fbpx

Claudia kwam op haar dertigste in de overgang maar kreeg de verkeerde diagnose: ‘De arts zei dat ik een depressie had’

Claudia Koehoorn (53) kreeg op haar dertigste te maken met opvliegers. Eerder had ze een depressie, waardoor de arts weer deze diagnose stelde. Uiteindelijk bleek ze vervroegd in de overgang te zijn. De klachten hadden veel impact op haar. Vanaf dat moment is ze zich gaan verdiepen in de cyclus van de vrouw, waardoor ze luchtiger kan leven.

‘Het gebeurde regelmatig dat ik een opvlieger kreeg op mijn werk. Mijn haar werd dan kletsnat én mijn hoofd begon te gloeien van schaamte. Gelukkig zie je bij mij niet zo snel dat ik rood kleur, omdat ik een tintje heb. Mijn klanten zagen natuurlijk wel gewoon dat mijn haar doorweekt was én ik helemaal onder het zweet zat. In die tijd wist ik niet wat er met mij aan de hand was. Op mijn werk probeerde ik me er altijd onderuit te praten met de smoes dat ik een beetje grieperig was. Klanten wensten mij dan beterschap, maar ze vonden het maar raar voor mijn gevoel. Dat vond ik zelf ook. Ik wist niet wat mijn lichaam doormaakte.’

Klachten

‘De allereerste klachten begonnen te spelen na een operatie aan mijn eierstokken. Ik werd wakker uit mijn narcose en ik kreeg het super heet én begon te zweten. Toen wist ik niet dat het een opvlieger was. Het voelde meer als koorts, wat niet gek kon zijn na de operatie die ik net had ondergaan. Maar dagen later, toen ik weer thuis was, had ik er nog steeds last van. Ik kreeg ook steeds meer stemmingswisselingen. Het ene moment was ik super tevreden met mezelf én het andere moment was ik erg onzeker. Dit ging gepaard met veel huilbuien.

De klachten werden erger en erger. Ik voelde me niet mezelf. Dat klinkt altijd heel vaag als vrouwen dat zeggen, maar ik voelde me een compleet ander persoon. Ik was mezelf kwijt, maar ik wist niet vanaf wanneer dat zo speelde. Ik was snel geïrriteerd én had het gevoel dat ik niet meer kon meedraaien op mijn werk.

Steeds bleef ik denken dat het gewoon naweeën waren van mijn operatie. Ik had vroeger last van een laag zelfbeeld. Dat leidden tot eetproblemen en een depressie. Op dat moment ervaarde ik gelijkenissen. Niet zo zeer de depressieve klachten die ik toen had, waarin ik niet eens mijn bed uitkwam, maar ik had wel dat neerslachtige gevoel. Vanwege mijn verleden zei de arts dat ik opnieuw een depressie had, maar de behandeling die ik daarvoor kreeg hielp niet.’

Overgang

‘Uiteindelijk besloot ik om terug te gaan naar de gynaecoloog. Het bleken mijn hormonen te zijn. Ik was in de overgang. Het nieuws kwam onverwacht. Ik was dertig. Ik was nog zo jong, dat hoorde niet. De gemiddelde vrouw gaat op haar 51ste pas in de overgang.

Vanaf toen heb ik nog heel lang geworsteld met verschillende klachten. Overdag had ik vaak meerdere opvliegers. In de nacht sliep ik slecht, omdat ik telkens wakker werd door het nachtzweten. Daardoor speelden er ook weer nieuwe klachten op. Door het slaaptekort kon ik mij minder goed concentreren én vergat ik veel dingen. Hierdoor ging ik weer slechter presteren. Mijn lontje werd erg kort. Ik ging me ergeren aan doodnormale dingen. In die tijd was het nog niet gebruikelijk om bijvoorbeeld voor hormoontherapie te kiezen, dat werd niet eens geopperd. Anders had ik dat graag gedaan.’

Onduidelijkheid

‘Ik wist niet wat voor klachten er hoorden bij de overgang. Ik praatte mezelf aan dat alles tussen mijn oren zat én dat ik er gewoon even doorheen moest. Op een ochtend zat ik voor de televisie. Het programma Koffietijd stond op. Er was iemand te gast die de overgangskliniek in het OLVG in Amsterdam had geopend. Daar moest ik zijn. De klachten die ik had, hadden zoveel impact op mijn leven. Daar konden hun mij vast bij helpen óf in ieder geval vertellen of het er wel óf niet bij hoorden. Zo kon ik niet door blijven gaan.

Eenmaal in Amsterdam voelde ik voor de allereerste keer erkenning. Het is gewoon een fase in je leven waar elke vrouw doorheen moet. Als je serieuze klachten hebt kun je daar wat aan doen. Denk dan bijvoorbeeld aan hormoontherapie en een voedingsschema. Vrouwen zijn dol op chocolade, maar daar zit super veel cafeïne in én dat zorgt weer voor opvliegers.

Vrouwen weten vaak niet eens hoe de menstruatiecyclus werkt, welke hormonen erbij zijn betrokken én wat er precies gebeurt in het lichaam. Zulke dingen leren we niet op school, terwijl 50% van de wereldbevolking hiermee te maken heeft. Als menstruatie niet bestond, kwamen er niet eens kinderen, dus ik vraag me af waarom we zo preuts zijn over dit onderwerp.’

Cyclus

‘Ik verdiepte mij in de vrouwelijke cyclus en leerde dat deze uit vier verschillende fases bestaat. Die zijn bij elke vrouw hetzelfde, alleen de lengte daarvan verschilt. Elke fase heeft zijn eigen valkuilen en sterke kanten. Om deze fases te ontdekken moet je jouw fysieke en mentale gesteldheid drie maanden bijhouden. Wanneer je precies weet in welke fase van je cyclus je zit, kun je bijhorende kennis toepassen én je leven makkelijker maken. Die kennis heeft er bij mij voor gezorgd dat ik mijn agenda bijvoorbeeld niet helemaal volplan in bepaalde weken van de maand. Ik weet dat ik in een fase graag wil opruimen, maar het beter niet kan weggooien, omdat ik daar de fase later enorm veel spijt van krijg. Óók weet ik in welke fase ik super goede ideeën bedenk en dat ik die beter kan opschrijven om in een andere fase op te pakken.

Als ik mijn cyclus beter had begrepen, had ik wat lichter kunnen leven. Het lost natuurlijk niet alles op, maar je gaat jezelf wel beter begrijpen. Óók wanneer ik me even wat minder goed voel, weet ik dat het komt door mijn cyclus. Je cyclus blijft altijd op de achtergrond aanwezig. Ook wanneer je in de overgang bent of daar voorbij. Dat klinkt gek, omdat je dan geen eisprong meer hebt. Toch blijf je die fases herkennen. De ene week ben ik energieker dan de andere.’

Kinderwens

‘Toen ik wist dat ik in de vroegtijdige overgang zat, was ik voornamelijk bezig om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Ik had geen tijd om ziek te zijn. Jaren later werd ik er pas van bewust dat ik geen kinderen meer kon krijgen. Ik heb hier flink mee geworsteld. Opeens begon ik bij elke pamperreclame te huilen. Vrienden om mij heen kregen allemaal kinderen. Ik was oprecht blij voor ze, maar het voelde ook als een soort weemoed. Ik denk dat ik het voornamelijk lastig vond, omdat ik de keuze om moeder te worden niet zelf kon maken.

Door mijn verhaal te delen hoop ik dat dit onderwerp meer bespreekbaar wordt, vooral op de werkvloer. Vrouwen moeten weten wat zich van binnen afspeelt. Je kunt je leven dan zo veel makkelijker leven én dat gunnen we natuurlijk iedereen.’

Body & Mind-special

In de nieuwe Body & Mind-special van WENDY vind je heel veel goede tips en inspiratie om lekker in je vel te zitten en rust in je hoofd te vinden. Ook vertellen bekende Nederlanders als Sylvia Geersen, Gwen van Poorten en Michael en Cindy Pilarczyk over hoe zij de balans tussen hun body en mind bewaren. Wendy’s yogalerares Judith van Hal, die met veel liefde de yogalessen tijdens de WENDY-retreats op Ibiza verzorgt, stelde een serie samen van elf yogaoefeningen voor meer kracht en rust in je hoofd en oogleraar Max Nieuwdorp, schrijver van de bestseller Wij zijn onze hormonen, vertelt wat hormonen met ons doen als we 20, 30, 40, 50 of 60 zijn. We delen drie heerlijke gezonde recepten van Rens Kroes, Wies Verbeek vertelt hoe je gelukkig oud kunt worden en trendwatcher Denise Kortlever neemt ons mee in de wereld van ons eten in de toekomst.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF