fbpx

Waarom het zo moeilijk is om met de ex van je lief door één deur te kunnen, maar het beter is om het wel te doen!

Na een scheiding is het niet makkelijk om met je ex om te blijven gaan. Je bent tenslotte niet voor niks uit elkaar. Maar jullie kinderen zien jullie nog steeds als papa en mama. Dit blijven jullie ook voor de rest van je leven. Hoe moeilijk het ook is, maar Wendy-expert en Plusmama Irma Huis in ’t Veld legt uit dat het voor alle partijen fijner is als je op een normale manier, omwille van de kinderen, met elkaar om blijft gaan. Dit is niet alleen voor de kinderen fijner, maar ook voor je nieuwe relatie!

Als het om de kinderen gaat

Als ik naar onze situatie kijk, dan kan ik daar over meepraten. Ik vind het heel fijn dat we een goede verstandhouding hebben en (omwille van de kinderen) goed met elkaar omgaan. We kunnen dingen afstemmen, als het om de kinderen gaat, maar we kunnen ook samen een kinderfeestje organiseren en een kop thee drinken. Voor de kinderen wel zo fijn als we er allemaal bij kunnen zijn. In mijn geval heeft mijn man hiervoor gezorgd. Hierdoor kwam ik een situatie terecht waarbij de verstandhouding goed was. Geen moeilijk gedoe en al helemaal geen getouwtrek om de kinderen. Toch is het niet altijd makkelijk. Dit omdat je weet dat zij altijd deel zal blijven uitmaken van het leven van de kinderen (gelukkig overigens, want co-ouderschap heeft voor mij zijn voordelen!), maar ook dat er nog heel veel momenten gaan komen, waarbij je elkaar gaat zien. En dit niet alleen. Er zijn meer redenen waarom het niet makkelijk is om met de ex van je lief door één deur te kunnen, maar het beter is om het wel te doen.

Goed om te weten

Hoe gelukkig je ook bent, het is niet makkelijk te weten dat de ex van jouw lief altijd een rol in jullie nieuwe leven samen zal blijven spelen. Misschien is het de schuld van romantische Hollywoodfilms, maar het idee zit er in alle geval goed ingebakken: een ex is een vijand. Je kunt jaloerse gevoelens hebben en de ex zien als een (grote) bedreiging. Weet dat er altijd twee partijen zijn. Jij kent maar een kant van het verhaal. Ook de ex heeft verdriet gekend. Daarnaast is de kans groot dat juist de eigenschappen, waarom jij zoveel van jouw nieuwe liefde houdt, de dingen zijn die de ex zo erg mist!

Vertrouwen

Probeer de ex te leren kennen. Je kunt niet voor je partner bepalen hoe hij/zij met de ex moet omgaan. Door de ex te leren kennen, ontstaat er ook meer vertrouwen en daarmee ook voor wat betreft de band tussen jouw lief en de ex. Dit kan ook jullie relatie versterken, want vertrouwen geven is een goede eigenschap. Daarnaast kan het jou ook meer zeggenschap en bemoeienis geven als het om de kinderen gaat. Juist omdat je er positief/neutraal tegenover staat. Dit geeft jezelf ook een fijner gevoel, dan het gevoel dat je (altijd maar) die buitenstaander bent.

Fijn voor de kinderen

Voor de kinderen is het heel fijn als papa en mama op een normale manier met elkaar om kunnen gaan. Kinderen groeien op en ontwikkelen zich altijd in verbinding met de betekenisvolle volwassenen in hun leven. In de eerste plaats zijn dat papa en mama. In die verbinding kunnen ze uitgroeien tot gezonde, gelukkige volwassenen. Daarom is het belangrijk dat beide ouders hun ouderrol kunnen blijven vervullen en contact blijven houden. Als de kinderen zich goed voelen en zien dat jullie als volwassenen normaal met elkaar om gaan, kunnen zij ook zichzelf zijn en hun liefde geven. Ook aan de stiefouder (al dan niet in het bijzijn van de ex). Er is tenslotte genoeg liefde te geven aan iedereen!

Jouw gevoel

Hoe dan ook het is belangrijk om altijd het gesprek aan te gaan met je partner, wanneer je andere gevoelens hebt (zoals jaloezie of angst) als het om het contact met de ex gaat. Praten is heel belangrijk. Daarnaast is het ook goed om te blijven kijken naar je eigen reactie op een situatie. Je kunt anderen niet sturen, maar wel jouw eigen kijk en gevoel bij een situatie. En dus ook op het contact met de ex!

Over Irma

kennismaking met de kinderen van je partnerIk, stiefmoeder? In mijn hoofd plopte een schrobbende assepoester op, terwijl haar stiefmoeder haar afsnauwt. Dat gaf me geen goed gevoel dus zocht ik naar een woord dat voor mij de lading beter dekt. Zo vond ik in ons buurland België het woord ‘plusmama’. De ‘Plus’ staat voor mij voor de toegevoegde waarde die ik, naast de biologische ouders, toevoeg aan het leven van de kinderen. En net zoals alle mama’s zo nu en dan eens verwend worden, verdienen plusmama’s die (h)erkenning ook. Daarom vind je op Irma haar website een kleine selectie aan cadeautjes speciaal voor plusmama’s. Zodat ook zij eens in het zonnetje gezet kunnen worden. Ook vind je hier andere verhalen van meer plusmama’s.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Halloplusmama (@halloplusmama)

Lees hier het hele verhaal van Irma.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF