fbpx

Ianthe schreef een boek over moeder worden: ‘Ik kon heel boos worden na de geboorte van mijn kind’

Er zijn genoeg boeken te vinden over het moederschap. Deze zijn vaak positief en vertellen hoe geweldig het is om moeder te zijn. Een boek over de woede die iemand kan voelen na een bevalling was er nog niet. Ianthe Mosselman neemt ons mee in haar zoektocht. Ze gaat op zoek naar de bron van haar woede, nadat ze bevallen was.

Waarom besloot je om dit boek te gaan schrijven?

‘Ik werkte de weken voor de geboorte van mijn kind al aan een essay over een aantal boeken die ik gelezen had over moederschap. In de dagen nadat mijn zoon was geboren, heb ik alles wat ik me herinnerde van mijn bevalling opgeschreven. Mijn bevalling was namelijk best heftig. Naarmate de tijd vorderde, kwam ik steeds meer dingen tegen in het leven met een baby, waarover ik iets wilde opschrijven. Ook omdat ik sommige dingen anders ervoer, dan hoe ik erover gelezen had. Daarnaast merkte ik dat ik echt heel boos kon worden na de geboorte van mijn zoon en daarover had niemand me wat verteld. Ik wilde in het schrijven onderzoeken waar de boosheid vandaan kwam.’

Waar gaat het boek over?

‘Het boek is dus een zoektocht naar waarom ik naast blijdschap ook woede voelde na de geboorte van mijn kind. Het is zowel een persoonlijk boek als dat ik kijk naar beelden van de moeder in de literatuur, cultuur en samenleving. Het beslaat de periode vanaf mijn zwangerschap totdat mijn kind twee jaar is.’

Waarom voelde je woede na je zwangerschap?

‘Om dat goed uit te leggen, heb ik denk ik wel de tweehonderdvijftig bladzijden die het boek telt nodig gehad, maar ik kan wel proberen er iets over te zeggen.Er waren een paar dingen van belang, zoals mijn slaapgebrek. Mijn kind sliep echt heel weinig. Maar dat was niet het enige, ook had ik een heftige bevalling achter de rug, waarbij ik niet eens wist of mijn kindje leefde. In de tijd erna merkte ik dat ik het lastig vond om met de afhankelijkheid om te gaan. In het boek onderzoek ik wat deze afhankelijkheid precies is. Ik kwam erachter dat die afhankelijkheid een veroorzaker was van mijn woede. Meer dan 80 procent van de Nederlands vindt bijvoorbeeld dat een moeder met jonge kinderen niet meer dan drie dagen per week zou moeten werken. Ik werk fulltime. Dat blijft iets waardoor ik het idee heb dat ik me moet verantwoorden, vooral tegen mezelf.’

Wat heb je van je zoektocht geleerd?

Als je dat niet doet, dan laat je anderen jouw tijd bepalen, daar kon ik echt boos om worden. Dus de woede heeft me op een bepaalde manier ook heel erg geleerd om voor mezelf op te komen, wat heel prettig is en wat ook wel noodzakelijk was.’

Voelde je naast die woede ook blijdschap?

‘Ja, gelukkig was die blijdschap er ook! Het was heel moeilijk geweest om alleen maar boos te zijn.  Ik vind het heel goed en vooral ook heel normaal, dat die emoties naast elkaar kunnen bestaan. Ik was ook niet boos op mijn kind. Hij is echt fantastisch en ik hou heel veel van hem. Ik ben heel blij en dankbaar dat hij er is. Mijn woede ging over de samenleving en de positie van de moeder daarin.’

Wat wil je uiteindelijk met je boek bereiken?

‘Ik denk dat ik echt niet de enige ben die behoorlijk boos is over sommige dingen, dus ik hoop dat andere mensen er herkenning in vinden. Daarbij hoop ik dat dit boek bijdraagt aan een ander beeld van moederschap en onderdeel is van een groter en eerlijker verhaal daarover. Ik denk dat het niet goed is als die woede wordt weggestopt, maar juist dat ze een motor kan zijn voor verandering als ze goed wordt ingezet.’

Het boek van Ianthe Mosselman komt op 29 maart uit. WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF