Rouwen, hoe doe je dat? Er bestaat geen handleiding voor. Je mag zo kleurrijk rouwen als je zelf wilt. Verliesbegeleider Jacqueline Cino geeft tips.
1. Wees lief voor jezelf.
Gun jezelf de tijd. Er bestaat geen tijd waarbinnen je klaar moet zijn met rouwen. Je staat voor de taak het verlies in je leven te verweven. Niets hoeft. Alles wat je doet of juist niet doet, is goed. Onthoud: verdriet is normaal gedrag van psychisch normale en evenwichtige mensen.
2. Vertel je verhaal
Praat met vrienden over je dierbare. Haal gezamenlijke herinnering op. Je mag keer op keer je verhaal vertellen. Je vertelt je verhaal namelijk niet alleen aan de ander, maar ook aan jezelf en dat is heel belangrijk om te gaan begrijpen wat jou is overkomen.
3. Schrijf, dicht, zing
Een andere manier om jezelf je verhaal te vertellen is door te schrijven. Verdriet kun je van je afschrijven. Maak kleine gedichtjes en schrijf die op in een mooi notitieboekje; het kan mooi zijn om deze later terug te lezen. Het kan ook fijn zijn om mooie herinneringen aan je dierbare op te schrijven.
4. Laat het verdriet toe
Huil als je huilen moet. Huilen kost best veel energie, maar soms kan het zo opluchten om je verdriet simpelweg de ruimte te geven.
5. Maak een doos met herinneringen
Verzamel spullen van degene die je bent verloren en berg deze op in een mooie doos. Dat kan van alles zijn, van foto’s of iemands geboortetegeltje tot een boek. Bewaar ook kledingstukken die herinneren aan je dierbare. Soms is het fijn om iets tastbaars te hebben
6. Maak een herdenkingsplek
Dit kan een hoekje in je huis zijn met spulletjes van degene die je moet missen of bijvoorbeeld een plek buiten waar iemand is overleden, bijvoorbeeld bij een ongeluk.
7. Wandel in de natuur
Wandelen in de natuur kan heel helend zijn. De wind blaast je hoofd leeg, de natuur brengt je in contact met je hart en zo schep je ruimte om de liefde weer te laten stromen. Vraag of een vriend of vriendin met je meewandelt, samen in stilte of juist met een goed gesprek.
8. Gebruik de as van je dierbare voor een tastbare herinnering
Tegenwoordig zijn er zo veel mooie mogelijkheden om de as van je dierbare te bewaren. Je kunt het verwerken in een sieraad of je kunt bijvoorbeeld een mooie urn laten maken. Of meng wat as met aarde en plant daarin een boompje.
9. Toost op de overledenen
Toost tijdens het kerstmaal ook op degenen die je moet missen. Het is mooi om iemand in herinnering te roepen tijdens de feestdagen.