fbpx

Ben je vaak woedend of boos? Dit is waarom

Mensen die snel boos zijn, hebben vaak het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn. Erachter zit een oude wond die je meestal hebt opgelopen in je kinderjaren. Dat kan een vervelende uitspraak van je ouders zijn of het gevoel dat je tekortkwam, maar het kan ook gaan om een een grotere, traumatische gebeurtenis. Het gaat hoe dan ook om een emotionele wond, en boosheid. En, het moge duidelijk zijn, die kan blijkbaar op volwassen leeftijd nog behoorlijk gaan etteren en pijn doen.

Wat je vervolgens vaak ziet is dat mensen de pijn van de wond proberen negeren. En dat is lastig. Het kan leiden tot zoiets als woede-uitbarstingen. Maar ook dat is simpelweg een manier om met pijn en angst om te gaan. Want dat is wat een gevoel van niet genoeg ook zijn creëert: angst. Angst om afgewezen of verlaten te worden.

Veel boosheid, veel angst

Des te sterker het gevoel is dat je niet goed genoeg bent, des te sterker is je angst en dus ook je boosheid. Je hebt namelijk een nogal grote wond te verdoezelen.

Angst omdat je diep van binnen gelooft dat liefde voorwaardelijk is. Dat je het alleen waardig bent als je geen fouten maakt, perfect bent en vooral niet kwetsbaar. En dat is natuurlijk voor niemand haalbaar. Het gevolg is dat je met jouw overlevingsstrategie anderen kwetst en je eigen wond niet kan helen. Want je wond die heeft iets heel anders nodig dan woede.

Wat heb je nodig?

Een wond bestaat eigenlijk uit twee delen. Je kunt niets meer doen aan de wond die je jaren geleden opliep. Er valt niets meer aan de situatie te veranderen. Gebeurd is gebeurd. Het tweede deel is het stuk van jezelf dat je toen bent kwijtgeraakt. Het stuk dat je zelf bent gaan afwijzen. Doordat het is afgesplitst veroorzaakt het nu nog pijn en zorgt het voor angst en paniek. Maar hoe integreer je dat deel weer in jezelf?

De sleutel is aandacht. Ook als het stuk zich uit in de vorm van woede of angst. Besef dat het een belangrijk deel is van jezelf. Je hebt het lang onderdrukt, genegeerd of verdoofd met alcohol, internetten, eten, seks… Terwijl het eigenlijk juist liefde en aandacht nodig had. Het heeft namelijk pijn. Het probeert thuis te komen, bij jou en daarbij heeft het jouw hulp nodig. Zo lang het stuk in pijn is, heb je dus pijn. En lijd je jaren later nog onder dat soort gebeurtenissen.

Helen betekent heel worden

Helen betekent heel worden. Een met alles wat bij je hoort en in je zit. Ook of vooral de delen die je jaren geleden hebt verbannen van het daglicht. Omdat ze niet perfect zijn, niet mooi en omdat ze pijn doen. Juist die delen vragen om aandacht, liefde en acceptatie. En dan nu van niemand anders dan jou. Wonden moeten krijgen wat ze nodig hebben: aandacht en acceptatie. Omdat je als kind altijd verder kunt kijken dan waar je ouders gebleven zijn. En omdat boos worden op boosheid je geen centimeter vooruit brengt.

Auteur: Janina Carmesin

Dit artikel is in samenwerking met 365 Succesvol. Meer inspirerende artikelen lees je op de website.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF