We zitten midden in de meivakantie en niet lang daarna volgt alweer de zomervakantie. Na een scheiding verandert er veel, ook de vakantie met (én voor) kinderen is anders. Onze scheidingmediator mr. Sissel Pemmelaar heeft daarom een aantal onmisbare adviezen voor je op een rijtje gezet. Vandaag deel 2 met informatie over waar je op moet letten als je naar het buitenland op vakantie gaat.
>> Deel 1: hoe stem je de vakantie goed af met je ex
Je zult zeker niet de eerste zijn, die er pas op het vliegveld achter komt dat bepaalde formulieren nodig zijn als je alleen reist met minderjarige kinderen. En zo het vliegtuig mist! Dit geldt ook als je –dit leest en- niet gescheiden bent en het gezamenlijk gezag (of geen ouderlijk gezag) over het kind hebt. Ja, dus ook als je een vriendje of vriendinnetje mee op vakantie neemt.
Paspoort
Belangrijk om nog even te vermelden, kinderen hebben een eigen ID-kaart of paspoort nodig sinds 2012. De andere ouder moet toestemming geven voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart. Elke gemeente heeft hier andere richtlijnen voor, kijk het dus van te voren goed na.
Toestemmingsformulieren en documenten
Sinds een aantal jaar zijn de controles op de vliegvelden flink aangescherpt om zo kinderontvoering tegen te gaan. Het toestemmingsformulier en een aantal documenten zijn dan ook nodig als je alleen reist met kinderen en het gezamenlijk gezag hebt of als alleen reizende ouder geen ouderlijk gezag hebt. Om zo bij de paspoortcontrole eenvoudig aan te kunnen tonen dat je met toestemming van de andere ouder reist. Het is dan ook raadzaam–naast een geldig paspoort, visum, ziektekostenverzekering en reisverzekering voor de kinderen- de volgende formulieren mee te nemen:
- Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (voor elk kind invullen)
- Recent uittreksel gezagsregister (opvragen bij de rechtbank) *
- Recent uittreksel BRP van de minderjarige (opvragen bij de gemeente) *
- Kopie paspoort toestemming gevende ouder
- Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
- Eventueel het ouderschapsplan
Check aanvullende regels vakantieland
Ook doe je er verstandig aan om te informeren bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland naar hoe zij met alleenreizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig.
Sweet memories
Tot slot: vergeet niet van de vakantie te genieten! Natuurlijk is het confronterend nu jullie niet meer als gezin samen zijn. Dit gevoel mag er zijn, zowel voor jou als de kinderen. Maar zie het ook als een kans om nieuwe ervaringen op te doen en mooie herinneringen te creëren. Misschien hield je ex nooit van kamperen, vliegen of juist niet van hotels of een strandvakantie. Waarom dan niet juist nu zo’n vakantie boeken? Of bedenk nieuwe vakantierituelen met de kinderen. Maak er samen een fijne tijd van. Als jij ontspannen bent en het gezellig hebt met de kinderen dan zullen zij daar zeker met een goed gevoel op terug kijken. En onthoud dit zinnetje als je het moeilijk hebt: “lig vaker in de zon, dan wakker van je ex.”
Oh ja, het lukt alleen als je het probeert! :-)
Ik wens jullie alvast een prachtige vakantie toe met hele mooie herinneringen!
Liefs,
Sissel
- Let op: de uittreksels mogen niet ouder zijn dan drie maanden
Over Sissel
Sissel Pemmelaar is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt leren communiceren. Door haar achtergrond als advocaat is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt. Meer weten kijk op www.pemmelaar.nl