fbpx

Momenten waarop je als stiefmoeder beter tot 10 kunt tellen

Ken je dat gevoel dat er iets gebeurd met de kinderen of in jullie samengestelde situatie waardoor je op ontploffen staat? Misschien is het dan toch goed om even tot 10 te tellen. De eerste reactie die in je opkomt, die kun je niet sturen. Maar die reactie duurt slechts 9 seconden. Daarna heb je weer de mogelijkheid om te beslissen hoe je met de situatie omgaat. Dus ‘adem in, adem uit,’ en ga tot 10 tellen, waarna je weer helder kunt denken. Maar goed dit is de theorie en soms zijn er gewoon situaties waarbij je dat misschien even vergeet.

Verkies de band boven materiële waarde

‘Toen ik een kind was, deed ik als een kind,’ ik hoor het mijn oma nog zeggen. We kennen het allemaal wel en als kind is het ons waarschijnlijk ook al eens overkomen. Het moment waarop de verf of de lijmresten niet meer uit de stoffen bekleding van de stoel te krijgen zijn. Natuurlijk kun je hier heel boos om worden, maar misschien is het beter om de band die je met jouw stiefkind hebt, en de eerlijkheid van hem of haar, nadat ze het hebben opgebiecht, beter verkiezen boven jouw stoel.

Mama hier en papa daar

Nadat je een hele dag voor de kinderen van je lief gezorgd hebt, is het toch papa of mama, die het onderwerp van gesprek is. Dat kan heel confronterend zijn en je zelfs boos maken. Toch zegt dit niks over de liefde van de kinderen voor jou. Ze spreken dat uit wat in hun opkomt. Vergeet ook niet dat wanneer ze bij papa of mama zijn, jij zomaar het onderwerp van gesprek kunt zijn.

Opruimwoede

Terwijl jij het zo goed mogelijk probeert te doen; zorgen – koken, wassen, strijken, boodschappen doen – kun je jezelf toch heel onzichtbaar voelen en mopperen: “Ik lijk hier wel de huishoudster!” Als je met een goedbedoeld advies aankomt kun je zomaar de opmerking krijgen: “Doe effe normaal zeg.” Dit betekent de hoogste tijd om je energie en goede bedoelingen even te temperen. Natuurlijk wil je het goed doen en gezien worden, maar dat heeft tijd nodig en daarbij als de kinderen jouw advies nodig hebben, weten ze je te vinden!

Winnaar

Als stiefmoeder hoef je geen winnaar te zijn. Als moeder ook niet. Natuurlijk knuffel je als stiefmoeder met de kinderen. Lig je bij ze in bed als je ze voorleest. Droog je hun tranen als ze brullend naar je toe komen en ruik je aan hun haren. Een verschrikkelijke gedachte overigens voor veel moeders, die er dan een wedstrijd van gaan maken. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Blijf bij jezelf en doe wat voor jou goed voelt. Doe je best voor het welzijn van je stiefkind. Niet omdat er iets te winnen valt!

Vervelende opmerkingen

Als stiefmoeder kan het zomaar gebeuren dat je vervelende opmerkingen krijgt, zoals:
Je hebt zelf geen kinderen dus je begrijpt niet hoe het voelt als ze iets doen waarop je heel trots bent. Deze uitspraak kan worden gedaan na een dans/muziekuitvoering waar jij jouw stiefkind elke week (meestal door in druipende regen) naartoe hebt gebracht.

Je bent de moeder niet

Je wist van te voren dat het niet makkelijk zou worden, je bent nu eenmaal niet hun moeder.
Dit is waar, maar je neemt wel een moeder/verzorgende rol in en dat wil nog niet zeggen dat je niet af en toe troost nodig hebt of een schouderklopje. Mensen die deze uitspraak doen, zitten waarschijnlijk niet in dezelfde situatie als jou. Relativeer het voor jezelf en bedenk je dat het dan ook gewoon onwetendheid is.

Moeheid

Mensen met kinderen maken hele kleine dingen graag heel erg bijzonder. Moe zijn, is daar een voorbeeld van. Jij kunt marathons hebben gelopen, ziek zijn geweest, mantelzorg hebben gedaan etc., maar een stiefkind met een nachtmerrie, dan merk je pas echt wat moeheid is. Het is toch anders als het niet je eigen kind is. Een veelgehoorde opmerking die je niemand ooit hoort maken tegen een adoptiemoeder.

Band met de moeder

Zien de kinderen de moeder wel genoeg? En zij zorgt toch ook goed? En hoe is het dan voor haar? De gesprekken over de moeder van de kinderen of hoe knap het is, hoe zij ermee omgaat. Heel vervelend, maar vergeet niet dat dit meestal door vervelende mensen gesteld wordt. Gewoon even tot 10 tellen, want jij weet wel beter! Een goede stiefmoeder, die is goud waard en kan echt een verschil maken. Vooral als ze de opmerkingen van anderen naast zich neer weet te leggen!

Veel fijne tot 10 tellen toegewenst!

Over Irma

kennismaking met de kinderen van je partnerIk, stiefmoeder? In mijn hoofd plopte een schrobbende assepoester op, terwijl haar stiefmoeder haar afsnauwt. Dat gaf me geen goed gevoel dus zocht ik naar een woord dat voor mij de lading beter dekt. Zo vond ik in ons buurland België het woord ‘plusmama’. De ‘Plus’ staat voor mij voor de toegevoegde waarde die ik, naast de biologische ouders, toevoeg aan het leven van de kinderen. En net zoals alle mama’s zo nu en dan eens verwend worden, verdienen plusmama’s die (h)erkenning ook. Daarom vind je op Irma haar website een kleine selectie aan cadeautjes speciaal voor plusmama’s. Zodat ook zij eens in het zonnetje gezet kunnen worden. Ook vind je hier andere verhalen van meer plusmama’s.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Halloplusmama (@halloplusmama)

Neem een abonnement op de Wendy-specials

Nu voor € 17,50 + 2 x zonneproduct van IK Skin Perfection t.w.v. € 71,50

De Wendy-specials verschijnen vier keer per jaar, in elk seizoen 1. Wil jij ook geen nummer meer missen? Neem dan nu een jaarabonnement en ontvang 4 x de Wendy-special plus 2 zonneproducten van IK Skin Perfection t.w.v. 71,50. Je ontvangt de de Mineral SPF 30 (€ 29,90) en de Sun SPF 50 (€ 41,90) van het mooie merk IKSkin Perfection. Deze krachtige, hydraterende zonnecrèmes beschermen je deze zomer optimaal tegen de zon en zijn bovendien natuurlijk en ontwikkeld in harmonie met de natuur!

Deze actie geldt zolang de voorraad strekt, dus wees er snel bij. Ga naar wendyonline.nl/abonnementen

Wendy Promo artikelIK Momenten waarop je als stiefmoeder beter tot 10 kunt tellenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF