fbpx

Wendy-expert Ruud de Goeij over waarom vertrouwen en respect in een relatie zo belangrijk zijn

Als vertrouwen en respect onvoldoende zijn, dan blokkeer dat verbinding en intimiteit in een relatie, schrijft onze relatie- en Wendy-expert Ruud de Goeij. In zijn maandelijkse blog legt hij vandaag uit waarom dat zo belangrijk is en hoe je een hoger niveau aan vertrouwen en respect kunt creëren. 

The mind protects, it’s the heart that connects…..”  

Barbara De Angelis

Waarom is vertrouwen en respect in een relatie zo belangrijk?

Het is volgens de psycholoog en hoogleraar Robert Sternberg een van de drie bouwstenen van een liefdevolle relatie. De ander twee bouwstenen zijn intimiteit en passie. Alle drie zijn nodig voor een duurzame relatie. Als er een of meerdere missen heb je geen duurzame liefde. Het zal je misschien niet verrassen dat de zeven Relatiebehoeftes in deze drie bouwstenen passen. In deze blog zoom ik in op de eerste bouwsteen. In de volgende twee blogs behandelen ik de andere twee en hoe ze samenvallen met de Relatiebehoeftes.

In een relatie met een hoog niveau aan vertrouwen en respect voel je je verantwoordelijk voor je partner en de relatie. Je zet ze allebei in je leven op de eerste plaats en je hebt een onwrikbaar vertrouwen in de stabiliteit van jullie relatie en de voortdurende bijdrage van elkaar hieraan om de gelijkwaardige plek die jullie hebben verder uit te bouwen. Je hebt geen enkele twijfel aan jullie liefde voor elkaar en het is vanzelfsprekend dat jullie bij elkaar blijven. Als een hoog niveau overeen komt met een acht, wat voor cijfer zou jij dan aan jullie niveau geven? En hoe zit je partner hierin? Weet dat het laagste cijfer van jullie twee het werkelijke niveau is waarop de relatie scoort.

Hoe creëer je een hoger niveau aan vertrouwen en respect?

Door drie van de zeven Relatiebehoeftes voor elkaar in te vullen op een hoger niveau. Trek je onderzoekjas aan en ontdek wat voor jouw partner het verschil maakt tussen een redelijk en een hoog niveau. Wat zou er dan anders of beter moeten of meer moeten zijn van wat er al is? Zie dat niet als een eis maar als een kans om een diepere band met elkaar te krijgen. En natuurlijk is het belangrijk dat je partner dat ook te weten komt van jou. Heb jij jezelf die vraag al eens gesteld?

Zo niet, dan is dat nu een mooi moment om dat te doen. Stap vooral niet in de valkuil dat je denkt te weten voor elkaar wat de ander nodig heeft.

Om je op weg te helpen maak ik de  drie Relatiebehoeftes waar het om gaat concreter. Bedenk dat je elkaars Relatiebehoeftes invult door gedrag. De voorbeelden zullen je in meer of mindere mate aanspreken. Dat is prima. De volgende stap is natuurlijk dat je onderzoekt wat jullie voor elkaar zouden kunnen doen om meer veiligheid en support te ervaren, meer geaccepteerd te voelen en meer aandacht voor elkaar te ervaren. En dat zal vaak heel anders zijn.

De behoefte aan veiligheid en support

Ik voel me veilig bij jou. Er is geen geestelijke of lichamelijke pijn. Er is inkomen, onderdak, eten en drinken. Er is een zekere stabiliteit in het dagelijkse leven. Als ik een beroep op je doe, dan kan ik er op vertrouwen dat je er voor me bent. Jouw betrokkenheid bij onze relatie geeft me rust en vertrouwen. Ik zie dat je moeite doet voor ons. Verbeteringen kunnen zijn:

  • ons leven mag wat meer onder controle zijn en zekerheid bieden
  • je maakt me niet meer belachelijk als ik een fout maak
  • af en toe je arm om mijn schouder geeft me het gevoel 
dat je me steunt
  • ieder doet zijn deel van het huishouden zonder gedoe
  • je neemt het meer voor me op in een conflict met de familie

De behoefte aan acceptatie van wie ik ben


Ik mag zijn wie ik ben, met al mijn plussen en minnen. Ik mag zeggen wat ik denk, vind en voel zonder dat ik daarvoor direct of indirect word afgestraft of liefde en aandacht van je moet ontberen. Verbeteringen kunnen zijn:

  • Ik kan zeggen wat ik vind zonder dat je boos wordt of commentaar geeft
  • ik kan mijn eigen dingen doen wanneer ik dat nodig heb
  • jij hebt geen controledrang en vertrouwt mij
  • je ondersteunt me bij beslissingen die mezelf aangaan
  • ik zie voorstellen van mijzelf terug in beslissingen die we 
samen nemen

De behoefte aan aandacht 


We hebben gesprekken met elkaar en geven elkaar aandacht. We brengen samen tijd door, gericht op elkaar. Ook als we niet bij elkaar zijn, is er regelmatig contact. Verbeteringen kunnen zijn:

  • we praten vaker even bij over wat er speelt
  • als je langsloopt mag je me best wat vaker even aanraken
  • als je weg bent, laat je me even weten hoe het met je gaat
  • je groet eens wat meer als je binnenkomt en weggaat
  • in gezelschap met anderen maak dan wat meer oogcontact

Dat moet toch als vanzelf gaan, anders passen we toch niet?

Als je dat gelooft, begin dan met jezelf 3x tegen je hoofd te slaan. Per definitie verschillen jullie in hoe je hetzelfde gedrag ervaart en wat je nodig hebt om die behoefte in te vullen.

Daarnaast zullen er periodes zijn waarin dezelfde behoeftes een andere invulling vragen. Dat heet het leven. Op die momenten is het nodig om er open voor te staan het daarover met elkaar te hebben en elkaar te geven wat je nodig hebt. Anders daalt de Relatieballon. Je hoeft helemaal geen grote stappen te maken. Je zult verbaasd zijn hoe snel je resultaat boekt samen als je al een kleine stap voorwaarts zet die past bij de wens van je geliefde.

Hou nog wel even de volgorde in de gaten

Want er is namelijk nog eens iets bijzonders aan de hand. Werk van de eerste naar de tweede naar de derde Relatiebehoefte. Ze zijn namelijk voorwaardelijk voor elkaar. Dat kan ik je eenvoudig illustreren. Hoeveel zin heb je om met je partner te praten als je je totaal niet ondersteunt voelt of telkens belachelijk wordt gemaakt wanneer je iets vertelt over wat je hebt meegemaakt? Alle zeven Relatiebehoeftes zijn voorwaardelijk met elkaar verbonden. Breng deze maand deze drie van gemiddeld naar fijn voor elkaar, dan pakken we de reis naar meer intimiteit de volgende keer op!

De volgende keer

In mijn volgende blog ga ik in op de praktische invulling van de twee Relatiebehoeftes die hierop voortbouwen en intimiteit in je relatie brengen. Het is de voorwaarde voor passie!

Over Ruud

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon, deze kun je kopen in onze shop. Lees hier meer over derelatieballon.nl

vergeven

Hier lees je meer artikelen van Ruud.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF