fbpx

Deel 1: Vakantie met kinderen na een scheiding

Nog even en de meivakantie begint en niet lang daarna is het zomervakantie. Na een scheiding verandert er veel, ook de vakantie met (én voor) kinderen is anders. Onze scheidingmediator mr. Sissel Pemmelaar heeft daarom een aantal onmisbare adviezen voor je op een rijtje gezet. Vandaag deel 1.

Adviezen:

Bij een vakantie met kinderen is het altijd verstandig om goed af te stemmen met elkaar, maar na een scheiding helemaal. Zo stem je van te voren af met je ex.

1. Val terug op het ouderschapsplan

Als het goed is hebben jullie bij de scheiding samen een ouderschapsplan opgesteld. Hierin staan afspraken over de vakantieverdeling, (buitenlandse) reizen en bijvoorbeeld het paspoort. Pak het ouderschapsplan er dan ook bij om te kijken, hoe het ook al weer zat. Vaak is afgesproken in welke weken van de vakantie of in ieder geval hoeveel weken van de vakantie, ze bij jou of de andere ouder zijn. Zo hoef je dat niet opnieuw te overleggen met elkaar.

2. Begin op tijd met overleggen over de vakantie

Maak op tijd duidelijke afspraken met de andere ouder. Heldere afspraken geven niet alleen voor de kinderen, maar ook voor jullie zelf rust en zekerheid. Door duidelijke afspraken voorkom je teleurstellingen over onrealistische verwachtingen en daarmee conflicten. Zo is er afstemming nodig over de exacte (reis) data, de reisbestemming(en), halen en brengen, dingen voor mee op reis en de reisgegevens.

Bonustip: Neem voorafgaand aan jullie overleg mijn 10 gouden tips voor goede communicatie met je ex door.

3. Zet de (zonne)bril van je kind op!

Zeker als het niet lekker loopt tussen jullie, is de kans groter dat jij en de andere ouder vanuit jezelf denken. Zet dan juist heel bewust de (zonne)bril van je kind op. Vraag je steeds af wat voor hem of haar fijn is. Een voorbeeld: jij hebt er nu misschien behoefte aan om de hele vakantie ver van huis en de vertrouwde omgeving te zijn. Maar kinderen vinden het vaak prettig om tussendoor ook een weekje thuis te zijn.

Maak de vakantie dan ook niet te lang en kies liever voor één weekje of twee weken. Zeker als de scheiding nog vers is en kinderen nog aan het idee moeten wennen dat jullie uit elkaar zijn. Een lange vakantie waar zij de andere ouder missen is dan extra belastend. Houd daarnaast rekening met de leeftijd van je kind. Bij jonge kinderen is een korter verblijf afwisselend bij de ene en de andere ouder vaak beter. Kies ook voor kortere afwisselende periodes als jullie kind nooit langer dan een paar dagen zonder mama of papa is geweest.

4. Vaste belmomenten

Op jullie vakantie wil je vast niet de hele tijd gemiste oproepen van je ex zien. Maar andersom: als jij zonder de kinderen bent, wil je ze ook af en toe even horen. En belangrijker: de kinderen zelf willen graag met zowel papa als mama kunnen delen wat zij mee maken. De oplossing is een vast belmoment in te plannen. Bijvoorbeeld: eens in de twee dagen na het eten bellen. Stem hierin ook met de kinderen af waar zij behoefte aan hebben.

En denk er aan een WhatsApp of sms-berichtje te sturen als je goed bent aangekomen op de plaats van bestemming. Een hele geruststelling voor de achterblijvende ouder!

Binnenkort volgt deel 2. Hierin staan belangrijke documenten die je als alleenreizende ouder nodig hebt. Mis dit deel dus niet!

Sissel Pemmelaar is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt leren communiceren. Door haar achtergrond als advocaat is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt. Meer weten kijk op www.pemmelaar.nl

 

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF