fbpx

Knakken van gewrichten: waarom en kan het kwaad?

Knakken van gewrichten waarom en kan het kwaad Zit je rustig televisie te kijken, gaat diegene naast je zijn of haar knokkels nonchalant knakken. Sommige mensen kunnen het knakken van gewrichten niet laten. Waarom doen mensen dit en kan het kwaad?

Waarom gewrichten knakken?

Vingers, knokkels, knieën, enkels of zelfs heupen knakken… Er zijn mensen die het niet kunnen laten. Maar liefst 25 tot 54 procent van de wereldbevolking knakt met zijn of haar knokkels. Waarom? Het geeft mensen een fijn gevoel: ‘pop’. Dat gewricht voelt dan meestal stijf aan. Door het te knakken voelt het weer even ontspannen aan.

Het geluid

Het poppende geluid heeft te maken met het vacuüm in gewrichten dat tijdelijk wordt verbroken. Door gewrichten te laten knakken ontstaat er een holte in het voorheen vacuüm gezogen gewricht. Hierin komen nu de gassen die opgelost zitten in het gewrichtsvloeistof vrij. Er ontstaan luchtbelletjes die uit elkaar spatten: een mini-explosie.

Wat voor gevolgen heeft het knakken?

Alhoewel velen van ons vaak tegen de ander zeggen ‘doe dat nou niet, dat is slecht voor je,’ blijkt dit helemaal niet uit wetenschappelijk onderzoek. Er is in verschillende onderzoeken tot dusver geen aantoonbaar verschil geconstateerd tussen de gewrichten van mensen die wél knakken en zij die dat nooit doen. Het knakken van gewrichten blijkt geen invloed te hebben op het ontwikkelen van artrose, gewrichtsslijtage. Of er helemaal geen negatieve gevolgen aan het knakken vastzitten, daar verschillen de meningen nog over en wordt nog onderzoek naar gedaan.

We mogen dan misschien niet stellig tegen de ander zeggen dat het knakken slecht voor hem of haar is, maar of het nou echt fijn is voor de omgeving…

Bron: bewegenzonderpijn.com, RTLnieuws
Beeld: Shutterstock

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF