José is kinder- en jongerencoach vanuit haar coachpraktijk in Bennebroek. Daarnaast werkt ze als docent en mentor bij een Opleidingsinstituut voor kindercoaches. José maakt heel wat mee tijdens haar werk en ze neemt jullie in haar maandelijkse blogs mee met haar belevenissen. Vandaag legt José uit waarom je als ouder ook goed voor jezelf moet zorgen:
Als je goed voor jezelf zorgt ...
Vorige week vertelde ik in mijn introductie blog dat ik met 7 gezinnen ons jaarlijkse vriendenweekend zou hebben, 14 ouders en 19 kinderen. Met een grote boot voeren we een weekend op het IJsselmeer. We kletsten vanaf het ontbijt tot we weer in onze scheepskooien lagen, de kids deden spelletjes, we hielpen met de zeilen, en we deden ons tegoed aan verse paling en haring in Volendam. Het goede van een boot is dat de omgeving heel overzichtelijk is, je kan er niet af, en er is niet meer dan wat er aan boord is. En zo’n groot dek nodigt uit om te kiezen waar je op dat moment het meest zin in hebt; goede gesprekken, het roer van de schipper overnemen, of in je eentje rustig in een hoekje genieten van de wind en het water.
...zorg je goed voor je kinderen.
Terugkerend thema in een aantal gesprekken, was hoe druk we het hebben en hoe we te weinig toekomen aan onszelf. En dan zal ik meteen toegeven dat dit regelmatig ook voor mij geldt; eerst werk op orde, gezond gekookt, kinderen overhoord of ergens naar toe gebracht, vriendinnen ge-appt, ouders gebeld, manlief wil zijn verhaal kwijt, een van de kinderen ook, enzovoort. Herkenbaar?
Vervolgens deelden we wat we wél deden voor onszelf, dat varieerde van yoga tot boekenclub tot tennis tot toneel tot eten met vriendinnen. Ieder van ons had zeker wel een lijstje, alleen de prioriteit lag minder vaak dan we wilden bij dit En-nu-ik-lijstje. Met als gevolg? Leeg, stress, gefrustreerd, gehaast, kortaf, pfff wat een negatieve lading ineens. In plaats van dat we ons blij, opgeladen, ontspannen, geïnspireerd of uitgerust voelen! Daar zijn we zelf bij gebaat, en onze kinderen zeker ook. Hoe zien zij jou liever, als ouder met een kort lontje of die moe is, of een ouder met positieve energie? Sterker nog, wie hebben ze nodig? In bijna al mijn kindercoachtrajecten komt die persoonlijke balans van de ouder wel aan de orde. We willen het dolgraag goed doen voor onze kinderen, en dat lukt juist als we zelf lekker in ons vel zitten. Zorg jij daar voldoende voor?
Leer jij je kinderen goed voor zichzelf te zorgen?
Opvoeden gaat ook over voorbeeldgedrag van ouders. Als jij je kinderen kunt voorleven dat je er bent voor het gezin en anderen, én je verantwoordelijkheid neemt voor werk of andere verplichtingen, én ook tijd en zorg aan jezelf besteedt, leren zij van jou om dat ook voor zichzelf te doen. Het begint met de vraag: wat wil IK nu het liefst? Je kind mag kiezen, nee zeggen, een keer niet meedoen. Als hij liever alleen een boekje leest dan een speelafspraak heeft, liever naar huis gaat dan zich laat verleiden om nog een biertje te drinken, liever niet wil dat een klasgenootje spiekt, dan hoop je dat je kind sterk genoeg is om dat ook te zeggen of te doen.
Luisteren naar en opkomen voor zichzelf, dat kun jij je kind leren, door hem voor te doen hoe jij luistert naar jezelf, naar wat jij op sommige momenten het allerliefst wilt doen voor jezelf. Om er daarna weer met volle aandacht voor je kind te zijn.