fbpx

Wat als jouw nieuwe partner geen kind meer met jou samen wil?

Het leven als kinderloze vrouw in een samengesteld gezin, met een kinderwens zorgt voor de nodige uitdagingen. Hoe ga je hiermee om of sterker nog: hoe kom je er samen uit? Middelen in een dergelijke situatie is lastig, want je kunt niet gaan voor een half kind en om dan maar je relatie te beëindigen is ook geen eenvoudige keuze. Een kinderwens is vaak niet te rationaliseren, er zijn meestal geen andere argumenten behalve: ‘Ik wil het gewoon heeeeel graag.’ Daarbij hebben jullie allebei evenveel recht om wel of geen kinderen te willen. Wendy-expert en plusmama Irma Huis in het Veld geeft je advies om verder te komen, maar ze kan niet de oplossing voor je aandragen. 

Je wilt graag moeder worden, maar jouw partner heeft geen kinderwens meer. De reden is dat hij al kinderen uit een eerdere relatie heeft en dat is voor hem genoeg. Hij vindt de tijd die hij nu met jou een-op-een heeft of wanneer de kinderen er zijn heerlijk. Hij wil niet nog eens naar de babyperiode. De kinderen zijn namelijk al een tijdje uit de luiers. Of wat als het straks fout gaat? Dan heeft hij een of meerdere kinderen van verschillende vrouwen. Of hij is gesteriliseerd. Welke reden er ook te bedenken is. Feit blijft dat jij een kinderwens hebt. Dit zijn mijn adviezen.

Praten
Blijven praten is er één van. Zoek een rustig moment uit om over jouw kinderwens met elkaar in gesprek te gaan. Spreek met elkaar af dat jullie elkaar spreektijd geven. Dit betekent dat enkel jij of jouw partner gedurende een bepaalde tijd – in detail – uitlegt hoe je je voelt en wat je wel, en echt niet wil. De ander zegt niets, maar luistert aandachtig. Daarna draaien jullie de rollen om. Door elkaar de ruimte te geven om dat te zeggen wat je wilt ontstaat er ook begrip voor elkaars gevoel.

Onderzoek
Onderzoek voor jezelf waar jouw kinderwens vandaan komt. In een samengesteld gezin kan een kinderwens ook om andere redenen ontstaan. Er kan sprake zijn van jaloezie op de ex-partner. Zij heeft tenslotte biologisch kinderen gekregen met de man met wie jij nu samen bent. Nu je kinderen in jouw leven hebt weet je pas hoe het is en heb je het gevoel dat er iets mist wanneer daar niet ook nog een kindje van jullie samen bijkomt. Je ziet jullie toekomstige kindje als de verbinder van het samengestelde gezin. Je bent het zat om altijd uit te moeten leggen waarom er nog geen kindje van jullie samen is. Niet alleen aan jouw omgeving, maar ook aan jezelf. Je wijkt tenslotte af. Wat de reden ook is, het is goed om voor jezelf heel duidelijk te hebben of er geen andere reden is dan een gevoel, ‘Ik wil het gewoon heeeeel graag,’ om aan kinderen  te beginnen.

Praat eens met een buitenstaander
Een buitenstaander hoeft niet altijd een coach of specialist te zijn. Het kan ook de buurvrouw zijn of je vriendin, collega of familielid. Ga dan ook het gesprek aan met mensen die zelf geen kinderen hebben, maar zeker ook met mensen die wel kinderen hebben. Het zal je verbazen hoe open mensen kunnen zijn over het feit dat ze wel of geen kinderen in hun leven hebben. Het kan je helpen bij jouw keuze. Het is fijn om iemand te hebben in jouw omgeving die je echt begrijpt en naar je luistert. Feit is als je kinderen hebt kan iedereen erover meepraten. Als je ze niet hebt vinden mensen dat lastig om over te beginnen. Erover  praten met een specialist is ook heel waardevol. Met name om je te helpen jouw gedachten en gevoelens te ordenen en duidelijkheid te krijgen.

Vragen stellen aan jezelf
Wat ook helpt is om jezelf vragen te stellen. Ben je gelukkig met jouw relatie? Is jouw partner de persoon met wie jij jezelf oud ziet worden? Kun je deze vraag beantwoorden met: ja of ja, maar ik ben niet gelukkig met hoe mijn toekomst eruit ziet als ik bij hem blijf. Belangrijk is dat je ondanks alle goedbedoelde adviezen en gesprekken die je hebt wel je eigen leven blijft leiden en niet die van een ander. Wanneer dit betekent dat je daarmee jouw relatie moet verbreken, moet je dit zeker niet nalaten. Hoe moeilijk ook.

Blijf ver van bedrog
Misschien is het na verloop van tijd zo frustrerend geworden dat je partner geen kinderen wilt en jij wel, dat je nadenkt over het stoppen van het gebruiken van anticonceptie zonder medeweten van je partner. Deze irrationele gedachte kan je echter veel verdriet brengen. Denk maar eens na over de impact die het op je relatie zal hebben. Uiteindelijk kan het zijn dat hij een punt zet achter de relatie, waardoor je alleen achterblijft met je kind, maar het kan ook zijn dat hij bij je blijft en zijn vaderlijke rol niet wil, of kan vervullen. Dit zal niet alleen voor hem pijnlijk zijn, maar ook voor jou en natuurlijk jullie kind. Om maar te zwijgen over jouw bonuskinderen, de band die je met ze hebt en de harmonie in jullie samengestelde gezin.

Twee opties
Uiteindelijk komt er een moment waarbij er toch maar twee opties zijn: blijven of weggaan. Blijven met de kans dat een van jullie zich misschien toch nog bedenkt- maar ook met de kans dat het niet gebeurt. Of weggaan met alle pijn waar je dan onvermijdelijk doorheen moet- maar wel met het besef dat jouw droom op het worden van ‘mama’ alsnog kan uitkomen!

De kogel is door de kerk
Als je de keuze hebt gemaakt om zelf geen eigen kind(eren) te krijgen betekent dit niet dat je onderbuikgevoel van het missen van een kind er nooit meer is. Het is belangrijk dit gevoel toe te laten. Daarnaast ben je niet alleen. Er zijn heel veel kinderloze vrouwen die deel uitmaken van een samengesteld gezin. Die zorgen voor de kinderen van hun partner, maar hun eigen wens nooit in vervulling zien gaan. Op het instagramaccount @halloplusmama en @Bonusmoeders is er heel veel informatie te vinden, evenals vrouwen in eenzelfde situatie.

Veel geluk toegewenst!

Over Irma

kennismaking met de kinderen van je partnerIk, stiefmoeder? In mijn hoofd plopte een schrobbende assepoester op, terwijl haar stiefmoeder haar afsnauwt. Dat gaf me geen goed gevoel dus zocht ik naar een woord dat voor mij de lading beter dekt. Zo vond ik in ons buurland België het woord ‘plusmama’. De ‘Plus’ staat voor mij voor de toegevoegde waarde die ik, naast de biologische ouders, toevoeg aan het leven van de kinderen. En net zoals alle mama’s zo nu en dan eens verwend worden, verdienen plusmama’s die (h)erkenning ook. Daarom vind je op Irma haar website een kleine selectie aan cadeautjes speciaal voor plusmama’s. Zodat ook zij eens in het zonnetje gezet kunnen worden. Ook vind je hier andere verhalen van meer plusmama’s.

Lees ook: Redenen waarom je als stiefouder bang kunt zijn je te hechten aan je stiefkind(eren)WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF