Koken met Estée: klassieke hazenpeper

Estée Strooker is chef-kok en ondernemer van drie verschillende restaurants. Ze heeft best wel een drukke baan en ze staat altijd in een professionele keuken. Daarom is het voor haar ultieme ontspanning om lekker te koken in haar eigen keukentje. Estée heeft voor jou heerlijke recepten ontwikkeld voor de kerst. Met een beetje nostalgie van vroeger of van huis uit. Maar ook zeker makkelijk te maken recepten voor thuis! Echt recepten om een wauw effect aan tafel te creëren.

Wil je nou toch een vlees gerecht? Vandaag maakt ze: klassieke hazenpeper!

https://youtu.be/pYYEjFiT3hc

Ingrediënten:

  • Roomboter - 50 g
  • Zonnebloemolie - scheutje
  • Rode ui - 1 stuk
  • Winterpeen - 1 stuk
  • Jeneverbes - 6 stuks
  • Kruidnagel - 6 stuks
  • Laurierbladeren - 4 stuks
  • Hazenbout poulet - 700 g
  • Tomatenpuree - 35 g
  • Ontbijtkoek - 1 plak
  • Rode wijn - 1 fles (0,75)
  • Wildfond - 500 ml
  • Peper en zout

Extra nodig: braadpan

Bereiding:

Doe het hazenpoulet in een kom en kruid het met peper, zout en snufje nootmuskaat. Verwarm een braadpan met een flinke klont boter en een scheutje olie. Pel en snijd een rode 2 rode uien in ringen. Voeg de ui toe aan de smeltende boter samen met de jeneverbes, kruidnagel en laurierbladeren. Fruit deze zachtjes in de smeltende boter. Voeg als de boter helemaal gesmolten is en lichtbruin gekleurd de haas toe en bak deze op wat hoger vuur voor circa vijf minuten tot hij bruin en krokant gebakken is. Snijd de champignons in partjes. Voeg de tomatenpuree en winterpeen toe en bak dit twee minuten mee. Verkruimel een plak ontbijtkoek en blus het geheel af met rode wijn en de wildfond.

Stoven maar!

Doe het deksel op de pan en stoof voor circa 3,5 uur. Blijf regelmatig roeren. In het begin zit er nog genoeg vocht in de pan en zal het niet zo snel aankoeken. Maar naarmate het vocht verdampt zal het risico steeds groter worden dat hij aan de onderkant aankoekt. Zorg dan ook dat je de pan op laagvuur rustig laat pruttelen en steeds blijft roeren. Mocht er teveel vocht verdampt zijn en het vlees nog niet gaar zijn (dus uit elkaar vallen) dan kun je nog wat water of extra rode wijn toevoegen. Na circa 3,5 uur is het vlees gaar. De haas moet dan gaar zijn en in een lobbige saus zitten. Het lekkerste is om de stoof al een dag van te voren te maken en de volgende dag pas te serveren. Dan kunnen de smaken er lekker intrekken.

Serveren:

Serveer de hazenpeper in een diep bord of in een eenpersoonspannetje en serveer daar in het midden van een diep bord een grote schep aardappelpuree bij. Het is mooi om te beginnen met de aardappelpuree. Daar een kuiltje in te maken en daar de stoofpot op te serveren als je het samen op het bord doet.

Ben jij ook benieuwd naar andere Recepten van Estée? Bekijk hier hoe ze Christmas punch maakt! 

Heb jij ook zo een heerlijk wintersrecept? Maak hier een foto van, deel deze op Instagram met de #wintersrecept en wie weet komt jouw gerecht in het Wendy’s receptenboek.