fbpx

Happy@Work Podcast: ‘Grenzen aangeven zonder de ander voor het hoofd te stoten’

In de Happy@Work Podcast krijg je praktische en concrete tips om direct jouw (werk) geluk te vergroten. Het zijn toegankelijke afleveringen met onderwerpen die voor veel mensen herkenbaar zijn. Deze week een podcast over grenzen aangeven met daarbij twee praktische tips waarmee jij direct aan de slag kunt!

Vind jij het moeilijk om je grenzen aan te geven? Omdat je bang bent om weerstand op te roepen bij ander? Je bent niet de enige. Maar goed nieuws: omdat grenzen aangeven gaat over gedrag & gedragsverandering, kan je dit oefenen.

Tip 1: oefenen

Uiteindelijk gaat grenzen aangeven over gedrag: want je moet namelijk iets doen om die grens aan te geven. En dat is goed nieuws, want gedrag & gedragsverandering kan je daadwerkelijk oefenen. 

Ik doe dat bijvoorbeeld met cliënten in een rollenspel. Ik vraag jou iets te doen en hoe reageer jij? Wat zeg je dan? Op die manier ontdek je wat je nu eigenlijk doet én wat het effect daarvan is. En ook of dat een wenselijk effect is of niet. Waarna we samen gaan onderzoeken: wat zou je anders kunnen doen om wél het gewenste effect te bereiken?

Zo´n rollenspel kan jij ook oefenen met iemand uit je omgeving. Hoe vaker je nieuw gedrag oefent, hoe sneller het vertrouwd voelt. Ga het oefenen met voorbeelden waar niet te veel vanaf hangt. Dus kies niet meteen voor het vragen om die promotie, maar oefen bijvoorbeeld in de discussie wie het kopieerpapier bijvult.

Tip 2 : bied een alternatief

Dé manier om grenzen te stellen zonder de ander voor het hoofd te stoten, is het bieden van een alternatief en een vraag te stellen aan de ander. Ik leg dat hieronder uit met een concreet voorbeeld.

Stel: ik vraag jou om nu boodschappen voor mij te doen. En jij wilt ‘nee’ zeggen. Als je alleen zegt: ‘Nee, daar heb ik geen zin in / geen tijd voor’ – dan heb je weliswaar jouw grens aangegeven. Maar dan is de kans ook groot dat de ander zich genegeerd voelt. En dat is niet wat jij wilt bereiken; je wilt verbinding houden met de ander. Tenminste, daar ga ik vanuit ;).

Met behulp van de volgende interventie kan je nog steeds ‘nee’ zeggen op dit verzoek, maar je biedt een alternatief en stelt een vraag. Dus: ‘Nee, dat lukt mij niet. Maar morgen kan ik wel naar de supermarkt gaan, is dat voor jou ook oké?’ of: ‘Nee, daar heb ik nu geen tijd voor, maar ik wil je wel graag helpen. Voor wanneer moeten die boodschappen gedaan worden?’.

Door een alternatief te bieden én een vraag te stellen, sla je een bruggetje naar de ander. Je maakt verbinding en laat zien dat de ander belangrijk voor je is.

Dus mijn concrete tip aan jou: stel je grens, maar biedt tegelijkertijd ook een alternatief en/of stel een vraag om wel de verbinding te houden met de ander.

Om nu te doen:

  • Neem even de tijd om een voorbeeld in je op te laten komen waarin jij graag je grens aan wilt geven.
  • Bedenk dan nu hoe jij een alternatief kan bieden en welke vraag jij zou kunnen stellen.
  • De laatste stap: met wie kan jij dit oefenen?

Klik hier voor meer Happy@Work Podcast

Over Sandy

happy@work podcast Happy@Work Podcast: 'Grenzen aangeven zonder de ander voor het hoofd te stoten'Sandy van Aert is psycholoog en werkgeluk-expert en wil met haar Happy@Work Podcast mensen helpen om meer (werk)geluk te vinden. Elke 2 weken delen we een podcast en blog van Sandy.

Beluister nu: Happy@Work Podcast: ‘Een quick fix voor stress’



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF