fbpx

Psychologe Barbara Nanninga over waarom pleasen niet gezond is

We willen aardig gevonden worden en het iedereen naar de zin maken, maar dit ‘pleasen’ kan ten kosten gaan van onze eigen gezondheid, legt onze psychologe Barbara Nanninga uit. Aan de hand van een (herkenbaar) praktijkvoorbeeld legt ze uit waarom we dan bijvoorbeeld soms een wijntje teveel nemen….

Ik vraag haar wat ze zoal doet op een dag. Het blijkt al snel dat ze non-stop bezig is met haar sociale leven, werk, haar drie kinderen en zoals ze zelf zegt: ‘Het grootste kind, haar man.’ Als we haar leven verder onder de loep nemen blijkt er gedurende de dag geen moment te zijn dat ze zelf iets doet om te ontspannen. ‘Behalve,’ zegt ze, ‘een glaasje wijn aan het einde van de dag.’ Maar bij doorvragen blijft het niet bij één glaasje. Ze grapt: ‘Een klein glaasje voor elk kind en natuurlijk een groot glas voor het grote kind.’

In verdere gesprekken wordt ze zich er ook van bewust hoeveel ze met haar omgeving bezig is. ‘Bij een glaasje wijn aan het einde van de dag, ontspan ik,’ benadrukt ze dan nogmaals, terwijl ze haar haar nerveus in een knot draait.

Waarom zijn wij altijd zo veel met werk en anderen bezig? Op zich is dat niet erg, zolang het niet ten koste gaat van jezelf. Helaas doen we te vaak iets wat we eigenlijk niet echt willen doen, ‘maar ach, dat ene kleine dingetje kan er nog wel bij’. Er ontstaat een onvrede die we niet willen voelen, waardoor we vluchten in drinken, eten, vreemdgaan, shoppen, drugs of hard werken. Maar uiteindelijk heeft de onvrede een boodschap: dat je niet goed voor jezelf zorgt! Helaas komt het soms zover dat iemand overspannen of depressief raakt, financieel in de problemen komt of een relatie pijnlijk eindigt en dan pas gaat luisteren naar de onvrede in zichzelf.

Waarom luisteren we toch zo slecht naar onszelf?

De onderliggende reden ligt bij het gezin waarin je bent opgegroeid. Als kind is het belangrijk dat je je geliefd en veilig voelt en er vrede heerst in huis. Daar doe je als kind onbewust alles voor. Helaas groeien we vaak niet op in zo’n harmonieus gezin en gaan we er alles aan doen om dit zelf voor elkaar te krijgen.
Zo vindt ieder kind zijn eigen patroon om deze veiligheid te creëren. Bij de ene persoon is dit pleasen, de ander trekt zich stilletjes terug en de derde gaat grapjes maken om de spanning thuis (de ruzies van onze ouders) op te heffen. We kennen allemaal de vriend of vriendin die altijd alles weglacht.
Monique realiseert zich nu dat zij een pleaser is. Om confrontaties (en dus de onvrede) te vermijden geeft ze niet aan wat ze zelf wil. Dit kost energie en gaat uiteindelijk ten koste van haarzelf.
Toen ze jong was zorgde dit patroon voor (schijn)veiligheid. Ze beseft nu dat dit patroon niet meer nodig is. Natuurlijk kan pleasen, terugtrekken of de clown uithangen zinvol zijn, maar niet als je daardoor in conflict komt met jezelf. Het werkt dan eerder contraproductief. Ze mag nu gaan leren vertrouwen op haar eigen veiligheid door haar grenzen te stellen en te gaan doen wat goed voor haar is. Ik geef tijdens één van de sessies Monique de opdracht om ’s avonds niet meer te drinken en op te schrijven welke gevoelens ze dan tegenkomt. 

Tijdens de sessies die volgen onderzoeken we de oorzaak van de gevoelens die naar boven komen: eenzaamheid, verdriet en vooral boosheid. Het blijkt dat ze thuis veel te weinig aandacht en liefde heeft gehad, omdat haar ouders altijd met elkaar in gevecht waren.
Na een aantal maanden ziet Monique er energieker en blijer uit. Ze heeft turbulente maanden achter de rug, maar door de nu verkregen inzichten laat ze zich steeds minder leiden door haar emoties. Ze voelt nu steeds meer de veiligheid in zichzelf, waarnaar ze eerst zo op zoek was in de buitenwereld.
Na deze belangrijke stap heeft Monique meer invulling kunnen geven aan haar ontspanning. Ze heeft haar danslessen weer opgepakt. ‘Want tijdens dansen voel ik ultieme vrijheid.’ Ze beseft dat haar oude patroon van pleasen op de loer ligt, maar is er zich nu bewust van dat ze zelf kan kiezen.

Over Barbara Nanninga

barbara 1 Psychologe Barbara Nanninga over waarom pleasen niet gezond isBarbara Nanninga is psycholoog, (bedrijfs)coach en hypnotherapeut. Ze weet als geen ander mensen te raken en de vinger op de zere plek te leggen zonder daarbij kwetsend te zijn. In haar praktijk en in het bedrijfsleven coacht ze individuen en groepen op zelfvertrouwen, zelfreflectie, intuïtie en communicatie; zeer belangrijke thema’s in haar werk. Barbara werkt mee aan meerdere tv-programma’s.

Lees ook: Psychologe Barbara Nanninga over waarom het geen zin heeft om negatieve emoties teveel aandacht te geven.

Online training

Sinds kort heeft Barbara biedt Barbara de online training  Zelfvertrouwen door Zelfinzicht aan.

Barbara over de training: ‘Aangezien zoveel mensen onzeker zijn en ik al jaren mijn ‘Zelfvertrouwen door Zelfinzicht model’ inzet, zowel in mijn praktijk als in de tv wereld en het bedrijfsleven, wilde ik het voor iedereen toegankelijk maken zodat je zelfvertrouwen opbouwt en jouw emoties (zoals onzekerheid) en gedachten geen invloed meer hebben op jouw gedrag en functioneren. Zelf de regie nemen, hoe fijn is dat!

Waarom doe je wat je doet? Waar komen bepaalde emoties vandaan? Gedragingen kunnen een positieve, maar ook een negatieve uitwerking hebben. Als vooral het laatste bij jou het geval is, kan dat ten koste gaan van je mentale & fysieke gezondheid. Ben je onzeker, ervaar je stress, ben je negatief, lukt het niet je doelen te behalen, zit je tegen een burn-out aan of gaat je relatie met je partner of vrienden kapot? Door mijn online training Zelfvertrouwen door Zelfinzicht word je je bewust van je emoties & gedragingen en leer je je negatieve denkpatronen om te zetten in positieve. Hierdoor bouw je zelfvertrouwen op, krijg je meer energie en neem jij de regie van je leven in handen.’

Meer informatie over de training vind je op de site van Barbara.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF