fbpx

Fit en gezond met chef-kok Hugo Kennis: ‘Variatie is de sleutel tot gezond eten’

Hugo Kennis is al een hele tijd chef-kok. Je kan hem kennen van het programma Eigen, huis en tuin: Lekker leven en hij heeft ook een kookboek uitgebracht. Hij heeft een eigen moestuin, waar hij groentes en fruit verbouwd om zelf mee te koken. In deze ‘fit en gezond met..’ spreken we hem over hoe je zo gezond mogelijk kan koken en waarom dit zo belangrijk is voor hem.

Hoe belangrijk is gezond leven voor jou?

‘Dit is heel belangrijk voor mij. Ik leef graag heel gezond en hou graag de balans tussen sporten en voeding. Bij voeding vind ik het leuk om er het maximale uit te halen. Dat is natuurlijk ook mijn werk. Op zijn tijd een wijntje met wat lekkers moet ook kunnen. Als ik er de ruimte voor heb, sport ik ook graag. Ik doe vooral aan fitness, hardlopen en hockey.’

Hoe breng je gezond eten terug in het koken?

‘Ik verbouw mijn eigen groente. Hierdoor eet ik altijd lokaal en producten uit het seizoen. De vitaminen en mineralen zijn zo op hun best. Doordat ik ze zelf verbouw, weet ik ook wat ik ze geef. Ik gebruik geen pesticiden, maar gebruik een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Dit gif maak ik zelf met onder andere brandnetels en knoflook. Als ik wat eet uit mijn moestuin dan weet ik ook zeker dat er niks mee is gebeurd. Dit is voor mij een manier om zo op weg te gaan naar het gezondste leven. Ik kan bijna geen groente opnoemen die ik niet zelf verbouw. Dit zijn onder andere pepers, paprika’s, alle soorten kolen, sla, komkommer, tomaat en nog veel meer. Ook heel veel fruitsoorten verbouw ik zelf. Het heeft een tijdje geduurd, maar ik kan ook eindelijk venkel kweken. Hier kun je zo ontzettend veel mee. Dit is echt een multi-inzetbaar knolletje.’

Wat voor tips zou je kunnen geven over gezond koken?

‘Wanneer je kookt met de juiste producten uit het seizoen en met lokale producten is dit beter voor het milieu. De producten hebben dan een kortere reis afgelegd. Daardoor blijven de vitamines ook beter behouden. Hoe korter geleden groente of fruit geoogst is, hoe meer vitamines het bevat. Als je altijd seizoensgebonden eet, eet je ook gevarieerder. Variatie is ook meteen de tweede sleutel tot gezond eten. Je kan iedere dag dezelfde supergezonde maaltijd eten, maar die wordt na een tijdje minder gezond. Dit komt doordat je lichaam erop gebouwd is om juist goed te werken op die variatie. Wij Nederlanders vergeten bijna wat producten uit het seizoen zijn, omdat je bijna het hele jaar door alles kan eten. Voor producten uit het seizoen kan je het beste naar de markt gaan.’

Waarom ben je begonnen met koken?

‘Mijn liefde voor koken en eten is ontstaan door de moestuin die ik heb. Ik vond het verbouwen van groente zo leuk. Wanneer ik dan een mooie oogst had dacht ik: nu moet ik er ook wat mee gaan doen. Toen besloot ik ermee te gaan koken. Als kind heb ik mezelf het koken zo aangeleerd. De laatste tijd ben ik vooral van de wat snellere Aziatische keuken met frisse ingrediënten. Hier horen mooie heldere producten bij en daar kan ik heel lekker mee koken. Ook hou ik van de Italiaanse keuken. Daar maken ze met bijvoorbeeld maar vijf ingrediënten zulke lekker gerechten. Dit is vooral koken met basis ingrediënten, maar die moeten dan wel van het hoogste niveau zijn.’

Nooit meer groente of nooit meer fruit eten?

‘Zeker weten fruit. Groente is toch veel rijker inzetbaar dan fruit. Koken met fruit vind ik niet heel erg fijn. Er zijn wel veel keukens waarbij er wordt gekookt met fruit, maar dat vind ik geen fijne keukens. Voor een hoofdgerecht gebruik ik dan liever alleen maar groentes. Fruit wordt ook vaker als bijgerecht of nagerecht gezien. Zelf ben ik niet zo van de nagerechten. Zoetigheden die hoeven voor mij niet.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF