren aan het zoeken van nieuwe loupes. Ibiza, Nederland of India. Rondjes genoeg.

Lauri Berkhoudt

Lauri is een dromer, maar maakt ze ook graag waar. Zo is ze twee jaar geleden naar Ibiza verhuisd, waar ze One Day Retreat Ibiza begonnen is met haar vriend. Een platform zoals Nyepi was haar tweede droom en ook deze heeft inmiddels vorm gekregen.

Met Nyepi wil Lau mensen al zo jong mogelijk bewust maken. Zodat ze iets liever voor zichzelf zijn en daarmee ook voor anderen. Ze wou dat ze sommige tools al veel eerder had geweten, daarom deelt ze deze nu graag met jou. Dit doet ze met veel humor en zelfspot. Ze vindt namelijk dat veel ‘spirituele’ mensen zichzelf zo serieus nemen. Ze ontzeggen zichzelf van alles en oordelen stiekem toch ook. Lau oordeelt zo min mogelijk en houdt zichzelf in balans door enerzijds veel te mediteren, de stilte op te zoeken en de natuur in te trekken. Daartegenover staan soms avonden die in de ochtend overgaan, waarbij het zomaar kan zijn dat ze met lamp en al naar beneden valt. Dit alles vormt voor haar een leven in balans. Waarom zou het een het ander uitsluiten?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF