fbpx

Lief voor de wereld is best een puzzel, maar… Zo heb je echt groene energie!

Qurrent is al vijf jaar de groenste energieleverancier van Nederland en scoort een perfecte tien. Wij van WENDY willen dolgraag lief zijn voor de wereld, maar zoals bijna alle Nederlanders duizelt het ons soms behoorlijk: wanneer zijn we écht groen? Daarom werken Qurrent en WENDY vanaf dit nummer gezond en groen samen!

1.We zijn in Nederland natuurlijk al supergroen!

Nee, in Europa bungelt Nederland helemaal onderaan als het gaat om het aandeel van hernieuwbare energie. In 2016 was het aandeel 6,6 procent. Alleen Luxemburg doet het slechter. Landen als Litouwen, Roemenië, Portugal of Kroatië doen veel meer aan duurzame energie dan Nederland.

2. Helemaal groene stroom uit een stopcontact bestaat toch niet.

Jouw stroom komt van het Nederlandse energienet. Alle huishoudens en bedrijven zijn hierop aangesloten. Het energienet wordt geladen door allerlei verschillende energiebronnen. Windmolens, zonnepanelen, gas- en kolencentrales, noem maar op. Het energienet is een mix van verschillende soorten groene en grijze stroom. We kunnen daarom nooit garanderen dat de stroom bij jou thuis ook helemaal groen is. Wat we wél kunnen garanderen, is dat de energie die jij verbruikt ergens in Nederland op duurzame wijze wordt opgewekt en op het net wordt gezet. Hoe meer mensen echt groene energie verbruiken, hoe groener ons netwerk. En als iedereen dat zou doen, dan zou alle stroom uit je stopcontact groene energie zijn.

3. Alle leveranciers zijn toch wel groen bezig tegenwoordig?

Helaas gaat het nog veel te traag. Grote leveranciers veranderen maar langzaam. Je moet Qurrent een beetje zien als een uitdager in de markt. Tesla is ook maar een kleine speler en toch dwingt het bedrijf grote automobielfabrikanten zoals BMW en Mercedes om meer te investeren in elektrisch rijden. Ze kunnen niet achterblijven. Er zijn nog steeds heel veel leveranciers die nauwelijks iets bijdragen aan meer duurzaamheid in Nederland.

4. Als klant kun je nergens zien welke leverancier daadwerkelijk ‘groen’ of ‘grijs’ is, want iedereen beweert maar van alles.

Alle energieleveranciers zeggen dat ze duurzaam zijn. Het is ook lastig te zien of dat klopt. Daarom doen de Consumentenbond, Greenpeace, Wise en Natuur & Milieu elk jaar een onderzoek naar de duurzaamheid van energieleveranciers. Ze kijken dan wat leveranciers investeren, inkopen en leveren aan duurzame energie. En wat blijkt? Veel leveranciers zijn minder groen dan je zou denken. Je kunt hier checken hoe groen jouw leverancier is: qurrent.nl/consumentenbond

5. Maar groene stroom = groene stroom, toch?

In Nederland wordt maar 13 procent groene stroom geproduceerd. En 69 procent van de Nederlanders heeft een groen stroomcontract. Hoe kan dat? Dat komt doordat veel energieleveranciers grijze stroom verkopen en die ‘greenwashen’ met certificaten. Die certificaten bewijzen dat stroom is opgewekt uit duurzame bronnen. Op zich een goed idee. Maar in de Noorse fjorden draaien al sinds vele decennia waterkrachtcentrales die ontzettend veel duurzame elektriciteit produceren. Noren zijn niet zo geïnteresseerd in die certificaten. Al hun stroom is duurzaam. Die certificaten zijn daar dus niets waard en spotgoedkoop. In Nederland is de situatie precies andersom. Er wordt weinig duurzame elektriciteit geproduceerd, maar Nederlanders willen wel allemaal groene stroom kopen. Energieleveranciers kopen die Noorse certificaten en plakken het op hun grijze stroom. En voilà: groene stroom! Het probleem is alleen dat we op deze manier de productie van duurzame elektriciteit in Nederland niet op gang krijgen.

6. Jeetje, wat onthutsend allemaal. Maar heeft het dan nog zin om groene stroom te kopen?

Ja! Maar we moeten vanaf nu veel beter letten op de herkomst van de groene stroom. Zeg nee tegen de buitenlandse sjoemelstroom en vraag bij je leverancier om groene stroom uit Nederland of – nog beter – uit de regio.

7. Ik dacht altijd: ik heb groene stroom, dus ik betaal niet mee aan kolencentrales of gascentrales.

Zelfs als je bij je energieleverancier gekozen hebt voor groene stroom uit Nederland, kan het zijn dat je toch minder groen bent dan je denkt. Een energieleverancier die een onvoldoende scoort volgens de Consumentenbond kan zomaar met jouw geld voor groene stroom ook een kolencentrale openhouden. En dat was toch niet de bedoeling toen je overstapte op groene stroom. Daarom is het belangrijk om over te stappen op een volledig groene leverancier en niet alleen te kijken naar het groene product.

8. Zo’n overstap naar een andere leverancier kost tijd, geld, is moeilijk gedoe, een mannetje uren over de vloer.

Overstappen op echt groene energie is makkelijker dan bijvoorbeeld je afval scheiden en heeft een veel grotere impact op het klimaat. Met een overstap van grijs naar groen bespaar je tot wel vier ton CO2. Dat is net zoveel als 28 keer vliegen naar Parijs. Oftewel: het aanplanten van 200 bomen. Jouw groene daad is in een paar muisklikken gebeurd. Je hoeft alleen maar je gegevens op te geven. De nieuwe leverancier zegt je oude contract voor je op. En wees niet bang, je zit nooit zonder gas en licht. Check wel of je contract bijna is afgelopen. Energieleveranciers hanteren eventueel een boete.

9. In huis is het lastig om het verschil te maken.

Er zijn tal van opties om je woning duurzamer te maken. Goed isoleren is de belangrijkste stap. Dan ga je minder gas verbruiken, het grootste deel van je energierekening. Is je woning al goed geïsoleerd? Dan kun je kijken of je ook zelf stroom kunt opwekken met zonnepanelen op je dak. Ook kun je kijken naar alternatieven voor je cv. Zoals een hybride warmtepomp die op elektriciteit werkt. Daarmee ga je het water in je cv voorverwarmen. Of een zonneboiler, die verwarmt water met de zon.

10.Windmolens, leuk en aardig, maar ze zorgen er wel voor dat de vogelstand onder druk staat.

Een Amerikaanse vogelorganisatie becijferde eerder dat van elke tienduizend vogels die sterven door menselijk handelen, er één sterft door windenergie. Gif, verkeer, hoogspanningsleidingen, huisdieren en ga zo maar door kosten veel meer slachtoffers. Het streven is natuurlijk wel om het aantal vogelslachtoffers nog verder te beperken. Bij het ontwikkelen van een windpark wordt daarom altijd naar de vogelstand gekeken en naar de verstoring van de leefomgeving ter plekke. Windturbines mogen niet gebouwd worden in vogelrijke gebieden. Deze habitatgebieden zijn uitgesloten.

Check hoe groen je energieleverancier echt is op qurrent.nl/consumentenbond



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF