Leesfeest: hoopvolle verhalen over het leven met een ziekte

Leesfeest ingrijpende en hoopvolle verhalenJanneke Siebelink is hoofdredacteur Boeken bij bol.com. Voor WENDY online zoekt ze voor de rubriek Leesfeest naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen. Deze week ingrijpende verhalen over leven met ziektes en het behouden van moed en hoop.

Rita Vrancken kreeg in het tweede jaar van haar studie het syndroom van Guillain-Barré. Binnen 48 uur raakte zij volledig verlamd en ze lag maandenlang in het ziekenhuis. Tijdens haar periode in het ziekenhuis bedacht zij verhalen in haar hoofd en kon niet wachten om te beginnen met schrijven.

Onlangs publiceerde ze haar debuut Buiten blijft het zondag.

Buiten blijft het zondag‘Ja, dit boek is gebaseerd op mijn eigen verhaal. Herstelverhalen hebben de reputatie saai te zijn, daarom pakte ik het anders aan. Ik schreef geen verslag, maar een roman. De typering van de personages, de spanningsboog en de beeldspraak zijn typisch voor een roman. Zo heb ik de vele revalidatieverpleegkundigen gereduceerd tot drie. Alle medische feiten zijn waargebeurd, maar omwille van de leesbaarheid is het tijdsverloop soms wat gewijzigd. Het opschrift ‘roman gebaseerd op een waargebeurd verhaal’ dekt de lading volledig.’

Een boek als therapie?

Rita schreef dit boek niet om haar ziektegeschiedenis te verwerken. Toch was het schrijven ervan soms confronterend. ‘Ik moest teruggaan naar een tijd die ik liefst zo snel mogelijk wilde vergeten. Af en toe botste ik op emotionele weerstand. Zoals bij de scène over het stervende kind. Tot op de dag van vandaag kan ik daar niet over praten. Het is gewoon te pijnlijk.’

Hoewel ze de voorspellingen van de artsen heeft weerlegd, heeft ze toch een aantal restletsels overgehouden aan de ziekte. Chronische, neuropathische pijn, krachtverlies in armen en benen en sneller vermoeid dan voorheen. Haar handen zijn gedeeltelijk verlamd gebleven en zorgen voor de meeste hinder. ‘In huis heb ik een aantal aanpassingen gedaan: badkamer verbouwd, elektronische deuropener geplaatst en hulpmiddelen in de keuken aangeschaft. Voor mijn make-up heb ik een eigen systeem bedacht, want ik wil er blijven uitzien als tevoren. Wanneer ik nieuwe kleren kies, houd ik rekening met de beperking van mijn handen. Koken was vroeger een hobby, nu een bijna onmogelijke klus. Ik heb huishoudhulp en mijn man neemt een deel van het huishouden over. Maar er zijn ook positieve veranderingen. Aan mijn revalidatieperiode heb ik een hartsvriendin overgehouden. Ook is mijn persoonlijkheid wat scherper afgetekend dan tevoren: ik maak nog sneller korte metten met negativiteit en geklaag. En ik heb de smaak van het schrijven helemaal te pakken.’

Meer lezen?

WeeffoutWeeffout in onze sterren – John Green

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft.

Kankerklas
Kankerklas – Corien van Zweden

Als bij journalist en schrijfster Corien van Zweden borstkanker wordt geconstateerd, zit haar oudste dochter in de brugklas. Al snel blijkt dat deze nieuwe klas een ‘kankerklas’ is: vijf van de tweeëntwintig leerlingen hebben een ouder met kanker. Een bizarre situatie, die de getroffen ouders en hun kinderen tot lotgenoten maakt. En die ongewild tot vergelijken aanzet. Wat richt kanker in al die gezinnen aan? Hoe gaan de andere ouders met hun ziekte om? Wat verandert er in hun leven? En: wat denken de kinderen – alle vijf aan het begin van hun puberteit – ervan?

Kankerklas biedt houvast en herkenning aan iedereen die met kanker te maken krijgt. Persoonlijke verhalen en professionele meningen zijn samengevoegd tot een gelaagd verslag van de impact van deze ziekte.

Zijspoor
Zijspoor 
– Josha Zwaan 

Zijspoor van bestsellerauteur Josha Zwaan is een persoonlijk verhaal over haar zieke zoon, troost en liefde. Eerder verscheen van haar Parnassia waarvan meer dan 80.000 exemplaren zijn verkocht. In Zijspoor vertelt Zwaan over haar zoon die op 25 maart 2011 wordt opgenomen in het ziekenhuis. Er is iets mis met zijn longen en nieren. Maandenlang zweeft hij tussen leven en dood, maar wanneer hij een donornier van zijn vader krijgt, krabbelt hij langzaam weer op. Ruim anderhalf jaar houdt Josha Zwaan een dagboek bij.

Winnen?

Wil jij een van de vijf exemplaren van Buiten blijft het zondag winnen? Mail naar [email protected] o.v.v. Buiten blijft het zondag. Vergeet niet je adresgegevens te mailen!

Deze actie loopt tot 16 maart. Op deze prijsvraag zijn onze voorwaarden van toepassing.

Houd moed, tot volgende week,

Janneke 

Janneke Siebelink is Hoofdredacteur Boeken bij bol.com (lees.bol.com) en doet daar wat ze het allerliefste doet: inspireren en auteurs en lezers verbinden. Voor Wendy zoekt Janneke met liefde naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen.

 *Hier lees je het hele interview met Rita.