talent

Happy@Work Podcast: Waarom talent een overschat begrip is

In de Happy@Work Podcast krijg je praktische en concrete tips om direct jouw (werk) geluk te vergroten. Het zijn toegankelijke afleveringen met onderwerpen die voor veel mensen herkenbaar zijn. Deze week een podcast over waarom talent een overschat begrip is.

Michael Jordan had talent. Natuurlijk. Maar in de Netflix serie ‘The last dance’ (over zijn hele carrière bij de Chicago Bulls) zie je dat er andere oorzaken zijn voor zijn succes. Anders dan zijn talent. Hij heeft talent, werkt hard en hij is goed. Toch lukt het hem en zijn team eind jaren ‘80, begin jaren ‘90 niet om te winnen van de Detroit Piston; in de serie op dat moment gepresenteerd als hun aartsrivaal. Drie keer op een rij verliezen ze een belangrijke wedstrijdserie. En dan, na het derde verlies, wordt Michael enorm getriggerd. Hij wil de beste zijn. En daarvoor zal hij met zijn team moeten winnen van de Detroit Pistons.

Michael begint zijn training anders vorm te geven en stimuleert zijn teamgenoten mee te doen. Ze trainen nog effectiever en voegen krachttraining toe aan hun programma. En dan, in 1991 verslaan ze deze club eindelijk. Prachtig om dit proces en deze overwinning te volgen in deze serie.

Dat soort momenten komen vaker voor in ‘The last dance’. Sterker nog, de serie is ermee doordrenkt. En je ziet het vaker bij wereldkampioenen. Rico Verhoeven zegt bijvoorbeeld dat hij niet de meest getalenteerde kickboxer is. Maar toch is hij wereldkampioen. Wat is het geheime recept van deze mannen? En wat kun jij daarmee in het kader van jouw ontwikkeling?

Hoe word je goed in iets zonder talent?

Veel mensen denken dat diegene met het grootste talent (of dat nu in sport is, muziek, dansen, leidinggeven, presentaties geven: wat dan ook), het meest succesvol, bekend en beroemd wordt. Maar talent is een overschat begrip. Het zegt alleen iets over jouw ontwikkelpotentieel. Wat jij met jouw ontwikkelpotentieel doet: dát zegt alles over hoe goed je ergens in wordt, talent niet.

Talent is dus niet de cruciale factor als je ergens in wilt excelleren. Daar zijn vele onderzoeken naar gedaan en leerde ik al tijdens mijn studie psychologie.

Talent is niet een soort gave die je hebt of niet hebt, waar je geen invloed op hebt. Je hebt er heel veel invloed op. Als je namelijk kijkt naar hoe ‘succesvolle’ mensen zijn begonnen, dan zie je vooral dat ze heel veel getraind hebben.

Training en het maken van vlieguren is dus cruciaal als je ergens goed in wilt worden. Er zijn onderzoeken die het hebben over het minimaal 10.000 uur trainen van een vaardigheid wil je er goed in worden. Maar daarmee ben je er nog niet. Want die 10.000 uur moeten wel onder bepaalde voorwaarden gemaakt worden, wil je excelleren. Als jij immers 10.000 uur een vaardigheid op de verkeerde manier oefent, word je niet beter. En daar zit de crux, waarvan ik hoop dat jij er je voordeel mee doet.

1. Elke training heeft een duidelijk doel wat net een beetje schuurt

Het is ontzettend belangrijk dat je niet alleen elke training een duidelijk doel stelt voor jezelf (wat wil je bereiken?). Maar dat doel moet elke keer net een beetje buiten jouw comfortzone zijn, om te kunnen groeien. In onze trajecten noemen we dat ‘groeispanning’. Zoek je deze niet op, dan ben je vooral aan het herhalen en niet aan het groeien.

2. Zorg voor een goede mentor en coach

Een coach of mentor helpt je om de – voor jou – juiste doelen te stellen. Dus iets buiten jouw comfortzone, maar niet te ver. Anders beland je in de paniekzone en loop je het risico te blokkeren of te overtrainen. Merk je aan jezelf dat de stap te groot is? Maak hem dan kleiner, maar zorg dat ‘ie wel buiten je comfortzone blijft.

3. Reflecteer en vraag feedback

Reflecteer altijd op het proces: wat ging er goed, wat vond je lastig, wat kan er beter de volgende keer? Durf ook feedback te vragen aan de juiste mensen. Wie die juiste mensen zijn, vertel ik je in podcastaflevering 48 van mijn Happy@Work podcast. En geloof me, vaak kiezen we de verkeerde mensen om advies en feedback aan te vragen.

4. Laat het stof ook even neerdalen

Een laatste kenmerk van de trainingen van mensen die hun talent weten uit te nutten: bouw tussentijds rust in. Zo hebben je hersenen de tijd om verbindingen te verstevigen en nieuwe verbindingen aan te leggen.

5. Routines kosten geen wilskracht

Als je jouw oefeningen / trainingen inbouwt als routine, zorg je ervoor dat je ze ook volhoudt. Want als iets een routine is, kost het je geen wilskracht maar dóe je het gewoon – als onderdeel van je routine.

Als jij deze ingrediënten toevoegt aan jouw trainingsmoment, kan het niet anders dan dat jij goed wordt in dingen waarin je goed wilt worden.

Klik hier voor meer Happy@Work Podcast

Over Sandy

Sandy van Aert is psycholoog en werkgeluk-expert en wil met haar Happy@Work Podcast mensen helpen om meer (werk)geluk te vinden. Elke 2 weken delen we een podcast en blog van Sandy.

Beluister nu: Happy@Work Podcast: Waarom de werk-privé balans niet bestaat