fbpx

4x de vervelendste zorgkosten

Onverwachte zorgkosten zijn altijd vervelend. Vooral als achteraf blijkt dat ze makkelijk voorkomen hadden kunnen worden, bijvoorbeeld door naar een ander ziekenhuis te gaan. Of door de dekking van je zorgverzekering uit te breiden. We zetten de 4 vervelendste zorgkosten voor je op een rij én vertellen je hoe je zorgt dat je nooit meer onnodige kosten maakt.

1. Tandartskosten

Heb je geen tandartsverzekering? Dan moet je alle kosten voor de tandarts zelf betalen. Denk bijvoorbeeld aan je periodieke controle, je bezoek aan de mondhygiënist en het vullen van een gaatje. Deze behandelingen worden namelijk niet vergoed vanuit je basisverzekering.

 Als je vaker dan 2 keer per jaar naar de tandarts gaat en af en toe een gaatje hebt, dan is de kans groot dat je jaarlijks meer dan 150 euro kwijt bent. In dat geval is het meestal voordeliger om een tandartsverzekering af te sluiten. Een tandartsverzekering dekt deze kosten namelijk volledig. En als je een grotere ingreep nodig hebt, dan kan ook deze behandeling deels of helemaal gedekt worden. De premie die je betaalt verdient zich dan dus ruimschoots terug.

2. Medicijnen

Als je nieuwe of andere medicijnen van je (huis)arts krijgt, dan kan het zijn dat deze niet of slechts deels vergoed worden door je zorgverzekering. Je moet dan dus zelf een eigen bijdrage betalen voor de medicijnen.

Als je medicijnen voorgeschreven krijgt, is het daarom altijd verstandig om eerst bij je zorgverzekeraar te controleren of deze vergoed worden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij de apotheek. Bovendien kan het zijn dat precies dezelfde medicijnen van een ander merk wél vergoed worden. In dat geval kun je je apotheker vragen om je medicijnen van dit bepaalde merk te geven.

Goed om te weten: voor medicijnen betaal je altijd eigen risico. Pas als je je eigen risico voor dit jaar hebt opgemaakt, worden de kosten vergoed. Vraag je zorgverzekeraar hoeveel eigen risico je nog open hebt staan. Zo kun je inschatten hoeveel je zelf moet betalen.

3. Aftrekbare zorgkosten

Wist je dat je sommige medische kosten gedeeltelijk of volledig kunt terugvragen van de Belastingdienst? Als je bepaalde zorgkosten voor jezelf of een ander hebt gemaakt, dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor deze jaarlijkse regeling. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor medicijnen of hulpmiddelen. Bekijk de voorwaarden op de website van de Belastingdienst om te zien of je hier recht op hebt.

4. Niet-gecontracteerde zorgverleners

Jouw zorgverzekeraar heeft contracten met bepaalde ziekenhuizen en behandelaars. Als je kiest voor een ziekenhuis of behandelaar die gecontracteerd is, dan wordt je behandeling volledig vergoed. Laat je je behandelen door een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan wordt de behandeling deels vergoed. Deze extra zorgkosten kun je voorkomen door vooraf bij je zorgverzekeraar te checken of een ziekenhuis of zorgverlener gecontracteerd is. Als dat niet zo is, dan kun je ervoor kiezen om je te laten behandelen door een andere zorgverlener die wél gecontracteerd is.

Lees ook deze artikelen:

Met deze icetub kan iedereen in de achtertuin een eigen ijsbad nemen

 

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF