fbpx

Hoe Esther omging met de diagnose borstkanker

Esther (41 jaar) is gelukkig getrouwd en moeder van drie prachtige dochters. Alles liep op rolletjes maar vijf jaar geleden veranderden drie woorden haar hele leven: ‘U heeft borstkanker.’ Hoe vertel je je kinderen dit? Hoe gaat je gezin om met deze situatie?  Daar bedacht Esther een programma voor: Eerste hulp bij kanker binnen je gezin.

Diagnose

Esther stond midden in het leven, had een super leuke baan als coördinerend ondersteuner in de jongerenzorg en zorgde voor haar dochters. Tot alles opeens anders werd. ‘Toen ik de diagnose borstkanker kreeg was ik bang. Ga ik dood? Kunnen jullie mij beter maken? Zie ik mijn kinderen wel opgroeien? De arts zei: “Meld je morgen maar ziek voor het eerste half jaar.” Waarop ik dapper reageerde: “Maar dat kan niet, morgen vier ik Sinterklaas op het werk met de jongeren.” Alles om het idee maar uit de weg te gaan. Het voelde of ik de hoofdrol kreeg in een heel slechte B-film.’

‘Mijn man en ik reden naar huis en voelden: nu moeten we het de kinderen vertellen. Maar hoe? Ze waren pas 1, 5 en 7 jaar. Dus het werd: “Mama moet jullie iets vertellen. Mama’s borst is ziek…” Ik moest het ze zeggen. De arts zei: “Vertel alleen dat je borstkanker hebt verder niets.” Maar dat gaat niet. Het is hetzelfde wanneer je bijvoorbeeld zegt; “We gaan morgen een dagje uit met ze allen, maar vertellen niet waar naar toe.” Dan blijven kinderen vragen stellen. Dus bestelde ik intuïtief het boek Mama’s borst is ziek en we vertelden: “Waarschijnlijk gaat het zo en als het anders wordt dan hoor je het”.’

Chemo’s

‘De chemo’s waren heel heel zwaar, ik was elke keer zo misselijk en de tijd leek voorbij te kruipen. Daarom bedacht mijn man dat ik iets positiefs nodig had om me op te focussen. Hij vroeg me ten huwelijk, en daar waar ik eerst altijd nee zei, werd het nu een volmondig ja. Dus mocht ik kaal en kotsmisselijk helemaal los gaan voor de organisatie van een heel bijzonder feest. Een feest om de liefde en het leven te vieren.’

‘Het ziekteproces bleek erger dan gedacht en een half jaar werd drie jaar. Vele operaties, chemo’s, complicaties en nare onderzoeken volgden. Onderweg bedacht ik tools die ons als ouders en onze dochters hielpen. We knipten samen mijn haren eraf, de schaar ging van handje naar handje, omdat de uitval door de chemo was begonnen. Daar beloofde ik de kinderen een hoera ik heb weer haren-feest als de haren zouden zijn aangegroeid. We brandden na elke chemo een verjaardagstaart-kaarsje, zodat de kinderen zagen dat de rij chemo’s die nog op stapel stond kleiner werd. Dat hielp ons allemaal.’

‘Het dieptepunt was wel dat de oudste twee dochters in dezelfde week afzonderlijk aan mij vroegen: “Mama ga je dood?” Zij zeiden waar we allemaal bang voor waren.’

Eerste hulp bij kanker binnen je gezin

‘De kinderen hadden het heel moeilijk, dus alle creativiteit die ik kon bedenken hielp ons. We vierden de kleine dingen. Ik bedacht het programma Eerste hulp bij kanker binnen je gezin en dat werd goed ontvangen. Je kan het live, maar ook via een videocall volgen, zodat je er ook gebruik van kan maken wanneer je te ver weg woont.’

‘Ik voelde aan alles dat ik hier, wanneer ik beter zou zijn, mijn werk van wilde maken. Kanker heb je niet alleen! Dus volgde ik een tweejarige HBO-studie en mijn praktijk Bij5 coaching werd geboren, met het idee dat jij veel meer gezien mag worden wanneer er moeilijke dingen op je levenspad komen. De workshop die ik voor ouders schreef is echt een cadeau. Ik weet helaas heel goed wat het betekent wanneer kanker een rol speelt binnen een gezin. Gelukkig weet ik dat er heel veel is wat je wel kan doen. Ouders gaan met meer lucht de deur uit, zij ervaren meer grip en meer rust, door de tools die zij krijgen. En dat in 1,5 uur.’

‘Veel vrouwen die ik nu spreek zeggen: “Waarom wist ik niet dat jij bestond toen ik borstkanker kreeg?” Iemand die in deze situatie met jou meekijkt, de kracht in jullie gezin ziet en een adviesplan op maat maakt met jullie, is een lichtpunt in zo’n situatie. Er is zoveel wat je wel kan doen. Dat gun ik jou en je kinderen.’

Motto

‘Enjoy the little things in life! Dat is waar het om gaat, daar maak je het verschil. Ken je het liedje van Jacqueline Govaert, Simple life? Dat liedje verwoordt precies dat gevoel. Wanneer ik bij een concert van haar ben, gaat mijn hele levensverhaal in liedjes aan mij voorbij, zo bijzonder. Wanneer ik nu nog door het album van onze trouwdag blader, krijg ik kippenvel, ik ben er nog. En wat was onze trouwdag bijzonder. We voelden het daar allemaal: ik heb het gered.’

Eerste hulp bij kanker binnen je gezin 

Bij5 coaching

Esther’s bedrijf heet Bij5 coaching. De 5 staat symbool voor haar gezin, voor de weg die ze samen aflegden toen Esther ziek was. Ziekte binnen het gezin is een verliessituatie, die eenieder op zijn eigen manier doorloopt, waarin elk gezinslid vaak iets anders nodig heeft. Daar wil zij het verschil maken. ‘Er staat ook een zwaluw in het logo. Wanneer zeelieden vroeger op zee verdwaald waren wisten ze dat er land in zicht was als ze een zwaluw zagen. Zo is het ook met rouw, er komt een moment dat er weer land in zicht is.’

Heb jij ook een mooie powerstory? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar online@wendymultimedia.nl

Volg voor meer inspirerende verhalen het Instagram account @powerstoriesnl, powered by WENDY.

View this post on Instagram

Nina heeft vier kinderen, maar ze kreeg ook in totaal vier keer een miskraam: ‘Ik was heel snel zwanger die eerste keer. We konden het gewoon niet geloven dat ik echt zwanger was, het was zo onwerkelijk. Maar helaas eindigde deze zwangerschap in een miskraam. Het kwam snel goed, want ik werd opnieuw zwanger en zette een gezonde zoon op de wereld: Boaz. Hierna probeerde Maarten en ik weer zwanger te worden. Ik had hormonen nodig om een goede eisprong te krijgen. Gelukkig sloeg dat bij mij aan: ik werd eindelijk zwanger. Maar ik kreeg weer een miskraam. En weer een en toen weer een. Toen stond de teller in totaal al op vier miskramen. Elke keer als ik zwanger was, durfde ik niet blij te zijn. En terecht, het ging ook steeds fout. Dat raakte me heel erg. Ik kwam erachter dat ik een afwijking in mijn bloed had en dat dat een oorzaak van mijn vroege miskramen kon zijn. Door hormonen en daarna dagelijks bloedverdunners te gebruiken ging het daarna twee keer wél goed. De geboorten van mijn kindjes zijn de mooiste momenten van mijn leven. Elk kind staat voor een bepaalde fase in de weg naar het gezin dat ik nu heb. Mijn eerste maakte mij moeder. Mijn dochter is het resultaat van de medische oplossing. De derde was mijn cadeautje die ineens ‘makkelijk’ ging omdat ik wist wat ik moest doen om zwanger te worden en te blijven. De geboorte van mijn vierde kindje Kai is het product van alle lessen die ik geleerd heb en alles wat ik heb ondernomen om mijn beste zelf te worden. Als het leven hard voor je is, zoals bij een onvervulde kinderwens, is het heel belangrijk om lief voor jezelf te zijn. En met lief bedoel ik: zet jouw welzijn en behoeften op de eerste plaats. Maak een bewuste keuze om jouw ‘innerlijke omgeving’ in balans te brengen. Op die manier zit je niet alleen beter in je vel, maar je helpt ook je lichaam haar balans te hervinden. Gun jezelf dat.’ #POWERSTORIES #verhalendelen #inspireren #miskraam

A post shared by POWERSTORIES (@powerstoriesnl) on

 

(Visited 4.825 times, 1 visits today)

MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief