fbpx

9 tips voor minder stress

De zomervakantie is nog geen maand voorbij, en toch kun je al last hebben van drukte, spanning en stress. Deze 9 tips helpen je simpel je stress te verminderen.

Stress is geen gezonde jongen. Sterker nog, heel wat ziektes zijn te herleiden naar stress, zoals hartziekten of een burnout. Je kunt dus maar beter lief zijn voor jezelf. Hoe? Door (een van) deze stappen te zetten als je al een beetje stress ervaart.

1. Bid

Je hoeft niet in een ‘grote almachtige’ te geloven om te bidden – al mag dat natuurlijk wel. Maar als je elke dag een minuutje rust neemt, bedenkt wat er allemaal zo mooi is in je leven, en je dankbaarheid in gedachten uitspreekt, levert dat al een heleboel rust en helderheid op.

2. Beweeg

Niet alleen is het goed voor je spieren, botten, bloeddruk en bloedsomloop, ook voel je je gelukkiger als je beweegt: je maakt dan namelijk endorfine aan – het gelukshormoon.

3. Kijk een film

Ben je aan het somberen? Laat je gedachten even niet de vrije loop, maar laat je meevoeren met een mooie film. Zo ben je even in een andere wereld. (En kies nou niet meteen een horrorfilm uit, want of je daar nou relaxed van wordt?)

4. Zoek positieve mensen op

Echt, het helpt. Vrolijke mensen hebben een positieve impact op je. Hoe simpel kan het zijn?

5. Ga slapen

Veel onderzoeken toonden het al aan: als volwassenen moe zijn, zijn ze eerder gestrest. Dus dat middagdutje kan geen kwaad, en ook niet als je lekker om negen uur naar bed gaat.

6. Schrijf

Wat zit je eigenlijk dwars, waarom heb je stress? Als je het voor jezelf opschrijft, gun je jezelf meer overzicht in de situatie. En dat helpt je de situatie beter te overzien.

7. Neem een massage

Niet alleen ontspannend voor de geest, ook je spieren en weefsels worden gemasseerd – die ook gespannen zijn. Een lekkere massage verlicht de pijn en vermindert de stress.

8. Praat met een professional

Niks om je voor te schamen, je bent echt niet gek als je met een coach of psycholoog gaat praten. Hij of zij stelt je de juiste vragen, en het helpt jou orde op zaken te stellen.

9. Lach!

Bel die ene vrolijke vriendin, ga naar Jochem Myjer, kijk naar tv-bloopers: lachen is het beste medicijn tegen stress. Echt!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF