fbpx

Waarom het afvallen maar niet lukt, ondanks een healthy lifestyle…

Vaak wordt gedacht dat mensen die voller of dik zijn, een gebrek aan discipline hebben. Maar je kunt nog zo gezond eten, en nog zo hard trainen… Volgens de theorie van de Amerikaanse Harvard-hoogleraar David Ludwig – werkzaam op het gebied van voeding, hormonen en obesitas – ligt het niet altijd aan je discipline dat je niet afvalt, maar aan je vetcellen…

De grote boosdoener schijnt het hormoon insuline te zijn. Insuline wordt in de alvleesklier aangemaakt en afgegeven als we koolhydraten hebben gegeten. Insuline zet koolhydraten om in glucose, de brandstof van ons lichaam. Maar daarnaast doet insuline ook nog iets anders, stelt Ludwig. Het is de ‘ultimate fat cell fertilizer’, oftewel: het zet de vetcellen in je lichaam aan om te groeien. Als er veel glucose aanwezig is, gaan vetcellen dit opzuigen, zegt Ludwig. Met als gevolg: ‘Je vetcellen feesten hun buik rond, de rest van je lichaam voelt zich hongerig’.

Teveel van bepaalde voedingsmiddelen

Als je veel voedsel binnenkrijgt waardoor je lichaam veel insuline aanmaakt – zoals ontbijtgranen, wit brood, rijst, pasta, aardappelen, zetmeelproducten – dan heb je twee uur na een flinke maaltijd vaak alweer trek. ‘De calorieën van die maaltijd zijn namelijk niet evenredig over het lichaam verdeeld: de vetcellen zitten te smullen en je bloedbaan is leeg.’ Je kunt beter gaan voor de tragere koolhydraten als fruit, groenten en minder of onbewerkte granen.

Zin in snacks

Die eeuwige drang naar snacken waar veel mensen last van hebben, is gewoon ons brein dat zijn werk doet en merkt dat er te weinig brandstof aanwezig is. Et voilà: daar komt het hongersignaal.

En wat mensen die willen afvallen vervolgens doen, is dat signaal negeren. Ludwig: ‘Dat houdt je maar zo lang vol. Als je het te lang negeert gaat je lichaam stresshormonen als cortisol en epinefrine produceren die het hele proces van om toevoer schreeuwende vetcellen in een stroomversnelling zetten. Uiteindelijk móét je wel weer gaan eten. Maar zo kan het dus dat mensen die aan het afvallen zijn, vastlopen of amper normale porties kunnen eten zonder aan te komen.’

Lees ook: Waarom je niet afvalt: 6 hormonen die je figuur beïnvloeden

‘Afvallen door minder te eten? Onmogelijk’

Dacht jij dat afvallen door zo min mogelijk te eten zinvol is? Ludwig legt uit dat dit onmogelijk is: ‘Weet je wat er gebeurt als je minder gaat eten dan je lichaam gewend is? Dan gaat er een signaal naar het brein dat er een probleem is ontstaan: er is niet genoeg brandstof voorradig. Je lichaam zal terugvechten. Tijd om te hamsteren! Ons brein zal koste wat kost een situatie van hongersnood willen voorkomen: het metabolisme vertraagt en tegelijkertijd krijg je het signaal dat er dringend gegeten moet worden.’

Bron: Volkskrant



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF