fbpx

Waarom vrouwen meer piekeren dan mannen

Je vraagt wekenlang aan manlief of hij een schilderij wil ophangen. Uiteindelijk gaat hij er mee aan de slag. Hij loopt naar boven en komt onderweg de wasmand, zijn eigen sporttas en wat wc-rollen tegen. Hij stapt er doodleuk overheen. Als je aan hem vraagt waarom hij die spullen niet mee naar boven nam, heeft hij geen idee waar je het over hebt. Hij was bezig met een schilderij ophangen en heeft daardoor geen aandacht voor iets anders. De gedachten van mannen en vrouwen kunnen zo langs elkaar heen lopen. Maar hoe kan dat? Onze brein-expert, Charlotte Labee, legt het uit. 

Verschil tussen mannen en vrouwen

Er is een verschil tussen het mannenbrein en het vrouwenbrein. Naast een ander hormoonhuishouden hebben we te maken met een verbindingsbrug die de linkerhersenhelft met de rechter verbindt. Deze brug is bij vrouwen breder dan bij mannen. Wat betekent dat vrouwen op microniveau (details) en mannen op macroniveau (groter plaatje) denken en handelen. Vrouwen piekeren meer op relatiegebied en mannen meer op taakgebied. Een vrouw zal dan ook veel meer bezig zijn met: ben ik wel goed genoeg voor mijn partner en doe ik het wel goed voor mijn kinderen? Terwijl een man eerder zal denken: hoe kan ik dat schuurtje aftimmeren of hoe rijd ik het beste naar de plek van de vakantiebestemming?

Vrouwen piekeren meer dan mannen

Een onderzoek van de universiteit van Leiden wijst uit dat zowel mannen als vrouwen gemiddeld 1 keer per week piekeren. Daarentegen piekeren vrouwen 50% vaker dan mannen. Hoe dat kan? Dat start in de programmatie en ontwikkeling van de hersenen.

Piekeren kost ons enorm veel tijd, vooral de gedachten die ons soms dagenlang mee terug nemen naar een bepaald moment. Dat ene gesprek waarin je beter iets anders had kunnen zeggen, of die opmerking van iemand die nog door je hoofd spookt en die weer andere gedachten veroorzaakt. Wat als ik morgen mijn examen niet haal… Stel dat ik afgewezen wordt op die sollicitatie… misschien had ik beter anders kunnen reageren, dan had ik me nu niet zo rot gevoeld… Zijn dan ook veel voorkomende gedachten die door je hoofd kunnen spoken. Van een onafgerond to-do-lijstje, tot het opruimen van je spullen. Het zijn allemaal momenten dat jij afgeleid bent van datgene waar je mee bezig hoort te zijn. Een onderzoek van Harvard wijst uit dat wanneer je afgeleid bent, je geen geluk kunt ervaren. En ruim 40% van jouw tijd zijn je hersenen afgeleid.

“Mannen zijn veel beter in hun hoofd leegmaken dan vrouwen, vrouwen kunnen dagenlang malen.”

Actiever brein

Uit onderzoeken blijkt dat het vrouwenbrein actiever is dan het mannenbrein. Wat voornamelijk geldt voor de prefrontale cortex, wat ik ook wel de PA van ons hersensysteem noem. Die aan het einde van de dag uitgeput en vermoeid kan zijn. Dit deel van het brein is belangrijk bij impulsbeheersing en concentratie. Maar ook het limbisch systeem staat ermee in contact, het gedeelte wat onze emoties beïnvloedt. Wat zou kunnen verklaren waarom alzheimer vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, het brein is eerder opgebrand. De rek is eruit en het verouderd sneller. Vrouwen blijken dan ook veel vatbaarder te zijn voor depressies, burn-outs en alzheimer. Terwijl bij mannen vaker ADHD voorkomt en antisociale gedragsstoornissen.

De hersenen van de man bestaan, zoals Mark Gungor mooi uitlegt, uit verschillende boxen, iedere box heeft een onderwerp. Sporten, werk, kinderen, relatie, vrienden, eten en zichzelf en er kan maar 1 doosje tegelijk geopend worden. Als je bezig bent met de kinderen, dan moet je het niet ineens hebben over de boodschappen, want dan kan het brein van de man je totaal niet meer volgen. Dan is er nog the nothing box, waardoor mannen aan niks kunnen denken.

Wellicht is bovenstaand inzicht een reden om het functioneren en handelen van het andere geslacht vanuit een ander inzicht te bekijken. Vanuit een biologische functie waarin de gedachten van mannen en vrouwen van elkaar verschillen en niemand daar iets aan kan doen.

Over Charlotte

https://www.instagram.com/p/B4B515SlPrZ/

Na een fikse burn-out kreeg Charlotte Labee verlammingsverschijnselen en belandde bijna in een rolstoel. Na nog flink wat tegenslagen op zakelijk en privégebied (haar kledinglijn ging failliet en ze kreeg baarmoederhalskanker) hervond zij haar geluk onder andere in het geven van lezingen. Ze volgde diverse opleidingen en trainingen, waaronder Orthomoleculaire opleiding, tot voedinsgexpert tot de verdieping in de neuroscience, NCE, NLP en BMR. Ze ontdekte dat de hersenen een grote rol spelen in de weg naar een happy life in balans. En daar is niks moeilijks aan. Met haar methode ontdek je wat jij nodig hebt om helemaal jezelf te kunnen zijn.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF