fbpx

Plusmama Irma: ‘Mijn stiefkinderen zijn heel loyaal aan hun vader’

Mama of papa kunnen, in tegenstelling tot jou als stiefouder, niet veel fout doen in de ogen van de kinderen. Als ze in een spagaat dreigen te komen ga je het als stiefouder waarschijnlijk ontgelden.

Loyaliteit verwijst naar de onlosmakelijke band tussen ouders en kinderen. Het uitgangspunt is dat een kind ontstaat uit zijn ouders en daardoor altijd (zichtbaar en onzichtbaar) loyaal zal zijn aan hen. Het kind heeft zijn leven te danken aan beide ouders. Deze basale loyaliteit is een gegeven en kan door het kind niet worden verbroken. De basale loyaliteit oftewel existentiële loyaliteit kan in de loop van de jaren worden uitgebouwd en verdiept. Dan ontstaat er verworven loyaliteit. Dit gebeurt als ouders het kind verzorgen en opvoeden.

Situatie

Door jouw komst als stiefouder verandert de relatie die de biologische ouder heeft met zijn of haar kind. Sommige kinderen doen er alles aan om ervoor te zorgen dat die oude vertrouwde situatie weer terug komt. Opeens kunnen ze zich heel anders gaan gedragen.

Verraad

Als stiefouder is het niet eenvoudig je nieuwe plek binnen het gezin te ontwikkelen. Vaak heeft dit niks met jou als persoon te maken, maar met het feit dat jij gezien wordt als concurrent van de afwezige ouder, er nog gerouwd wordt om het verlies van het oude gezin of dat de kinderen zich zorgen maken om de andere ouder. Zo kan het ‘leuk vinden van jou als stiefouder’ voor een kind ook als verraad voelen naar de andere ouder.

Niet realistisch

Hoe dan ook, kinderen houden van hun biologische ouder. Wat er ook gebeurt. Het is als stiefouder niet realistisch te verwachten dat jij belangrijker gevonden wordt dan de ex. Ook al laat die zijn of haar kind keer op keer in de steek of breng jij veel meer tijd door met je stiefkind.

Lastig

Als stiefouder ga je wellicht extra je best doen en met veel enthousiasme taken of verantwoordelijkheden op je te nemen. Iets waar de kinderen zich juist tegen gaan verzetten. Het komt de sfeer in huis niet ten goede en dat is knap lastig. Als stiefouder word je namelijk verondersteld rekening te houden met de kinderen en gevoeligheden, terwijl de kinderen (soms) bewust er alles aan doen om het jou als stiefouder moeilijk te maken. De vraag is natuurlijk waar komt dit gedrag vandaan; welke emotie(s) lig(en) hieraan ten grondslag? Op den duur heb je als stiefouder wellicht meer behoefte aan maatregelen/afspraken dan weer het geduld op te moeten brengen van “onderzoeken-waar-dit-gedrag-vandaan-komt”.

Onthouden

Als stiefouder investeer je toch vaak meer, dan de overige personen binnen het samengestelde gezin zien. Als niks lijkt te werken kun je jezelf ondergewaardeerd voelen of je wordt boos en uiteindelijk krijg jij ook nog eens de wind van voren van je partner. Als je je als stiefouder beklaagt bij jouw omgeving kan het zijn dat je te horen krijgt: “Je wist toch waar je aan begon”, kortom: Heel veel onbegrip. Erg vervelend en verdrietig voor jou. Onthoud echter alvast één ding en dat is dat het niet persoonlijk is! Ook de kinderen die jullie relatie dwarsbomen valt gedrag niet te verwijten. Gedrag van gezinsleden zegt veelal iets over de onderliggende emoties en de driehoek van relaties waarin jullie je als samengesteld gezin bevinden.

Uitgangspunten

Er is heel veel te zeggen over de driehoek van relaties. Een aantal uitgangspunten: Het is belangrijk om je partner in de ouderrol te steunen, en deze niet over te nemen. Gun jezelf, je nieuwe partner en de kinderen alle tijd. Gemiddeld duurt het tussen de vier en zeven jaar voordat er een balans is gevonden in het nieuwe gezin! Onderzoek onderliggend gedrag en komen jullie er samen niet uit, schakel dan hulp in. Dit zodat jullie met zijn allen een mooie toekomst tegemoet kunnen gaan!

Over Irma

kennismaking met de kinderen van je partnerIk, stiefmoeder? In mijn hoofd plopte een schrobbende assepoester op, terwijl haar stiefmoeder haar afsnauwt. Dat gaf me geen goed gevoel dus zocht ik naar een woord dat voor mij de lading beter dekt. Zo vond ik in ons buurland België het woord ‘plusmama’. De ‘Plus’ staat voor mij voor de toegevoegde waarde die ik, naast de biologische ouders, toevoeg aan het leven van de kinderen. En net zoals alle mama’s zo nu en dan eens verwend worden, verdienen plusmama’s die (h)erkenning ook. Daarom vind je op Irma haar website een kleine selectie aan cadeautjes speciaal voor plusmama’s. Zodat ook zij eens in het zonnetje gezet kunnen worden. Ook vind je hier andere verhalen van meer plusmama’s.

Lees hier het hele verhaal van Irma.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF