Het moeilijkste moment van de scheiding: de kinderen vertellen dat papa en mama uit elkaar gaan. Maar al kan je hun verdriet niet wegnemen, het is ook het eerste moment waarop je ze kunt gaan helpen. Scheidingsmediator Sissel Pemmelaar geeft je advies. Vorige week deel 1, nu deel 2.
Neem gevoelens serieus
Elk kind reageert anders, houd daar rekening mee. Boosheid, huilen of doen alsof het er niet is, zijn hele normale reacties. Emoties mogen er zijn. Ga niet, hoe goed bedoeld ook, vertellen dat het allemaal wel meevalt. Of benoemen wat de voordelen zijn, zoals: “je gaat straks wél twee keer op zomervakantie”. Je kind kan dan het idee hebben dat zijn of haar gevoelens niet serieus genomen worden. Dit kan de verwerking van de scheiding juist lastiger maken. En dat is wel het laatste dat je wilt.
Geen schuld
Vaak zijn ouders voorafgaand aan de scheiding wat sneller prikkelbaar. Kinderen kunnen dan ook denken, dat zij de oorzaak zijn van de scheiding. Als zij dit zelf aangeven, leg dan uit dat dit niet zo is. Maar ga aan de andere kant niet uit jezelf meedelen, dat zij aan de scheiding niets kunnen doen. Het kan ook heel goed zijn dat jouw kind zich helemaal niet schuldig voelt en dan breng je hem of haar juist op ideeën.
Leg uit wat er niet verandert
Houvast is voor kinderen, nu er al zoveel verandert, ontzettend belangrijk. Zij zullen dan ook vragen hoe het verder gaat. Geef eerlijk antwoord op al die vragen en maak het niet mooier dan het is. Je kind moet je juist nu op je woord kunnen geloven. Weet je al dat bepaalde dingen zoals de school of het huis hetzelfde zullen blijven, vertel dat dan.
Én je kunt natuurlijk niet vaak genoeg herhalen: “papa en mama blijven van jullie houden en staan altijd voor jullie klaar. Dat verandert nooit!”
Blijf in gesprek
Tot slot: blijf in gesprek met je kind om zo helder te krijgen wat hij of zij nodig heeft. Dat kan ook als je samen in de auto zit of bijvoorbeeld de vaatwasser in ruimt, zo maak je het niet te zwaar. Of lees er een boek over met je kind. Er zijn heel veel goede (prenten)boeken geschreven, die kinderen ook beter laten begrijpen wat een scheiding betekent. Deze boeken raad ik aan.
Heel veel sterkte!
Sissel Pemmelaar is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt leren communiceren. Door haar achtergrond als advocaat is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt. Meer weten kijk op www.pemmelaar.nl.